Омладина остаје без Дневног центра

Миленко Радмиловић, предсједник Удружења родитеља и пријатеља омладине са потешкоћама у развоју “Ведар осмјех”, тврди да се начелник општине Билећа Миљан Алексић и СНСД политички обрачунавају с њим од 2012. године, а да им је сада циљ да смањењем гранта Удружењу и неизмирењем раније наметнутих обавеза, затвори “Дневни центар”.

Република Српска 21.02.2017 | 17:17
Омладина остаје без Дневног центра
Радмиловић каже да се запрепастио када је видео да је у Нацрту буџета општине Билећа, који ће се наћи пред одборницима у петак, грант за Удружење “Ведар осмјех” у склопу кога је и Дневни центар, смањен за 300 процената. Од некадашњих 37 хиљада марака 2012. године, сада је предвиђено свега осам и по хиљада, а све због, како тврди Радмиловић, неслагања са политиком начелника Миљана Алаксића и СНСД-а.

“Нажалост, ти људи који се обрачунавају са мном политички, они мисле да сам ја овдје запослен, односно да имам нека примања из буџета Удружења. Ја овдје радим волонтерски, а уз то могу да кажем да имам такву несрећу да имам дјете болесно и управо због тог дјетета дајем све од себе да подигнем овај Дневни центар, гдје могу сва дјеца са територије Билећа да бораве од 7 до 15 часова”, каже Радмиловић.

У Дневном центру запослено је пет особа које воде рачуна о 51 штићенику, а како каже Радмиловић, све са неком врстом инвалидитета без обзира на политичку припадност. Међутим, да ствар буде гора, под притиском Миљана Алексића и посланика у Народној скупштине Републике Српске Радована Вуковића, приправнички је одобрен и још једној женској особи, за коју је општина требало да обезбиједи додатна средства, али се то никада није десило, због чега је Удружење у додатним финансијским проблемима.

“Овај радник који је био ангажован је њихов страначки војник, што значи да њима није битно да ли је њихов страначки војник. Њима је битно само да покушају да мене уразуме политички, а преко мене да унесреће 51 дјете и породице на територији Општине Билећа. Ми смо већ од прошле године почели да заостајемо управо због проблема финансирања, које су нам наметнуле општинске службе, због проблема са плаћањем комуналних услуга, струје, воде, тако да сваког дана очекујем када ће бити блокиран и затворен”, додао је Радмиловић.

Дневни центар Удружења „Ведар осмијех“ једино је мјесто у Билећи гдје омладина са потешкоћама у развоју вријеме проводи уз дружење и стицање радних навика, гдје им је обезбијеђен оброк и гдје су, заправо, склоњени са улице.

(БН телевизија)

Коментари / 0

Оставите коментар