Прољетна сјетва у сјенци беспарице

Семберски пољопривредници овога прољећа требало би да засију нешто више од 30. 000 хектара, од чега око 25. 000 хектара кукурузом, што је трећина прољетњих радова у Републици Српској.

Република Српска 21.02.2017 | 11:39
Прољетна сјетва у сјенци беспарице
То је обиман али веома скуп посао за који велики број домаћинстава нема средстава, па је посве неизвјесно како ће и колико бити обављен.

Ратари су, с разлогом, забринути јер ће их беспарица поново присилити да се задужују код банака.

"Прољећа су увијек тешка за сељаке, јер је тешко обезбједити новац. Када би нам били исплаћени подстицаји и премије, онда би било лакше, а о томе нико ништа не говори", каже пољопривредник Милан Тодоровић из Горњег Магнојевића, који обрађује више од десет хектара.

Милош Петровић из Броца каже да ће за стотину килограма сјеменског кукуруза морати продати више од четири стотине килограма менкартилног кукуруза, а за остали репроматеријал и више.

"У веома тешкој смо ситуацији. Посао је велики и већ су почеле припреме за сјетву, али како је обавити?", пита се Петровић.

Овога прољећа семберски пољопривредници ће, осим кукуруза који је најзаступљенији у производњи хранее требало би да крмно биљезасију на 1.100 хектара, соју на близу 600 хектара, дуван на 300 хектара и поврће на 5.000 хектара.

Семберци су спретни произвођачи хране. Добро познаају савремену технологију у ратарству, али је беспарица велика препрека, па се зато очекују да ће радове обавити у планираном обиму. неће дозволити да им њиве урасту у коров, али ће користити мање ђубрива и другог неопходног репроматеријала, што ће, опет, утицати на висину приноса.

Проблеме пред почетак сјетве додатно им причињава и стара, дотрајала механизација, за чију су поправку и одржавање потребна додатна новчана средства, а њих нема ниоткуда.

(БН телевизија)

Коментари / 0

Оставите коментар