Proljetna sjetva u sjenci besparice

Semberski poljoprivrednici ovoga proljeća trebalo bi da zasiju nešto više od 30. 000 hektara, od čega oko 25. 000 hektara kukuruzom, što je trećina proljetnjih radova u Republici Srpskoj.

Republika Srpska 21.02.2017 | 11:39
Proljetna sjetva u sjenci besparice
To je obiman ali veoma skup posao za koji veliki broj domaćinstava nema sredstava, pa je posve neizvjesno kako će i koliko biti obavljen.

Ratari su, s razlogom, zabrinuti jer će ih besparica ponovo prisiliti da se zadužuju kod banaka.

"Proljeća su uvijek teška za seljake, jer je teško obezbjediti novac. Kada bi nam bili isplaćeni podsticaji i premije, onda bi bilo lakše, a o tome niko ništa ne govori", kaže poljoprivrednik Milan Todorović iz Gornjeg Magnojevića, koji obrađuje više od deset hektara.

Miloš Petrović iz Broca kaže da će za stotinu kilograma sjemenskog kukuruza morati prodati više od četiri stotine kilograma menkartilnog kukuruza, a za ostali repromaterijal i više.

"U veoma teškoj smo situaciji. Posao je veliki i već su počele pripreme za sjetvu, ali kako je obaviti?", pita se Petrović.

Ovoga proljeća semberski poljoprivrednici će, osim kukuruza koji je najzastupljeniji u proizvodnji hranee trebalo bi da krmno biljezasiju na 1.100 hektara, soju na blizu 600 hektara, duvan na 300 hektara i povrće na 5.000 hektara.

Semberci su spretni proizvođači hrane. Dobro poznaaju savremenu tehnologiju u ratarstvu, ali je besparica velika prepreka, pa se zato očekuju da će radove obaviti u planiranom obimu. neće dozvoliti da im njive urastu u korov, ali će koristiti manje đubriva i drugog neophodnog repromaterijala, što će, opet, uticati na visinu prinosa.

Probleme pred početak sjetve dodatno im pričinjava i stara, dotrajala mehanizacija, za čiju su popravku i održavanje potrebna dodatna novčana sredstva, a njih nema niotkuda.

(BN televizija)

Komentari / 0

Ostavite komentar