Креће Премијер БиХ, очекује се никад бољи фудбал!

Предстојећег викенда наставља се Премијер лига Босне и Херцеговине. Еминентни фудбалски стручњаци су изнијели своја очекивања у наставку сезоне и прогнозирали новог шампиона.

Фудбал 21.02.2017 | 23:00
Креће Премијер БиХ, очекује се никад бољи фудбал!
Послије зимске паузе у наредну суботу и недјељу биће одиграно 19. коло фудбалског шампионата БиХ, прво од четири прољећна, а онда ће бити формирана Лига за шампиона и Лига за опстанак у којем ће учествовати по шест тимова.

МОНДО је тим поводом конкатктирао поједине фудбалске стручњаке да покушају прогнозирати новог првака послије, како је то уобичајено у бх. фудбалу, бројних промјена у играчком и стручном кадру. Сви они су апострофирали три имена као главне кандидате за шампионски трофеј - мостарски Зрињски и сарајевски „вјечити“ ривали Жељезничар и Сарајево.

Актуелни првак БиХ Зрињски је ове зиме неочекивано остао без тренера Винка Мариновића, којег је наслиједио Ивица Барбарић, али упркос томе, "племићи" су и даље први фаворити за одбрану титуле.

"Притисак је увијек присутан, али с обзиром да имамо јасне циљеве, који су реални и оствариви, ријеч је о позитивном притиску који ће нас мотивисати да одбранимо титулу. Наравно, то неће бити нимало лако, али јесте оствариво. Ипак, не желимо да се оптерећујемо, ићи ћемо од утакмице до утакмице", изјавио је Барбарић нашем порталу.

Према његовим ријечима, не треба бити посебно паметан и схватити с ким ће Мостарци водити битку за шампионски пехар.

"Конкуренција је јасна - Жељезничар и Сарајево. Посебно ће бити интересантно у новом систему такмичењу, тзв. плеј-офу. Сигуран сам да ће доигравање допринијети побољшању квалитета фудбала и биће много интересантније за све".

И шеф струке Крупе Слободан Старчевић сматра да ће нови шампион бити изабран између Зрињског, Жеље и Сарајева.

"Фаворити за трофеј? Морамо уважити четири бода предности Зрињског, Жељезничар се озбиљно појачао, а Сарајево укључити због реномеа и традиције. За остале, искрено не вјерујем да се могу укључити у битку за титулу. Сарајево од септембра нема никакве турбуленције и о њима се најмање прича, а 'халабука' у медијима прати Жељу и Зрињски. Ипак, Мостарци имају 'ширину', чак двије екипе подједнаког квалитета и њима дајем предност. Додуше нови тренер (Барбарић), који није био дуго у нашој лиги може да представља мали проблем, али је квалитет на њиховој страни", рекао је стратег екипе из бањалучког предграђа.

Бањалучки стручњак са клупе тузланске Слободе Владо Јагодић нешто је другачијег мишљење од колеге из Крупе на Врбасу.

"Мене занима зашто је Зрињски нарушио континуитет у стручном и у играчком кадру? Биће веома занимљиво да ли ће успјети да одбрани титулу. Табела се мора поштовати, одлично су одиграли јесењи дио, али питање је како ће мостарски фудбалери реаговати на промјену. Жељезничар се појачао с јаким именима, ту је наравно и Сарајево, које је можда било најтише ове зиме, као главни кандидати за титулу, по свим параметрима, а посебно по буџету. Али опет, не бих никога издвојио, тек се у Лиги за шампиона очекују праве утакмице".

Без обзира на три главна претендента за наслов, Јагодић вјерује да може доћи и до изненађења у предстојећем прољећном дијелу шампионата.

"Ми желимо да уђемо у плеј-оф и онда је све могуће. Наравно, неће бити смак свијета у Тузли ако не изборимо Европу јер 'гурамо' на дуже стазе. Циљ је да створимо младу, брзу и квалитетну екипу која ће се у догледно вријеме умијешати у борбу за титулу. Уводимо јуниоре у тим Слободе, који вриједе и који ће уз добар рад и стручно вођење у будућности бити носиоци игре клуба са 'Тушња'".

Легенда Сарајева и некадашњи репрезентативац Југославије Предраг Пашић, те двојица бивших тренера "бордо" клуба Мирза Варешановић и Џенан Ушчуплић, разумљиво вољели би да се на "Кошеву" слави титула.

"Много ће утицати нови систем такмичења, не знам како су клубови припремљени за тако нешто. У доигравању све екипе ће имати једнаке шансе и врло је неизвјесно прогнозирати новог првака. Јасно је да су фаворити Зрињски, Жељо и Сарајево, али најважније питање за све је како ће екипе темпирати форму. Сви они морају да буду ‚прави‘ кад буде најважније. Субјективно, желим да Сарајево освоји пехар", рекао је Пашић.

Варешановић је додао да бодовна залиха иде на руку Мостарцима, али је признао да то "ништа не мора да значи" у овом систему такмичења. Предност је због континуитета, уиграности и емоција ипак дао Сарајеву.

"Прелазни рок су најбоље урадили Жељо и Зрињски, али ни то не гарантује успјех. Осим тога, Мостарци имају новог тренера и питање је како ће се 'племићи' сада снаћи. Сарајево није пуно мијењало и то им може бити предност због уиграности и атмосфере, али опет ‚бордо‘ тиму ће проблем представљати мали 'ростер'. Ту су наравно и субјективни разлози, због чега сам на страни Сарајева".

Такође некадашњи тренер "бордо" клуба Џенан Ушчуплић се најприје нашалио рекавши да ће шампион постати "онај ко буде најбоље играо фудбал".

"Све екипе су се добро појачале, посебно Зрињски, Жељо и Слобода, али ваља то посложити и уиграти. Тренери за то немају баш много времена. Једино је Сарајево остало на постојећем фонду играча. Они нису ништа мијењали и уиграни су у доброј мјери. То ће им свакако бити предност јер сам својевремено имао ситуацију на 'Кошеву', доведено је много играча и није било времена да се посложе на прави начин. Међутим, сви имају подједнаке шансе у Лиги за шампиона. Очекујем добре утакмице и виши ниво квалитета фудбала, а о прваку ће вјерујем одлучивати нијансе".

Некадашњи шеф стручног штаба екипе са "Грбавице" Адмир Аџем, који је тренутно тренер у јуниорском погону Жеље, сматра да ће нови систем такмичења донијети много интересантије првенство.

"Сигурно ће лига бити занимљивија, како у борби за првака, тако и у Лиги за опстанак. Али главну ријеч водиће Зрињски и сарајевски клубови. Наравно волио бих да буде Жељо, међутим биће то тешка полусезона. Вјерујем да се до посљедњег кола неће знати ни шампион, нити ко ће наредне сезоне играти у нижем рангу такмичења", закључио је Аџем.

ПЛ БиХ, 19. КОЛО

Субота (14.00)

Младост ДК - Слобода

Радник - Олимпик

Челик - Зрињски

Металеге - Широки Бријег (14.30)

Недјеља

Сарајево - Витез (14.00)

Крупа - Жељезничар (14.30)

ТАБЕЛА: Зрињски 38, Сарајево 34, Жељезничар 32, Радник 30, Крупа 30, Слобода 29, Широки Бријег 26, Младост 22, Витез 20, Металеге БСИ 15, Челик 9, Олимпик 9.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар