Kreće Premijer BiH, očekuje se nikad bolji fudbal!

Predstojećeg vikenda nastavlja se Premijer liga Bosne i Hercegovine. Eminentni fudbalski stručnjaci su iznijeli svoja očekivanja u nastavku sezone i prognozirali novog šampiona.

Fudbal 21.02.2017 | 23:00
Kreće Premijer BiH, očekuje se nikad bolji fudbal!
Poslije zimske pauze u narednu subotu i nedjelju biće odigrano 19. kolo fudbalskog šampionata BiH, prvo od četiri proljećna, a onda će biti formirana Liga za šampiona i Liga za opstanak u kojem će učestvovati po šest timova.

MONDO je tim povodom konkatktirao pojedine fudbalske stručnjake da pokušaju prognozirati novog prvaka poslije, kako je to uobičajeno u bh. fudbalu, brojnih promjena u igračkom i stručnom kadru. Svi oni su apostrofirali tri imena kao glavne kandidate za šampionski trofej - mostarski Zrinjski i sarajevski „vječiti“ rivali Željezničar i Sarajevo.

Aktuelni prvak BiH Zrinjski je ove zime neočekivano ostao bez trenera Vinka Marinovića, kojeg je naslijedio Ivica Barbarić, ali uprkos tome, "plemići" su i dalje prvi favoriti za odbranu titule.

"Pritisak je uvijek prisutan, ali s obzirom da imamo jasne ciljeve, koji su realni i ostvarivi, riječ je o pozitivnom pritisku koji će nas motivisati da odbranimo titulu. Naravno, to neće biti nimalo lako, ali jeste ostvarivo. Ipak, ne želimo da se opterećujemo, ići ćemo od utakmice do utakmice", izjavio je Barbarić našem portalu.

Prema njegovim riječima, ne treba biti posebno pametan i shvatiti s kim će Mostarci voditi bitku za šampionski pehar.

"Konkurencija je jasna - Željezničar i Sarajevo. Posebno će biti interesantno u novom sistemu takmičenju, tzv. plej-ofu. Siguran sam da će doigravanje doprinijeti poboljšanju kvaliteta fudbala i biće mnogo interesantnije za sve".

I šef struke Krupe Slobodan Starčević smatra da će novi šampion biti izabran između Zrinjskog, Želje i Sarajeva.

"Favoriti za trofej? Moramo uvažiti četiri boda prednosti Zrinjskog, Željezničar se ozbiljno pojačao, a Sarajevo uključiti zbog renomea i tradicije. Za ostale, iskreno ne vjerujem da se mogu uključiti u bitku za titulu. Sarajevo od septembra nema nikakve turbulencije i o njima se najmanje priča, a 'halabuka' u medijima prati Želju i Zrinjski. Ipak, Mostarci imaju 'širinu', čak dvije ekipe podjednakog kvaliteta i njima dajem prednost. Doduše novi trener (Barbarić), koji nije bio dugo u našoj ligi može da predstavlja mali problem, ali je kvalitet na njihovoj strani", rekao je strateg ekipe iz banjalučkog predgrađa.

Banjalučki stručnjak sa klupe tuzlanske Slobode Vlado Jagodić nešto je drugačijeg mišljenje od kolege iz Krupe na Vrbasu.

"Mene zanima zašto je Zrinjski narušio kontinuitet u stručnom i u igračkom kadru? Biće veoma zanimljivo da li će uspjeti da odbrani titulu. Tabela se mora poštovati, odlično su odigrali jesenji dio, ali pitanje je kako će mostarski fudbaleri reagovati na promjenu. Željezničar se pojačao s jakim imenima, tu je naravno i Sarajevo, koje je možda bilo najtiše ove zime, kao glavni kandidati za titulu, po svim parametrima, a posebno po budžetu. Ali opet, ne bih nikoga izdvojio, tek se u Ligi za šampiona očekuju prave utakmice".

Bez obzira na tri glavna pretendenta za naslov, Jagodić vjeruje da može doći i do iznenađenja u predstojećem proljećnom dijelu šampionata.

"Mi želimo da uđemo u plej-of i onda je sve moguće. Naravno, neće biti smak svijeta u Tuzli ako ne izborimo Evropu jer 'guramo' na duže staze. Cilj je da stvorimo mladu, brzu i kvalitetnu ekipu koja će se u dogledno vrijeme umiješati u borbu za titulu. Uvodimo juniore u tim Slobode, koji vrijede i koji će uz dobar rad i stručno vođenje u budućnosti biti nosioci igre kluba sa 'Tušnja'".

Legenda Sarajeva i nekadašnji reprezentativac Jugoslavije Predrag Pašić, te dvojica bivših trenera "bordo" kluba Mirza Varešanović i Dženan Uščuplić, razumljivo voljeli bi da se na "Koševu" slavi titula.

"Mnogo će uticati novi sistem takmičenja, ne znam kako su klubovi pripremljeni za tako nešto. U doigravanju sve ekipe će imati jednake šanse i vrlo je neizvjesno prognozirati novog prvaka. Jasno je da su favoriti Zrinjski, Željo i Sarajevo, ali najvažnije pitanje za sve je kako će ekipe tempirati formu. Svi oni moraju da budu ‚pravi‘ kad bude najvažnije. Subjektivno, želim da Sarajevo osvoji pehar", rekao je Pašić.

Varešanović je dodao da bodovna zaliha ide na ruku Mostarcima, ali je priznao da to "ništa ne mora da znači" u ovom sistemu takmičenja. Prednost je zbog kontinuiteta, uigranosti i emocija ipak dao Sarajevu.

"Prelazni rok su najbolje uradili Željo i Zrinjski, ali ni to ne garantuje uspjeh. Osim toga, Mostarci imaju novog trenera i pitanje je kako će se 'plemići' sada snaći. Sarajevo nije puno mijenjalo i to im može biti prednost zbog uigranosti i atmosfere, ali opet ‚bordo‘ timu će problem predstavljati mali 'roster'. Tu su naravno i subjektivni razlozi, zbog čega sam na strani Sarajeva".

Takođe nekadašnji trener "bordo" kluba Dženan Uščuplić se najprije našalio rekavši da će šampion postati "onaj ko bude najbolje igrao fudbal".

"Sve ekipe su se dobro pojačale, posebno Zrinjski, Željo i Sloboda, ali valja to posložiti i uigrati. Treneri za to nemaju baš mnogo vremena. Jedino je Sarajevo ostalo na postojećem fondu igrača. Oni nisu ništa mijenjali i uigrani su u dobroj mjeri. To će im svakako biti prednost jer sam svojevremeno imao situaciju na 'Koševu', dovedeno je mnogo igrača i nije bilo vremena da se poslože na pravi način. Međutim, svi imaju podjednake šanse u Ligi za šampiona. Očekujem dobre utakmice i viši nivo kvaliteta fudbala, a o prvaku će vjerujem odlučivati nijanse".

Nekadašnji šef stručnog štaba ekipe sa "Grbavice" Admir Adžem, koji je trenutno trener u juniorskom pogonu Želje, smatra da će novi sistem takmičenja donijeti mnogo interesantije prvenstvo.

"Sigurno će liga biti zanimljivija, kako u borbi za prvaka, tako i u Ligi za opstanak. Ali glavnu riječ vodiće Zrinjski i sarajevski klubovi. Naravno volio bih da bude Željo, međutim biće to teška polusezona. Vjerujem da se do posljednjeg kola neće znati ni šampion, niti ko će naredne sezone igrati u nižem rangu takmičenja", zaključio je Adžem.

PL BiH, 19. KOLO

Subota (14.00)

Mladost DK - Sloboda

Radnik - Olimpik

Čelik - Zrinjski

Metalege - Široki Brijeg (14.30)

Nedjelja

Sarajevo - Vitez (14.00)

Krupa - Željezničar (14.30)

TABELA: Zrinjski 38, Sarajevo 34, Željezničar 32, Radnik 30, Krupa 30, Sloboda 29, Široki Brijeg 26, Mladost 22, Vitez 20, Metalege BSI 15, Čelik 9, Olimpik 9.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar