Суспензија због одавања тајне

Генерални директор Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ Осман Мехмедагић поднио је службени извјештај Тужилаштву БиХ против службеника ове агенције о почињеном кривичном дјелу одавања тајних података.

Босна и Херцеговина 20.02.2017 | 20:55
Суспензија због одавања тајне
Извјештај је поднијет након отуђења документа из Агенције, означеног степеном тајности "Тајно".

У вези с отуђењем тог документа, чланови заједничке комисије за надзор над радом ОБА-е разговарали су с руководством Агенције када су представљени подаци о операцији Агенције чији се документ појавио у јавности.  Комисија је утврдила је да је ОБА поступала у складу са законом.

Због отуђења тајног документа, Мехмедагић је наредио провођење истраге ради утврђивања на који начин је то урађено и тиме омогућено појављивање у јавности, а Инспекторат Агенције је потом спровео истрагу те је поднио службени извјештај директору на основу чега је и поднесен службени извјештај о почињеном кривичном дјелу.

Такође, генерални директор ОБА-е Осман Мехмедагић је покренуо дисциплински поступак против службеника Агенције, те га суспендовао до окончања поступка и уједно покренуо поступак додатне провјере дефинисан законом о заштити тајних података.

Из ОБА-е је најављено да ће у складу са законским овлаштењима дати допринос агенцијама за провођење закона и Тужилаштву БиХ, ради потпуног расвјетљавања случаја, да би се провело кривично гоњење према свим особама које су неовлаштено копирале и омогућиле неовлаштеним особама приступ тајном документу.

ОБА ће, наводи се у саопштењу, у складу са законом о заштити тајних података и законом о ОБА-и наставити сарадњу са свим органима и институцијама у БиХ, те Министарством безбједности на превенцији и спречавању приступа тајним подацима неовлаштеним особама.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Игор

20.02.2017 20:07

Каква шупацка организација та ОБА/ОСА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

20.02.2017 20:37

Шупачка је ово држава и све у њојзи...

Name

ре

20.02.2017 20:37

Сад нек га онај Стевандиц плаца!!!

Name

ре

21.02.2017 07:40

Кажу бошњак дао папир за већу суму новца.