Suspenzija zbog odavanja tajne

Generalni direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osman Mehmedagić podnio je službeni izvještaj Tužilaštvu BiH protiv službenika ove agencije o počinjenom krivičnom djelu odavanja tajnih podataka.

Bosna i Hercegovina 20.02.2017 | 20:55
Suspenzija zbog odavanja tajne
Izvještaj je podnijet nakon otuđenja dokumenta iz Agencije, označenog stepenom tajnosti "Tajno".

U vezi s otuđenjem tog dokumenta, članovi zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA-e razgovarali su s rukovodstvom Agencije kada su predstavljeni podaci o operaciji Agencije čiji se dokument pojavio u javnosti.  Komisija je utvrdila je da je OBA postupala u skladu sa zakonom.

Zbog otuđenja tajnog dokumenta, Mehmedagić je naredio provođenje istrage radi utvrđivanja na koji način je to urađeno i time omogućeno pojavljivanje u javnosti, a Inspektorat Agencije je potom sproveo istragu te je podnio službeni izvještaj direktoru na osnovu čega je i podnesen službeni izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Takođe, generalni direktor OBA-e Osman Mehmedagić je pokrenuo disciplinski postupak protiv službenika Agencije, te ga suspendovao do okončanja postupka i ujedno pokrenuo postupak dodatne provjere definisan zakonom o zaštiti tajnih podataka.

Iz OBA-e je najavljeno da će u skladu sa zakonskim ovlaštenjima dati doprinos agencijama za provođenje zakona i Tužilaštvu BiH, radi potpunog rasvjetljavanja slučaja, da bi se provelo krivično gonjenje prema svim osobama koje su neovlašteno kopirale i omogućile neovlaštenim osobama pristup tajnom dokumentu.

OBA će, navodi se u saopštenju, u skladu sa zakonom o zaštiti tajnih podataka i zakonom o OBA-i nastaviti saradnju sa svim organima i institucijama u BiH, te Ministarstvom bezbjednosti na prevenciji i sprečavanju pristupa tajnim podacima neovlaštenim osobama.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Igor

20.02.2017 20:07

Kakva šupacka organizacija ta OBA/OSA.

ODGOVORITE
Name

mile

20.02.2017 20:37

Šupačka je ovo država i sve u njojzi...

Name

re

20.02.2017 20:37

Sad nek ga onaj Stevandic placa!!!

Name

re

21.02.2017 07:40

Kažu bošnjak dao papir za veću sumu novca.