Најбољи биљни извори протеина

Протеини су неопходни за обављање бројних функција организма, између осталог за изградњу мишића.

Здравље 20.02.2017 | 10:05
Најбољи биљни извори протеина
Иако су производи животињског порекла најбогатији протеинима, има их и у намирницама биљног порекла, а ове које вам представљамо у овој листи, су прави протеински шампиони флоре.

Киноа
Киноа је добар извор витамина и минерала попут магнезијума, калијума и фосфора. Међутим, ова псеудожитарица је и добар извор протеина. За разлику од других сличних биљних извора беланчевина, киноа садржи свих девет есенцијалних амино киселина.

У сто грама киное налази се четири грама протеина и око 370 кцал. Уколико је будете уносили уместо тестенине, пиринча и хлеба, учинићете нешто добро за своје здравље.

Чиа семенке
Чиа семенке су добар извор влакана, гвожђа, калцијума, магнезијума и цинка, а уз то и беланчевина и омега 3 масних киселина.

У две кашике чиа семена налази се готово десет грама беланчевина, а могу се додати готово свим јелима.

Имајте у виду да ће семенке набубрити у контакту с течношћу и зато их никад немојте јести суве.

Претходно их намочите барем десет минута у води, млеку, јогурту и сличном напитку.

Сочиво
Сочиво је важан основ вегетаријанске исхране. Једе се хиљадама година а телу обезбеђује броје витамине и минерале. У сто грама ове махунарке налази се чак девет грама беланчевина.

Леблебија
Леблебија, поред протеина, има и мноштво влакана, а ако сваког дана у исхрану укључите стотинак грама ове намирнице, можете смањити ниво лошег холестерола у крви.

Од леблебије која има 14 грама беланчевина на 100 г, можете правити бројна варива и салате, као и традиционални блискоисточни сос – хумус.

Кикирики путер
На сто грама путера од кикирикија добијате чак 32 грама протеина. Ако желите да појачате своје воћне и поврћне ужине неком намирницом богатом протеинима, умочите их у кикирики путер. Уживаћете у укусу, а притом учинити нешто добро за своје тело. Само не претерујте с количинама и обавезно читајте декларације приликом куповине кикирику путера, како бисте изабрали онај с најмањим садржајем шећера.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар