Јапанска исхрана штити крвне судове

Овај мени добар је за скидање килограма и одржавање здравља. Требало би јести да буде што више рибе и доста воћа и поврћа

Здравље 20.02.2017 | 09:36
Јапанска исхрана штити крвне судове
ЈАПАНСКИ начин исхране један је од нутритивно најквалитетнијих, па га, уз медитерански јеловник, стручњаци све чешће препоручују.

Овај режим исхране је изузетно уравнотежен и хранљив, а његова главна предност су мале порције разноврсних намирница уз које ћете врло брзо скинути вишак килограма.

Риба је једна од главних намирница на столу. Велике количине здравих омега-3 масних киселина, које она садржи, штите крвне судове и смањују ризик од појаве артеросклерозе. Јапанци је једу и до осам пута недељно, ипак, на вашој трпези довољно је да се нађе бар трипут.

Поред рибе, важно је да једете што више воћа и поврћа, јер садрже многобројне фитохемикалије и антиоксидансе. Препоручује се да током једног оброка једете неколико различитих врста поврћа, али да свако од њих буде сервирано у малој чинији и у истој грамажи. Овај начин практикују Јапанци јер се никад не поједе више од онога што би требало.

Као главни прилог уз сваки оброк требало би да једете пиринач, најбоље интегрални, а осим за ручак и вечеру, можете да га једете и за доручак, уз неко воће или поврће. Осим пиринча, припремите укусна јела од соје, а као прилог у уз јело користите и соја сос, само пазите да не претерате јер он садржи доста соли.

Не заборавите да узимате млеко и млечне производе, али бирајте оне који имају мањи проценат масноће.


ПРИМЕР ЈЕЛОВНИКА:

Доручак: шоља зеленог чаја

супа од поврћа

100 г интегралног пиринча



Ужина: воће по жељи

Ручак: супа од поврћа

150 г рибе

салата од поврћа по избору

100 г интегралног пиринча

шоља зеленог чаја


Вечера: 150 г динстаних пилећих прса

100 г интегралног пиринча

салата од спанаћа

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар