Japanska ishrana štiti krvne sudove

Ovaj meni dobar je za skidanje kilograma i održavanje zdravlja. Trebalo bi jesti da bude što više ribe i dosta voća i povrća

Zdravlje 20.02.2017 | 09:36
Japanska ishrana štiti krvne sudove
JAPANSKI način ishrane jedan je od nutritivno najkvalitetnijih, pa ga, uz mediteranski jelovnik, stručnjaci sve češće preporučuju.

Ovaj režim ishrane je izuzetno uravnotežen i hranljiv, a njegova glavna prednost su male porcije raznovrsnih namirnica uz koje ćete vrlo brzo skinuti višak kilograma.

Riba je jedna od glavnih namirnica na stolu. Velike količine zdravih omega-3 masnih kiselina, koje ona sadrži, štite krvne sudove i smanjuju rizik od pojave arteroskleroze. Japanci je jedu i do osam puta nedeljno, ipak, na vašoj trpezi dovoljno je da se nađe bar triput.

Pored ribe, važno je da jedete što više voća i povrća, jer sadrže mnogobrojne fitohemikalije i antioksidanse. Preporučuje se da tokom jednog obroka jedete nekoliko različitih vrsta povrća, ali da svako od njih bude servirano u maloj činiji i u istoj gramaži. Ovaj način praktikuju Japanci jer se nikad ne pojede više od onoga što bi trebalo.

Kao glavni prilog uz svaki obrok trebalo bi da jedete pirinač, najbolje integralni, a osim za ručak i večeru, možete da ga jedete i za doručak, uz neko voće ili povrće. Osim pirinča, pripremite ukusna jela od soje, a kao prilog u uz jelo koristite i soja sos, samo pazite da ne preterate jer on sadrži dosta soli.

Ne zaboravite da uzimate mleko i mlečne proizvode, ali birajte one koji imaju manji procenat masnoće.


PRIMER JELOVNIKA:

Doručak: šolja zelenog čaja

supa od povrća

100 g integralnog pirinča



Užina: voće po želji

Ručak: supa od povrća

150 g ribe

salata od povrća po izboru

100 g integralnog pirinča

šolja zelenog čaja


Večera: 150 g dinstanih pilećih prsa

100 g integralnog pirinča

salata od spanaća

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar