КРК: Звезди "Жућкова левица" у напетом вјечитом дербију!

Кошаркаши Црвене звезде освојили су Куп Радивоја Кораћа, победом у нишком 'Чаиру' над вечитим ривалом Партизаном, резултатом 74:64.  Марко Гудурић - Звездина златна левица! Црвено-бели узели шести трофеј националног Купа у овом миленијуму, у вечитом дербију против Партизана. Велике заслуге за Звездин успех иду и на рачун Марка Симоновића и Диона Томпсона. Црно-бели нису могли више са десеткованим саставом - 74:64.

Кошарка 19.02.2017 | 23:10
КРК: Звезди "Жућкова левица" у напетом вјечитом дербију!
Кошаркаши Црвене звезде освајачи су Купа Радивоја Кораћа за 2017. годину! На месту где су последњи пут подигли пехар Жућкове левице, у нишком Чаиру пре равно две године, црвено-бели оверили су свој шести Куп у овом миленијуму и савладали Партизан резултатом 74:64 (23:23, 13:11, 16:13, 22:17) у прилично неизвесном и напетом дербију. Другом у последње две седмице.

Звезда је дошла до првог трофеја у сезони и шестог у овом такмичењу, што је нови рекорд, у мечу који је обележила не баш квалитетна кошарка и неспортска атмосфера на трибинама.

Прво су навијачи Звезде, који су тек средином друге четвртине ушли у хали, почели да убацују бакље, да би им присталице противничке екипе узвратиле вређањем Небојше Човића.

Све је резултирало кратким прекидом у финишу треће деонице, када је неко из првих редова погођен топовским ударом у главу, због чега је морала да реагује хитна помоћ.

Српски и регионални шампион је резултатски славио релативно убедљиво, али није било тако једноставно, посебно не на почетку, пошто је био слабији противник у првом полувремену. Добро је Звезда отворила меч, противник је узвратио серијом 10:0 и средином прве деонице дошао до предности.

Партизан је чувао вођство све до финиша друге четвртине, када је ствари у своје руке узео Марко Симоновић. Убацио је 13 поена, а тројком од таблу донео минималну предност на полувремену – 36:34.

Опет је резултатска клацкалица била на снази, све до последњих 15 секунди трећег квартала. Гудурић је искористио слободна бацања, а онда уз звук сирене погодио тешку тројку са више од 9 метара.

Тада је дуел преломљен, пошто је на крилима Гудурића Звезда дошла до двоцифрене предности коју је сачувала до краја. Управо је млади репрезентативац Србије био најбољи појединац са 18 поена (3-5 за два, 3-7 за три, 3-3 пенали), уз 4 скока и 6 асистенција, што му је донело МВП признању.

Исти број поена имао је и Марко Симоновић, одличну ролу са 16 поена и 6 ухваћених лопти имао Дио Томпсон, док је Лука Митровић стао на 12.

У редовима Партизана најефикаснији је био Адин Врабац са 12 поена, једним више од Стефана Бирчевића, док је Новица Величковић меч завршио са 9.

Оба клуба су до недељне утакмице имале по пет титула од оснивања такмичења 2002, па су 'црвено-бели' сада усамљени на листи освајача "Жућкове левице".

Уз шест победа имају два пораза у финалима, док су 'црно-бели' чак шести пут стали на корак до циља.

Оба тима су имала доста кадровских проблема пред завршни турнир у Нишу и у тој ситуацији боље су снашли изабраници Дејана Радоњића, који су искористили одсуство тројице врло важних играча Партизана – Вилијама Хечера, Вање Маринковића и Милоша Копривице, који су се због болести вратили у Београд.

Како јавља репортер Б92 из Ниша, сумња се да су оболели од салмонеле.

Сусрет је имао својеврсну увертиру у Бијељини где су се сукобиле навијачке групе 'вечитих' из Приједора и Теслића.

Звездина левица је Марко Гудурић! Јесте његов имењак Симоновић покренуо црвено-беле и резултатски их држао готово три четвртине. Али, када се највише ломило, када се у резултатски неизвесном окршају чекао неко ко ће преломити сусрет, Црвеној звезди се догодио леворуки шутер из Прибоја. Тројком са скоро осам метара у последњој секунди трећег, потом и минијатуром у уводним минутима последњег квартала донео је Црвеној звезди недостижних 13 кошева виша (62:49) и тако практично одредио победника сусрета. На крају је имао 18 поена, четири скока, три украдене лопте и шест асистенција. 

Партизан је оставио последњи атом снаге на терену. Без Вила Хечера, Вање Маринковића и Милоша Копривице, те тренера Александра Џикића и са ровитим Урошем Луковићем и Михајлом Андрићем, црно-бели нису могли више. Борили су се свим силама готово три четвртине. Али, када је Звезда ушла у шутерску серију и затворила прилазе кошу, Партизан је остао без решења. Трудили су се изабраници Ненада Чанка да се врате у живот, једна тројка Стефана Бирчевића на почетку завршних десет минута вратила је трачак наде. Али, то је било све. Звезда је имала недостижну разлику и задржала је до краја сусрета. 

Велике заслуге за Звездин успех иду и Марку Симоновићу, који је својим хицима урадио много да се црвено-бели држе у кораку с противником и са својих 18 кошева доста урадио, а онда и Диону Томспону, који је одиграо најбољу партију досад и убацио 15 поена, уз пет скокова. Добар је био и Лука Митровић са 12 кошева.

У редовима Партизана било је доста играча са изједначеним учинком, а на крају Бирчевић је имао 11, колико и Адин Врабац. Новица Величковић је имао девет поена и седам скокова. 

Током првог дела игре оба тима имала су своје моменте, али и периоде с много грешака и изгубљених поседа (11 Звезда - 10 Партизан), али је на велики одмор Црвена звезда отишла с минималних 36:34. Номинални домаћин у овој утакмици боље је почео и захваљујући сигурном Луки Митровићу у рекету, па Марку Гудурићу са дистанце, Звезда је повела са 12:6. Али, онда је уследио Партизанов рафал и потпуна измена резултата. За само три и по минута Партизан је тројкама Стефана Бирчевића и Михајла Андрића искреирала серију 13;2, којом је касније дуго држала предност. 

Пуних пет минута у другом кварталу црвено-бели нису успели да убаце нешто кроз обруч, иако је Дејан Радоњић константно мењао саставе петорки, не би ли пронашао добитну комбинацију. То је чинио и Ненад Чанак, суочен са озбиљним кадровским недостацима. Пре свега захваљујући јакој одбрани и контроли скокова ситуација је више ишла на руку Партизану. Врабац и Пот су погоцима из другог плана донели до тада максималних пет кошева предности (28:23). Али, све се брзо окренуло.

За све је био заслужан Марко Симоновић. Тројком је започео низ, где је убацио чак 11 од 13 кошева Звезде до краја полувремена и опет пренео вођство на своју страну. Са Симоновићевим шутем прорадила је и Звездина одбрана, а ту су главне операције вршили Лазићи Јовић. Баш у тим моментима играчима Партизана су се „стегле“ руке, а са неколико изгубљених поседа у низу изгубили су и резултатску корист. Додуше, Џенкинс и Гудурић били су ти са по три прекршаја, до су мање-више сви остали имали по два фаула, у оба тима. 

Практично целу трећу деоницу ништа није раздвајало, а онда су се догодила два далекометна хица двојице Марка. Гудурићева са скоро осам метара у последњој секудни треће четвртине, а онда Симоновићева на старту последњег квартала. А све је то зачинио Дион Томпсон својим осмим поеном, за прву двоцифрену предност на мечу (57:47).

Недуго затим уследила је Гудурићева минијатура за огромних 13 кошева предности, што је на крају Звезди било довољно да оствари финални тријумф, уз одличну одбрану и доста промашај ривала. 

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ПАРТИЗАН 74:64
/23:23, 13:11, 16:13, 22:17/

Хала: Чаир
Гледалаца: 5.000
Судије: Белошевић, Јовчић, Војиновић

ЗВЕЗДА: Волтерс, Томпсон 15, 6ск, Митровић 12, Лазић 1, Добрић 1, Симоновић 18 (3/3 за три), Ракићевић, Џенкинс, Гудурић 18 (3/7 за три), Јовић 5, Кузмић 2, Бјелица 2.

ПАРТИЗАН: Ратковица 2, Врабац 12, Танасковић, Величковић 9, 7ск, Мајсторовић 2, Бирчевић 11, Андрић 8, Пот 6, Гордон 8, Луковић 6.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар