KRK: Zvezdi "Žućkova levica" u napetom vječitom derbiju!

Košarkaši Crvene zvezde osvojili su Kup Radivoja Koraća, pobedom u niškom 'Čairu' nad večitim rivalom Partizanom, rezultatom 74:64.  Marko Gudurić - Zvezdina zlatna levica! Crveno-beli uzeli šesti trofej nacionalnog Kupa u ovom milenijumu, u večitom derbiju protiv Partizana. Velike zasluge za Zvezdin uspeh idu i na račun Marka Simonovića i Diona Tompsona. Crno-beli nisu mogli više sa desetkovanim sastavom - 74:64.

Košarka 19.02.2017 | 23:10
KRK: Zvezdi "Žućkova levica" u napetom vječitom derbiju!
Košarkaši Crvene zvezde osvajači su Kupa Radivoja Koraća za 2017. godinu! Na mestu gde su poslednji put podigli pehar Žućkove levice, u niškom Čairu pre ravno dve godine, crveno-beli overili su svoj šesti Kup u ovom milenijumu i savladali Partizan rezultatom 74:64 (23:23, 13:11, 16:13, 22:17) u prilično neizvesnom i napetom derbiju. Drugom u poslednje dve sedmice.

Zvezda je došla do prvog trofeja u sezoni i šestog u ovom takmičenju, što je novi rekord, u meču koji je obeležila ne baš kvalitetna košarka i nesportska atmosfera na tribinama.

Prvo su navijači Zvezde, koji su tek sredinom druge četvrtine ušli u hali, počeli da ubacuju baklje, da bi im pristalice protivničke ekipe uzvratile vređanjem Nebojše Čovića.

Sve je rezultiralo kratkim prekidom u finišu treće deonice, kada je neko iz prvih redova pogođen topovskim udarom u glavu, zbog čega je morala da reaguje hitna pomoć.

Srpski i regionalni šampion je rezultatski slavio relativno ubedljivo, ali nije bilo tako jednostavno, posebno ne na početku, pošto je bio slabiji protivnik u prvom poluvremenu. Dobro je Zvezda otvorila meč, protivnik je uzvratio serijom 10:0 i sredinom prve deonice došao do prednosti.

Partizan je čuvao vođstvo sve do finiša druge četvrtine, kada je stvari u svoje ruke uzeo Marko Simonović. Ubacio je 13 poena, a trojkom od tablu doneo minimalnu prednost na poluvremenu – 36:34.

Opet je rezultatska klackalica bila na snazi, sve do poslednjih 15 sekundi trećeg kvartala. Gudurić je iskoristio slobodna bacanja, a onda uz zvuk sirene pogodio tešku trojku sa više od 9 metara.

Tada je duel prelomljen, pošto je na krilima Gudurića Zvezda došla do dvocifrene prednosti koju je sačuvala do kraja. Upravo je mladi reprezentativac Srbije bio najbolji pojedinac sa 18 poena (3-5 za dva, 3-7 za tri, 3-3 penali), uz 4 skoka i 6 asistencija, što mu je donelo MVP priznanju.

Isti broj poena imao je i Marko Simonović, odličnu rolu sa 16 poena i 6 uhvaćenih lopti imao Dio Tompson, dok je Luka Mitrović stao na 12.

U redovima Partizana najefikasniji je bio Adin Vrabac sa 12 poena, jednim više od Stefana Birčevića, dok je Novica Veličković meč završio sa 9.

Oba kluba su do nedeljne utakmice imale po pet titula od osnivanja takmičenja 2002, pa su 'crveno-beli' sada usamljeni na listi osvajača "Žućkove levice".

Uz šest pobeda imaju dva poraza u finalima, dok su 'crno-beli' čak šesti put stali na korak do cilja.

Oba tima su imala dosta kadrovskih problema pred završni turnir u Nišu i u toj situaciji bolje su snašli izabranici Dejana Radonjića, koji su iskoristili odsustvo trojice vrlo važnih igrača Partizana – Vilijama Hečera, Vanje Marinkovića i Miloša Koprivice, koji su se zbog bolesti vratili u Beograd.

Kako javlja reporter B92 iz Niša, sumnja se da su oboleli od salmonele.

Susret je imao svojevrsnu uvertiru u Bijeljini gde su se sukobile navijačke grupe 'večitih' iz Prijedora i Teslića.

Zvezdina levica je Marko Gudurić! Jeste njegov imenjak Simonović pokrenuo crveno-bele i rezultatski ih držao gotovo tri četvrtine. Ali, kada se najviše lomilo, kada se u rezultatski neizvesnom okršaju čekao neko ko će prelomiti susret, Crvenoj zvezdi se dogodio levoruki šuter iz Priboja. Trojkom sa skoro osam metara u poslednjoj sekundi trećeg, potom i minijaturom u uvodnim minutima poslednjeg kvartala doneo je Crvenoj zvezdi nedostižnih 13 koševa viša (62:49) i tako praktično odredio pobednika susreta. Na kraju je imao 18 poena, četiri skoka, tri ukradene lopte i šest asistencija. 

Partizan je ostavio poslednji atom snage na terenu. Bez Vila Hečera, Vanje Marinkovića i Miloša Koprivice, te trenera Aleksandra Džikića i sa rovitim Urošem Lukovićem i Mihajlom Andrićem, crno-beli nisu mogli više. Borili su se svim silama gotovo tri četvrtine. Ali, kada je Zvezda ušla u šutersku seriju i zatvorila prilaze košu, Partizan je ostao bez rešenja. Trudili su se izabranici Nenada Čanka da se vrate u život, jedna trojka Stefana Birčevića na početku završnih deset minuta vratila je tračak nade. Ali, to je bilo sve. Zvezda je imala nedostižnu razliku i zadržala je do kraja susreta. 

Velike zasluge za Zvezdin uspeh idu i Marku Simonoviću, koji je svojim hicima uradio mnogo da se crveno-beli drže u koraku s protivnikom i sa svojih 18 koševa dosta uradio, a onda i Dionu Tomsponu, koji je odigrao najbolju partiju dosad i ubacio 15 poena, uz pet skokova. Dobar je bio i Luka Mitrović sa 12 koševa.

U redovima Partizana bilo je dosta igrača sa izjednačenim učinkom, a na kraju Birčević je imao 11, koliko i Adin Vrabac. Novica Veličković je imao devet poena i sedam skokova. 

Tokom prvog dela igre oba tima imala su svoje momente, ali i periode s mnogo grešaka i izgubljenih poseda (11 Zvezda - 10 Partizan), ali je na veliki odmor Crvena zvezda otišla s minimalnih 36:34. Nominalni domaćin u ovoj utakmici bolje je počeo i zahvaljujući sigurnom Luki Mitroviću u reketu, pa Marku Guduriću sa distance, Zvezda je povela sa 12:6. Ali, onda je usledio Partizanov rafal i potpuna izmena rezultata. Za samo tri i po minuta Partizan je trojkama Stefana Birčevića i Mihajla Andrića iskreirala seriju 13;2, kojom je kasnije dugo držala prednost. 

Punih pet minuta u drugom kvartalu crveno-beli nisu uspeli da ubace nešto kroz obruč, iako je Dejan Radonjić konstantno menjao sastave petorki, ne bi li pronašao dobitnu kombinaciju. To je činio i Nenad Čanak, suočen sa ozbiljnim kadrovskim nedostacima. Pre svega zahvaljujući jakoj odbrani i kontroli skokova situacija je više išla na ruku Partizanu. Vrabac i Pot su pogocima iz drugog plana doneli do tada maksimalnih pet koševa prednosti (28:23). Ali, sve se brzo okrenulo.

Za sve je bio zaslužan Marko Simonović. Trojkom je započeo niz, gde je ubacio čak 11 od 13 koševa Zvezde do kraja poluvremena i opet preneo vođstvo na svoju stranu. Sa Simonovićevim šutem proradila je i Zvezdina odbrana, a tu su glavne operacije vršili Lazići Jović. Baš u tim momentima igračima Partizana su se „stegle“ ruke, a sa nekoliko izgubljenih poseda u nizu izgubili su i rezultatsku korist. Doduše, Dženkins i Gudurić bili su ti sa po tri prekršaja, do su manje-više svi ostali imali po dva faula, u oba tima. 

Praktično celu treću deonicu ništa nije razdvajalo, a onda su se dogodila dva dalekometna hica dvojice Marka. Gudurićeva sa skoro osam metara u poslednjoj sekudni treće četvrtine, a onda Simonovićeva na startu poslednjeg kvartala. A sve je to začinio Dion Tompson svojim osmim poenom, za prvu dvocifrenu prednost na meču (57:47).

Nedugo zatim usledila je Gudurićeva minijatura za ogromnih 13 koševa prednosti, što je na kraju Zvezdi bilo dovoljno da ostvari finalni trijumf, uz odličnu odbranu i dosta promašaj rivala. 

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 74:64
/23:23, 13:11, 16:13, 22:17/

Hala: Čair
Gledalaca: 5.000
Sudije: Belošević, Jovčić, Vojinović

ZVEZDA: Volters, Tompson 15, 6sk, Mitrović 12, Lazić 1, Dobrić 1, Simonović 18 (3/3 za tri), Rakićević, Dženkins, Gudurić 18 (3/7 za tri), Jović 5, Kuzmić 2, Bjelica 2.

PARTIZAN: Ratkovica 2, Vrabac 12, Tanasković, Veličković 9, 7sk, Majstorović 2, Birčević 11, Andrić 8, Pot 6, Gordon 8, Luković 6.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar