Европа не зна шта ће са двојицом лидера

Вође Француске, Немачке, Италије и Шпаније састаће се у Версају да би размотрили "заоштравање у односима с Русијом Владимира Путина и Америком Доналда Трампа".

Свијет 19.02.2017 | 21:30
Европа не зна шта ће са двојицом лидера
То пише француски лист Журнал ди диманш, наглашавајући да европски партнери још нису у стању да сагледају каква ће бити Трампова политика према Европи.

Сусрет с вођама најутицајнијих држава зоне евра, Ангелом Меркел, Паолом Ђентилонијем и Маријаном Рахојем је у дворцу у Версају 6. марта сазвао француски председник Франсоа Оланд с циљем да се "утаначи збијеност кључних чланица еврозоне у односу на кризе с којима се мора ухватити у коштац ЕУ".

"У традицији Француске је да се у дворцу Луја 14-ог одржавају само скупови од великог значаја", указује Журнал ди диманш и наводи да "Француска предводи линију отпора Трампу".

Оланд, Меркел, Ђентилони И Рахој треба да усвоје и ставове ЕУ о питањима избеглица с блиског истока, изласка Велике Британије из ЕУ, битке против тероризма, "а све то с позадином растућих напетости с Русијом Владимира Путина и САД Доналда Трампа".

Париски дневник објављује такође интервју са шефом француске дипломатије Жан-Марком Ероом који је после разговора с америчким државним секретаром Рексом Тилерсоном “говорио о опасностима које САД и Русија уносе у Европу”.

Еро је нагласио да је Тилерсону пренео став Париза да САД не могу очекивати да њихова сарадња с Русијом у сламању исламских терориста у Сирији буде на уштрб европских интереса и решавања украјинске кризе , а подвукао је да "с Русијом треба разговарати али не стајати на њену страну".

Француски министар сматра да нове власти у Вашингтону могу довести у митање мултилатерални светски поредак и каже да "неки ставови Трампа и Путина могу навести на закључак да они желе да ослабе Европу".

Журнал ди диманш истиче да француска дипломатија настоји да проникне у будућу Трампову међународну политику, "док су европски партнери САД крајње забринути" због чињенице да је блиски саветник за безбедност америчког председника морао да поднесе оставку због неовлашћених контаката с Русима, а сматрају ни Трампов саветник и "сива еминенција" Стив Бенон није требало да буде постављен на ту дужност.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Хм

19.02.2017 21:54

Изгледа да сте ви своје отпјевали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оо

19.02.2017 22:11

И ја исто мислим

Name

Игор

20.02.2017 07:21

А гдје ти зивис? У Русији ? У Америци ? Ниста није саврсено али је Европа најбоље мјесто на свијету за зивот. Ето среце да је мудрости па да се 500 милиона хрисцана у Европи окрене себи и зиви нормално. Русија це преко ноци препустити Балкан Турској зарад интереса, исто це урадити и Америка. Сви возите европске аутомобиле , једете европску храну, сањате о љетовању и зимовању у Европи а лапрдате о руској зими или америцкој демократији. Луд и ограницен народ.

Name

Ој ха

19.02.2017 22:44

Не знају они ста це сами са собом а не да споменутом двојицом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хтрзут

19.02.2017 22:52

Јадна ли си Европо кад немаш своју војску па те други чувају.

ОДГОВОРИТЕ