Evropa ne zna šta će sa dvojicom lidera

Vođe Francuske, Nemačke, Italije i Španije sastaće se u Versaju da bi razmotrili "zaoštravanje u odnosima s Rusijom Vladimira Putina i Amerikom Donalda Trampa".

Svijet 19.02.2017 | 21:30
Evropa ne zna šta će sa dvojicom lidera
To piše francuski list Žurnal di dimanš, naglašavajući da evropski partneri još nisu u stanju da sagledaju kakva će biti Trampova politika prema Evropi.

Susret s vođama najuticajnijih država zone evra, Angelom Merkel, Paolom Đentilonijem i Marijanom Rahojem je u dvorcu u Versaju 6. marta sazvao francuski predsednik Fransoa Oland s ciljem da se "utanači zbijenost ključnih članica evrozone u odnosu na krize s kojima se mora uhvatiti u koštac EU".

"U tradiciji Francuske je da se u dvorcu Luja 14-og održavaju samo skupovi od velikog značaja", ukazuje Žurnal di dimanš i navodi da "Francuska predvodi liniju otpora Trampu".

Oland, Merkel, Đentiloni I Rahoj treba da usvoje i stavove EU o pitanjima izbeglica s bliskog istoka, izlaska Velike Britanije iz EU, bitke protiv terorizma, "a sve to s pozadinom rastućih napetosti s Rusijom Vladimira Putina i SAD Donalda Trampa".

Pariski dnevnik objavljuje takođe intervju sa šefom francuske diplomatije Žan-Markom Eroom koji je posle razgovora s američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom “govorio o opasnostima koje SAD i Rusija unose u Evropu”.

Ero je naglasio da je Tilersonu preneo stav Pariza da SAD ne mogu očekivati da njihova saradnja s Rusijom u slamanju islamskih terorista u Siriji bude na uštrb evropskih interesa i rešavanja ukrajinske krize , a podvukao je da "s Rusijom treba razgovarati ali ne stajati na njenu stranu".

Francuski ministar smatra da nove vlasti u Vašingtonu mogu dovesti u mitanje multilateralni svetski poredak i kaže da "neki stavovi Trampa i Putina mogu navesti na zaključak da oni žele da oslabe Evropu".

Žurnal di dimanš ističe da francuska diplomatija nastoji da pronikne u buduću Trampovu međunarodnu politiku, "dok su evropski partneri SAD krajnje zabrinuti" zbog činjenice da je bliski savetnik za bezbednost američkog predsednika morao da podnese ostavku zbog neovlašćenih kontakata s Rusima, a smatraju ni Trampov savetnik i "siva eminencija" Stiv Benon nije trebalo da bude postavljen na tu dužnost.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Hm

19.02.2017 20:54

Izgleda da ste vi svoje otpjevali.

ODGOVORITE
Name

Oo

19.02.2017 21:11

I ja isto mislim

Name

Igor

20.02.2017 06:21

A gdje ti zivis? U Rusiji ? U Americi ? Nista nije savrseno ali je Evropa najbolje mjesto na svijetu za zivot. Eto srece da je mudrosti pa da se 500 miliona hriscana u Evropi okrene sebi i zivi normalno. Rusija ce preko noci prepustiti Balkan Turskoj zarad interesa, isto ce uraditi i Amerika. Svi vozite evropske automobile , jedete evropsku hranu, sanjate o ljetovanju i zimovanju u Evropi a laprdate o ruskoj zimi ili americkoj demokratiji. Lud i ogranicen narod.

Name

Oj ha

19.02.2017 21:44

Ne znaju oni sta ce sami sa sobom a ne da spomenutom dvojicom.

ODGOVORITE
Name

Htrzut

19.02.2017 21:52

Jadna li si Evropo kad nemaš svoju vojsku pa te drugi čuvaju.

ODGOVORITE