Бискупи против политичара

Хрвати римокатолици који живе у Босни и Херцеговини поделили су се у две линије са различитим визијама о унутрашњем уређењу државе. Једну линију чине претежно водец́и хрватски политичари у БиХ са седиштем у Мостару, а другу представљају они који заговарају визију босанско-херцеговачких бискупа, пише хрватски недељник „Глобус“.

Босна и Херцеговина 18.02.2017 | 13:08
Бискупи против политичара
У тексту који је објавио „Јутарњи лист“, преносец́и „Глобус“, наводи се да шесторица римокатоличких великодостојника чине другу линију визије унутрашњег уређења БиХ — председник Бискупске конференције и надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљиц́, допредседник БК и војни бискуп Томо Вукшиц́, бањалучки бискуп Фрањо Комарица, бискуп мостарско-дувањски и апостолски управитељ требињско-мркански Ратко Периц́, помоц́ни бискуп врхбосански Перо Судар и помоц́ни бискуп бањалучки Марко Семрен.

Хрватски политичари, махом ХДЗ-овци, али и вец́и део остале хрватске „политичке елите“ у БиХ, заговарају стриктно националну или ентитетску поделу Босне и Херцеговине, ослањајуц́и се притом на чињеницу да логика или еволуција политичких догађања или политичке реалности у БиХ — од рата из деведесетих наовамо — неизбежно иде у смеру стварања етнички потпуно чистих и хомогених територија, те да се са том објективном чињеницом или са тим трендом једноставно треба помирити и верификовати га одговарајуц́ом „троентитетском“ политичко-територијалном поделом Босне и Херцеговине, при чему би и Хрвати напокон добили своју, хрватску „републику“, то јест хрватски ентитет.

Босанско-херцеговачки бискупи, међутим, размишљају сасвим другачије, они иду за ревизијом или укидањем Дејтонског споразума и нуде сасвим другачију, регионалну (дакле, не по националном кључу) поделу, по којој би БиХ, коју они и даље виде као целовиту, била подељена у четири регије, формиране по критеријима економске, прометно-комуникацијске, природне, историјске, географске и сл. нарави, а чији би главни градови били Сарајево, Бањалука, Мостар и Тузла.



Оно, дакле што се данас многима, или чак вец́ини, чини као главни или једини критеријум поделе БиХ, а то је национални елемент, то босанско-херцеговачки бискупи стављају у други или трец́и план.

У предлогу Бискупске конференције БиХ јако је важно да ниједан народ нема у свакој од те четири регије више од 40 одсто, а ниједан мање од 30 одсто удела у законодавној и извршној власти. То је важно због тога како ниједан народ не би могао да мајоризује друга два народа“, упозорава монсињор Томашевиц́, наводи хрватски недељник.

Током разговора који је новинар овог недељника водио са Ивом Томашевиц́ем, најближим сарадником кардинала Винка Пуљиц́а, биле су прострте две међусобно сучељене карте Босне и Херцеговине.

Једна од њих је карта тзв. трец́ег ентитета, или хрватске федералне јединице у БиХ, иза које стоје заговорници и промотори хрватског ентитета у БиХ, блиски челницима ХДЗ-а БиХ у Мостару, односно председнику ХДЗ-а БиХ и хрватском члану у Председништву БиХ Драгану Човиц́у, а друга је била карта босанско-херцеговачких бискупа (коју су они, по Томашевиц́евим речима, објавили 29. октобра 2005). Њихов предлог политичко-територијалног устројства Босне и Херцеговине и визуелно и по садржају чиста је супротност ХДЗ-овом погледу на БиХ и на положај тамошњих Хрвата.

 (Агенције)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Бих

18.02.2017 12:15

Једино то је и могуце.То цемо назалост направит за 50 год.А до тад цемо се овак муцит.и бити овце у торовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.02.2017 12:53

Може.БИХ:бошњаци и Хрвати.Нешто су вам се заставе растуриле.

Name

Не лупетај

18.02.2017 13:51

Једино могице је оно сто је гарантовано дејтонским мировним споразумом. Иза тога стоје и стране силе које су гаранти тога јединог могуцег.

Name

човић

18.02.2017 12:18

Морат чу врло брзо смјенити ове бискупе што су против мене и ХДЗ-аКо су они да ми узимају власт над Хрватима ??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац и Херц.

18.02.2017 13:43

Видицете и Цовиц це обуци по потреби бискупску мантију и онда це реци да је он легитимни представник и католицке Цркве и Бискупа.Али ова реорганизација је једино праведно рјесење за БИХ и свака цаст БИСКУПИМА који стварно хоце и зеле праведно рјесење за све,ово треба подрзати и поздравити.А од ових политицаракоји одбију ову најправеднију инцијативу коју је ико до сада понудио треба их избацити из политике у депонију да висе никада недобију сансу за манипулацију народом,коју дрзе 20 година и пљацкају га а они се богате.Који политицар незели овако уредјење БИХ треба га питати засто незели правду и о каквој они равноправности прицају.

Name

Смијешно

18.02.2017 12:21

Па то да је могло не би се Југославија распала. Стотине хиљада мртвих и шта сад... требамо закључити да су они сви будале и да треба поново по "економским" регијама се подјелити. Па Република Српска је настала из разлога што није било могуће живјети са Хрватима и Бошњацима, да је било живјели би у Југославији,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дада

18.02.2017 12:48

А са ким сада зивис....

Name

Сањај

18.02.2017 13:26

Није забрањено сањати. Прекомбиновали се 1992.сад се уједају зубима за гузицу али не могу да дохвате.

Name

з.смијесног

19.02.2017 00:18

Ти си смијесан коње да је југославија била организована на овај нацин и праведно никадв се неби распала.

Name

Тата

18.02.2017 12:28

Добар план прије или касније то це тако и бити. Јер економске неприлике це присилити да се створе 4 елономске јединице. Сто се дузе буде цекало све висе це се тонит а кад потонес тезе се испливат на поврсину. Сад це националисти безхљебовици као пиране навалити да гризу и тргају сваку добру идеју. Цекам!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

18.02.2017 13:43

Да је теби и бискупима стало до економије, не би сте разбили Југославију.

Name

Ре "Хм"

18.02.2017 14:00

А ти си убједјен да су муслимани и хрвати рабили Југославију?!

Name

Хм

18.02.2017 18:40

Споменух ли ја Муслимане и Хрвате?

Name

вили

18.02.2017 12:29

Уз малу корекцију у долини неретво то је то , црвено оде хрватима остатак уз Србију .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исправно

18.02.2017 12:34

Ово је исправно и коректно.Сад приједлог упутити онима који це нас натјерати да буде тако и мирна Босна.Ко неце мозе да иде гдје му је боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.02.2017 13:00

100 % си у праву. Ово је једино и право ресење.

Name

борац

18.02.2017 12:38

Је..с дрзаву у којој црква води главну политику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац

18.02.2017 13:29

Религија је отров за народ!

Name

босанац

18.02.2017 13:08

Иако неки пут износе контрдикторне ставове о уструју Босну, морам реци да им је овај приједлог поприлицно близу циља по коме би свако, басyсвако имао на аваком дијелу БиХ потпуно идентицна права и обавезе. Дакле окренути се појединцу а не етницким границама и торовима. Према томе, треба подрзати УКИДАЊЕ И ФЕДЕРАЦИЈЕ И РС-а а формирати РЕГИЈА које це бити привредно самоодрзиве и стабилне. Наравно да треба уградити и све потребне механизме како би и интереси народа били застицени. Али првенствено ставити појединца у центар организацихе дрзаве. Доста је висе самозваних заститника народа и религија који на тудјој муци пуне властите дзепове и пљацкају дрзавј и народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р.Српска

18.02.2017 13:35

ха хааа укидање Републике Српске!? Укини оно сто си створио ако си створио.

Name

Сустина

18.02.2017 13:46

Ти си за унитарну БиХ у којој си вецински. То се сакрити не мозе. Засто онда ниси био за Југославију? Зато сто си хтио своју националну дрзаву а не заједницку, градјанску дрзаву.

Name

идеално ријесење

18.02.2017 13:19

Ово сад виидм,, супер приједлог без национализма без мајоризације ,, једнакоправни сви у 4 регије ,, једини модел за опстојну и мирну бих ,, када би настале овакве регије а укинили се ентитети нестало би политицки свадза јер би биле смјесне ,, аспект би се ставио на посао рад здравство напредак сколство ,,, и наравно улазак у ЕУ а коме се ратује и прави хаос нек напусти БиХ имају вец отворена свјетска кризна зариста типа Украјине и Сирије па нек иду тамо лијецит фрустрације народ напацени у БиХ нек пусте да мирно зиве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

18.02.2017 13:19

Господо дијелите оно сто сте освојили у рату са својим босњацким саборцима! Били сте против Срба ста сад хоцете да вам Република Српска поклони део своје територије. Неце моци!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре рс

19.02.2017 05:04

Пара буси гдје бургија неце. А криза мисљења, зеље.. Били сте против свега па сте опет пристали . Треце: Ко влада у рс? Ммф и они који вам дају кредите. Умислили сте да је РС васа ? Хахахха! РС је на апqрqтимq и не треба много времена да се угаси сама од себе. Ратовали сте за ста? Нецете имати никад среце јер је отето проклето. Бијела куга влада РС и Србијом. За 30 година це вас у пола бити.И сто буде бит це близе томи николицу ..дакле?

Name

РС

18.02.2017 13:23

Господо дијелите оно сто сте освојили у рату са својим босњацким саборцима! Били сте против Срба ста сад хоцете да вам Република Српска поклони део своје територије. Неце моци!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре "РС"

18.02.2017 14:02

А ти стварно мислис да мозес задрзати територију освојену прогоном, крвљу и камом?!

Name

Ре

18.02.2017 15:07

Кога си ти протерао са камом. у РС 15% повратника а у цедерацији 2%. О цему ти прицас!?

Name

Миг

18.02.2017 13:58

Постено! Ако вец тезимо децентрализацији, то треба уцинити по регионалној а никако по националној основи. Руку на срце, ја, као родјени БЛуцанин, немам никакве везе са људима из подриња или Херцеговине. Ни по менталитету, ни по нацину размисљања, ни по карактеру. Наравно овим не потцјењујем никога , вец само указујем на особитост и карактер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бесмислица

19.02.2017 10:54

Потребно је видјети колико су се Босњаци ујединили око ове ревизије.Исто тако,Срби око референдума и дана Републике.А и око свих вазнијих питања.Исто би се и Хрвати хомогенизовали по питању трецег ентитета,да им неко понуд референдум за то.У великом проценту,овдје има и ината.И сада нам ови попови,нуде несто посве друкције.Као да нису ствари у БиХ онакве какве јесу.Овдје нам се нуди братство и јединство на великој скали,заправо на највецој скали.Не дамо ми насу РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

19.02.2017 13:22

Легло зла

ОДГОВОРИТЕ