Biskupi protiv političara

Hrvati rimokatolici koji žive u Bosni i Hercegovini podelili su se u dve linije sa različitim vizijama o unutrašnjem uređenju države. Jednu liniju čine pretežno vodeći hrvatski političari u BiH sa sedištem u Mostaru, a drugu predstavljaju oni koji zagovaraju viziju bosansko-hercegovačkih biskupa, piše hrvatski nedeljnik „Globus“.

Bosna i Hercegovina 18.02.2017 | 13:08
Biskupi protiv političara
U tekstu koji je objavio „Jutarnji list“, prenoseći „Globus“, navodi se da šestorica rimokatoličkih velikodostojnika čine drugu liniju vizije unutrašnjeg uređenja BiH — predsednik Biskupske konferencije i nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, dopredsednik BK i vojni biskup Tomo Vukšić, banjalučki biskup Franjo Komarica, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Ratko Perić, pomoćni biskup vrhbosanski Pero Sudar i pomoćni biskup banjalučki Marko Semren.

Hrvatski političari, mahom HDZ-ovci, ali i veći deo ostale hrvatske „političke elite“ u BiH, zagovaraju striktno nacionalnu ili entitetsku podelu Bosne i Hercegovine, oslanjajući se pritom na činjenicu da logika ili evolucija političkih događanja ili političke realnosti u BiH — od rata iz devedesetih naovamo — neizbežno ide u smeru stvaranja etnički potpuno čistih i homogenih teritorija, te da se sa tom objektivnom činjenicom ili sa tim trendom jednostavno treba pomiriti i verifikovati ga odgovarajućom „troentitetskom“ političko-teritorijalnom podelom Bosne i Hercegovine, pri čemu bi i Hrvati napokon dobili svoju, hrvatsku „republiku“, to jest hrvatski entitet.

Bosansko-hercegovački biskupi, međutim, razmišljaju sasvim drugačije, oni idu za revizijom ili ukidanjem Dejtonskog sporazuma i nude sasvim drugačiju, regionalnu (dakle, ne po nacionalnom ključu) podelu, po kojoj bi BiH, koju oni i dalje vide kao celovitu, bila podeljena u četiri regije, formirane po kriterijima ekonomske, prometno-komunikacijske, prirodne, istorijske, geografske i sl. naravi, a čiji bi glavni gradovi bili Sarajevo, Banjaluka, Mostar i Tuzla.



Ono, dakle što se danas mnogima, ili čak većini, čini kao glavni ili jedini kriterijum podele BiH, a to je nacionalni element, to bosansko-hercegovački biskupi stavljaju u drugi ili treći plan.

U predlogu Biskupske konferencije BiH jako je važno da nijedan narod nema u svakoj od te četiri regije više od 40 odsto, a nijedan manje od 30 odsto udela u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. To je važno zbog toga kako nijedan narod ne bi mogao da majorizuje druga dva naroda“, upozorava monsinjor Tomašević, navodi hrvatski nedeljnik.

Tokom razgovora koji je novinar ovog nedeljnika vodio sa Ivom Tomaševićem, najbližim saradnikom kardinala Vinka Puljića, bile su prostrte dve međusobno sučeljene karte Bosne i Hercegovine.

Jedna od njih je karta tzv. trećeg entiteta, ili hrvatske federalne jedinice u BiH, iza koje stoje zagovornici i promotori hrvatskog entiteta u BiH, bliski čelnicima HDZ-a BiH u Mostaru, odnosno predsedniku HDZ-a BiH i hrvatskom članu u Predsedništvu BiH Draganu Čoviću, a druga je bila karta bosansko-hercegovačkih biskupa (koju su oni, po Tomaševićevim rečima, objavili 29. oktobra 2005). Njihov predlog političko-teritorijalnog ustrojstva Bosne i Hercegovine i vizuelno i po sadržaju čista je suprotnost HDZ-ovom pogledu na BiH i na položaj tamošnjih Hrvata.

 (Agencije)

Komentari / 30

Ostavite komentar
Name

Bih

18.02.2017 12:15

Jedino to je i moguce.To cemo nazalost napravit za 50 god.A do tad cemo se ovak mucit.i biti ovce u torovima.

ODGOVORITE
Name

Re

18.02.2017 12:53

Može.BIH:bošnjaci i Hrvati.Nešto su vam se zastave rasturile.

Name

Ne lupetaj

18.02.2017 13:51

Jedino mogice je ono sto je garantovano dejtonskim mirovnim sporazumom. Iza toga stoje i strane sile koje su garanti toga jedinog moguceg.

Name

čović

18.02.2017 12:18

Morat ču vrlo brzo smjeniti ove biskupe što su protiv mene i HDZ-aKo su oni da mi uzimaju vlast nad Hrvatima ??????

ODGOVORITE
Name

bosanac i Herc.

18.02.2017 13:43

Vidicete i Covic ce obuci po potrebi biskupsku mantiju i onda ce reci da je on legitimni predstavnik i katolicke Crkve i Biskupa.Ali ova reorganizacija je jedino pravedno rjesenje za BIH i svaka cast BISKUPIMA koji stvarno hoce i zele pravedno rjesenje za sve,ovo treba podrzati i pozdraviti.A od ovih politicarakoji odbiju ovu najpravedniju incijativu koju je iko do sada ponudio treba ih izbaciti iz politike u deponiju da vise nikada nedobiju sansu za manipulaciju narodom,koju drze 20 godina i pljackaju ga a oni se bogate.Koji politicar nezeli ovako uredjenje BIH treba ga pitati zasto nezeli pravdu i o kakvoj oni ravnopravnosti pricaju.

Name

Smiješno

18.02.2017 12:21

Pa to da je moglo ne bi se Jugoslavija raspala. Stotine hiljada mrtvih i šta sad... trebamo zaključiti da su oni svi budale i da treba ponovo po "ekonomskim" regijama se podjeliti. Pa Republika Srpska je nastala iz razloga što nije bilo moguće živjeti sa Hrvatima i Bošnjacima, da je bilo živjeli bi u Jugoslaviji,.

ODGOVORITE
Name

Dada

18.02.2017 12:48

A sa kim sada zivis....

Name

Sanjaj

18.02.2017 13:26

Nije zabranjeno sanjati. Prekombinovali se 1992.sad se ujedaju zubima za guzicu ali ne mogu da dohvate.

Name

z.smijesnog

19.02.2017 00:18

Ti si smijesan konje da je jugoslavija bila organizovana na ovaj nacin i pravedno nikadv se nebi raspala.

Name

Tata

18.02.2017 12:28

Dobar plan prije ili kasnije to ce tako i biti. Jer ekonomske neprilike ce prisiliti da se stvore 4 elonomske jedinice. Sto se duze bude cekalo sve vise ce se tonit a kad potones teze se isplivat na povrsinu. Sad ce nacionalisti bezhljebovici kao pirane navaliti da grizu i trgaju svaku dobru ideju. Cekam!!!!

ODGOVORITE
Name

Hm

18.02.2017 13:43

Da je tebi i biskupima stalo do ekonomije, ne bi ste razbili Jugoslaviju.

Name

Re "Hm"

18.02.2017 14:00

A ti si ubjedjen da su muslimani i hrvati rabili Jugoslaviju?!

Name

Hm

18.02.2017 18:40

Spomenuh li ja Muslimane i Hrvate?

Name

vili

18.02.2017 12:29

Uz malu korekciju u dolini neretvo to je to , crveno ode hrvatima ostatak uz Srbiju .

ODGOVORITE
Name

Ispravno

18.02.2017 12:34

Ovo je ispravno i korektno.Sad prijedlog uputiti onima koji ce nas natjerati da bude tako i mirna Bosna.Ko nece moze da ide gdje mu je bolje.

ODGOVORITE
Name

Re

18.02.2017 13:00

100 % si u pravu. Ovo je jedino i pravo resenje.

Name

borac

18.02.2017 12:38

Je..s drzavu u kojoj crkva vodi glavnu politiku.

ODGOVORITE
Name

semberac

18.02.2017 13:29

Religija je otrov za narod!

Name

bosanac

18.02.2017 13:08

Iako neki put iznose kontrdiktorne stavove o ustruju Bosnu, moram reci da im je ovaj prijedlog poprilicno blizu cilja po kome bi svako, basysvako imao na avakom dijelu BiH potpuno identicna prava i obaveze. Dakle okrenuti se pojedincu a ne etnickim granicama i torovima. Prema tome, treba podrzati UKIDANJE I FEDERACIJE I RS-a a formirati REGIJA koje ce biti privredno samoodrzive i stabilne. Naravno da treba ugraditi i sve potrebne mehanizme kako bi i interesi naroda bili zasticeni. Ali prvenstveno staviti pojedinca u centar organizacihe drzave. Dosta je vise samozvanih zastitnika naroda i religija koji na tudjoj muci pune vlastite dzepove i pljackaju drzavj i narod.

ODGOVORITE
Name

R.Srpska

18.02.2017 13:35

ha haaa ukidanje Republike Srpske!? Ukini ono sto si stvorio ako si stvorio.

Name

Sustina

18.02.2017 13:46

Ti si za unitarnu BiH u kojoj si vecinski. To se sakriti ne moze. Zasto onda nisi bio za Jugoslaviju? Zato sto si htio svoju nacionalnu drzavu a ne zajednicku, gradjansku drzavu.

Name

idealno rijesenje

18.02.2017 13:19

Ovo sad viidm,, super prijedlog bez nacionalizma bez majorizacije ,, jednakopravni svi u 4 regije ,, jedini model za opstojnu i mirnu bih ,, kada bi nastale ovakve regije a ukinili se entiteti nestalo bi politicki svadza jer bi bile smjesne ,, aspekt bi se stavio na posao rad zdravstvo napredak skolstvo ,,, i naravno ulazak u EU a kome se ratuje i pravi haos nek napusti BiH imaju vec otvorena svjetska krizna zarista tipa Ukrajine i Sirije pa nek idu tamo lijecit frustracije narod napaceni u BiH nek puste da mirno zive.

ODGOVORITE
Name

RS

18.02.2017 13:19

Gospodo dijelite ono sto ste osvojili u ratu sa svojim bosnjackim saborcima! Bili ste protiv Srba sta sad hocete da vam Republika Srpska pokloni deo svoje teritorije. Nece moci!!!

ODGOVORITE
Name

Re rs

19.02.2017 05:04

Para busi gdje burgija nece. A kriza misljenja, zelje.. Bili ste protiv svega pa ste opet pristali . Trece: Ko vlada u rs? Mmf i oni koji vam daju kredite. Umislili ste da je RS vasa ? Hahahha! RS je na apqrqtimq i ne treba mnogo vremena da se ugasi sama od sebe. Ratovali ste za sta? Necete imati nikad srece jer je oteto prokleto. Bijela kuga vlada RS i Srbijom. Za 30 godina ce vas u pola biti.I sto bude bit ce blize tomi nikolicu ..dakle?

Name

RS

18.02.2017 13:23

Gospodo dijelite ono sto ste osvojili u ratu sa svojim bosnjackim saborcima! Bili ste protiv Srba sta sad hocete da vam Republika Srpska pokloni deo svoje teritorije. Nece moci!!!

ODGOVORITE
Name

Re "RS"

18.02.2017 14:02

A ti stvarno mislis da mozes zadrzati teritoriju osvojenu progonom, krvlju i kamom?!

Name

Re

18.02.2017 15:07

Koga si ti proterao sa kamom. u RS 15% povratnika a u cederaciji 2%. O cemu ti pricas!?

Name

Mig

18.02.2017 13:58

Posteno! Ako vec tezimo decentralizaciji, to treba uciniti po regionalnoj a nikako po nacionalnoj osnovi. Ruku na srce, ja, kao rodjeni BLucanin, nemam nikakve veze sa ljudima iz podrinja ili Hercegovine. Ni po mentalitetu, ni po nacinu razmisljanja, ni po karakteru. Naravno ovim ne potcjenjujem nikoga , vec samo ukazujem na osobitost i karakter.

ODGOVORITE
Name

Besmislica

19.02.2017 10:54

Potrebno je vidjeti koliko su se Bosnjaci ujedinili oko ove revizije.Isto tako,Srbi oko referenduma i dana Republike.A i oko svih vaznijih pitanja.Isto bi se i Hrvati homogenizovali po pitanju treceg entiteta,da im neko ponud referendum za to.U velikom procentu,ovdje ima i inata.I sada nam ovi popovi,nude nesto posve drukcije.Kao da nisu stvari u BiH onakve kakve jesu.Ovdje nam se nudi bratstvo i jedinstvo na velikoj skali,zapravo na najvecoj skali.Ne damo mi nasu RS.

ODGOVORITE
Name

3G

19.02.2017 13:22

Leglo zla

ODGOVORITE