Позив на "рестарт" глобализације

Први човек Фејсбука Марк Закерберг објавио је своју нову визију будућности у којој говори о томе како ће се та друштвена мрежа развијати и у које све поре живота жели да уђе.

Свијет 17.02.2017 | 21:30
Позив на "рестарт" глобализације
Закерберг је у манифесту од 5.500 речи говорио о наставку борбе за дубље повезивање и стварање "нове друштвене инфраструктуре", о оснивању "сврсисходних заједница", али и о даљем укључењу Фејсбука у цивилно друштво, помоћ у унапређењу безбедности, као и "лажним вестима".

У разговору за ББЦ након објављивања овог документа, Закерберг је рекао да је у свету све гласнији глас против глобализације и да чињеница да су многи људи извукли дебљи крај у том процесу изазива позиве да се људи "повуку из повезаног света".

Закерберг сматра да би глобализацију требало "рестартовати", променити правац у коме она иде, али да никако не би требало одустати од ње.

"Када сам основао Фејсбук, мисија да се свет повеже није била контроверзна. Сада та визија јесте контроверзна. Постоје људи широм света који осећају да су их иза себе оставили и глобализација и брзе промене које су се догодиле, па као последица тога постоје покрети који позивају да се људи повуку из те повезаности", каже Закерберг.

Како каже, идеја глобализације није узела у обзир све изазове који ће бити стављени пред људе.

"Ако људи питају да ли је ово смер у коме би човечанство требало да иде, мислим да је одговор јасан и да то јесте тај смер. Међутим, морамо да се побринемо да глобална заједница буде добра свима. А то није нешто што ће се десити по аутоматизму", каже Закерберг за ББЦ.

У свом манифесту, Закерберг је поручио да ће Фејсбук након деценије посвећене повезивању пријатеља и породица направити корак даље и развити "друштвену инфраструктуру за читаву заједницу - за подршку, за безбедност, за информације, за друштвено деловање и за инклузију за све".

Фејсбук жели да настави са развојем алата као што је "Сафетy Цхецк", који се користи у хитним ситуацијама, а жели и да помогне у идентификовању претњи, не само у реакцији на њих.

Затим, Закерберг жели да прошири борбу против "лажних вести".

"Наш приступ ће бити мање фокусиран на забрану лажних информација, а више ћемо се бавити потенцирањем другачијих преспектива и информација, укључујући и рад оних који проверавају аутентичност неких информација", наводи он.

Такође, он сматра да су друштвене мреже данас оно што је телевизија била шездесетих година прошлог века и да су оне сада основна платформа за друштвено деловање.

"Историја нам је донела много оваквих тренутака. Док смо правили велике скокове од племена, преко градова до нација, увек смо морали да градимо друштвену инфраструктуру, као што су заједнице, медији и владе, како бисмо наставили да растемо и достижемо следећи ниво. Радили смо то раније, а радићемо и у будућности", навео је Закерберг.

Ипак, ББЦ у свом тексту истиче и да неки постављају питање легитимитета - ко је дао право Закербергу да излаже своју визију о целом свету и могућност да покуша да то спроведе у дело.

Извор: ББЦ
Фото: Геттy Имагес

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Доц

18.02.2017 17:31

Фацебоок је само за будале. Ту се самовољно региструју.

ОДГОВОРИТЕ