Црногорке и даље пред владом

Мајке кориснице социјалне накнаде у Црној Гори које протестују од јуче, преноћиле су испред зграде Владе у Подгорици, захтијевајући од извршне власти да повуче одлуку којом су им социјална примања умањена.

Регион 17.02.2017 | 11:27
Црногорке и даље пред владом
Мајке са троје и више дјеце које примају социјалну накнаду, протестују испред зграде владе од јуче у подне и траже пријем код премијера Душка Марковића. Оне су дошле из свих крајева Црне Горе, а на јучерашњем протесту их је биле преко 1.000.

Мајкама је социјална накнада почетком године смањена за четвртину због владиних мера штедње.

Оне су јуче у једном тренутку пробиле заштитну ограду и кренуле ка улазу у Владу Црне Горе где их је сачекао велики број полицајаца.

"Не желимо немире, желимо мирно, достојанствено да сачекамо да нам се обрати неко из Владе", поручила је представница жена Жељка Савковић.

Неке од кључних порука са транспарената које су носиле су: "Чија ћете ви бити влада кад су дјеца гладна и све их је мање", "Тражимо одговорност", "Не дирајте наша извршна рјешења", "Господо из Владе чувајте се жена - мајки", "Да није било нас, не би било вас".

Црна Гора је прошле године увела доживотну накнаду за мајке са троје и више дјеце и то право користи 21.500 жена, од чега је половина са бироа за незапослене.

Државу је тај трошак коштрао преко 67 милиона евра годишње, због чега се одлучила за уштеде које износе око 16,5 милиона евра.

Смањене мјесечне накнаде износе 264 односно 144 евра.

Закон је оспораван у значајном дјелу јавности, највише са становишта људских права и финансијске одрживости.

Скуп су подржали представници опозиционих партија и поједине невладине организације, док владајућа Демократска партија социјалиста сматра да протест није мотивисан социјалним разлозима, "већ да се ради о посљедњем покушају Демократског фронта да по инструкцијама налогодавца из иностранства угрозе мир и стабилност у држави".

Јавни дуг Црне Горе износи око 62 одсто БДП-а са тенденцијом даљег раста, због чега су међународне финансијске организације од Црне Горе тражиле да консолидује финансије.

Стопа незапослености у земљи која је на прагу уласка у НАТО и кандидат за чланство у ЕУ износи 22 одсто, док просечна примања износе 500 евра.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Михајло

17.02.2017 11:14

Свака цаст господјама на потезу, јаце су од нас у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТИЦА ВРНДА

17.02.2017 12:46

Праве зене то, браво! Радо бих била са вама.Нек виде мускарци, борци, незапослени, сви угрозени, како се мозе демократски , и достојанствено борити! Зелим им да устрају без попустања до побједе.

Name

Кумиц

18.02.2017 10:18

Није добро народ сути Црногорци протестирају овако је поцело и 90/91 лопузе црногорске никад ниста нису радили

ОДГОВОРИТЕ