Crnogorke i dalje pred vladom

Majke korisnice socijalne naknade u Crnoj Gori koje protestuju od juče, prenoćile su ispred zgrade Vlade u Podgorici, zahtijevajući od izvršne vlasti da povuče odluku kojom su im socijalna primanja umanjena.

Region 17.02.2017 | 11:27
Crnogorke i dalje pred vladom
Majke sa troje i više djece koje primaju socijalnu naknadu, protestuju ispred zgrade vlade od juče u podne i traže prijem kod premijera Duška Markovića. One su došle iz svih krajeva Crne Gore, a na jučerašnjem protestu ih je bile preko 1.000.

Majkama je socijalna naknada početkom godine smanjena za četvrtinu zbog vladinih mera štednje.

One su juče u jednom trenutku probile zaštitnu ogradu i krenule ka ulazu u Vladu Crne Gore gde ih je sačekao veliki broj policajaca.

"Ne želimo nemire, želimo mirno, dostojanstveno da sačekamo da nam se obrati neko iz Vlade", poručila je predstavnica žena Željka Savković.

Neke od ključnih poruka sa transparenata koje su nosile su: "Čija ćete vi biti vlada kad su djeca gladna i sve ih je manje", "Tražimo odgovornost", "Ne dirajte naša izvršna rješenja", "Gospodo iz Vlade čuvajte se žena - majki", "Da nije bilo nas, ne bi bilo vas".

Crna Gora je prošle godine uvela doživotnu naknadu za majke sa troje i više djece i to pravo koristi 21.500 žena, od čega je polovina sa biroa za nezaposlene.

Državu je taj trošak koštrao preko 67 miliona evra godišnje, zbog čega se odlučila za uštede koje iznose oko 16,5 miliona evra.

Smanjene mjesečne naknade iznose 264 odnosno 144 evra.

Zakon je osporavan u značajnom djelu javnosti, najviše sa stanovišta ljudskih prava i finansijske održivosti.

Skup su podržali predstavnici opozicionih partija i pojedine nevladine organizacije, dok vladajuća Demokratska partija socijalista smatra da protest nije motivisan socijalnim razlozima, "već da se radi o posljednjem pokušaju Demokratskog fronta da po instrukcijama nalogodavca iz inostranstva ugroze mir i stabilnost u državi".

Javni dug Crne Gore iznosi oko 62 odsto BDP-a sa tendencijom daljeg rasta, zbog čega su međunarodne finansijske organizacije od Crne Gore tražile da konsoliduje finansije.

Stopa nezaposlenosti u zemlji koja je na pragu ulaska u NATO i kandidat za članstvo u EU iznosi 22 odsto, dok prosečna primanja iznose 500 evra.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Mihajlo

17.02.2017 11:14

Svaka cast gospodjama na potezu, jace su od nas u RS.

ODGOVORITE
Name

TICA VRNDA

17.02.2017 12:46

Prave zene to, bravo! Rado bih bila sa vama.Nek vide muskarci, borci, nezaposleni, svi ugrozeni, kako se moze demokratski , i dostojanstveno boriti! Zelim im da ustraju bez popustanja do pobjede.

Name

Kumic

18.02.2017 10:18

Nije dobro narod suti Crnogorci protestiraju ovako je pocelo i 90/91 lopuze crnogorske nikad nista nisu radili

ODGOVORITE