Мур: Трећи ентитет није прихватљив

О пресуди Међународног суда правде фебруара 2007. године говори се само током задњих дана и штета је да је то тако, рекао је Џонатан Мур, шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ, у писаном интервјуу за "Независне новине".

Босна и Херцеговина 17.02.2017 | 10:33
Мур: Трећи ентитет није прихватљив
Чули смо бројне забринуте коментаре, који сугеришу да је шанса за успјех било какве ревизије изузетно ниска, почевши од статуса Сакиба Софтића, недостатак потврде да постоје нови докази, као и чињенице да од четири ревизије које су достављене раније МСП ниједна није била успјешна", рекао је он.

"Важно је говорити о правди. Нико у Мисији ОСЦЕ-а у БиХ није зауставио, нити жели зауставити потрагу за правдом, нити одустати од ње. Међутим, штета је да се о овом изузетно важном питању говори само током задњих дана десетогодишњег периода од пресуде Међународног суда правде из фебруара 2007. године. Чули смо бројне забринуте коментаре, који сугеришу да је шанса за успјех било какве ревизије изузетно ниска. Фактори укључују недостатак јасноће да ли господин Сакиб Софтић и даље има овлаштење/мандат/пуномоћ пред Међународним судом правде, недостатак потврде да постоје нови докази који испуњавају строге критерије Међународног суда правде, као и чињеницу да од четири ревизије које су достављене раније МСП ниједна није била успјешна", казао је Мур.

Додаје да је Међународни суд правде потврдио да је геноцид почињен у Сребреници у јулу 1995. године и негирање те чињенице је неприхватљиво.

"Да би се донијела правда жртвама и преживјелима геноцида и ратних злочина, који су трпјели дубоку бол и фрустрације више од 20 година, требало би се бити увјеренијим да ће било каква ревизија имати шансу за успјех. Политичари би требало да буду искрени према грађанима ове земље о свим овим питањима", рекао је Мур.

Када је ријеч о положају Хрвата и њиховим захтјевима, Мур наглашава да успостава трећег ентитета или подјела БиХ на било који начин нису прихватљиви, нити пожељни..

"Међународна заједница говори већ годинама да идеја трећег ентитета не долази у обзир. Сви у БиХ заслужују једнакост и иста људска права. Само таквим путем ће Босанци и Херцеговци бити сигурни и просперитетни", рекао је Мур.

(БН телевизија)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

камелеон

17.02.2017 10:08

Многима у овој тзв држави није прихватљиво ваше присуство и мијешање у живот, али зло се мора трпити ако му се не можеш адекватно супроставити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xвx

17.02.2017 12:00

Знам ја ста би ти и то вас муци. Једва цекас да стругнес на тај проклети запад да зарадис који еуро а у небеса дизес русију у коју неби ни у најгорим сновима позелио као будуци просперитет. ЛИЦЕМЈЕРСТВО... На сву срецу нема висе комунизма и владања над слабијим, исто тако нема висе тзв. ЈНА. Зивјела ЕУ И УСА..

Name

ре Xвx

17.02.2017 14:06

Друзе не волис ти ЕУ и УСА вец мрзис Русе и Србе а комунизам су Тито,Кардељ,Бакариц,Планинц,Биједиц,Азем Власи све србин до србина

Name

Ре

17.02.2017 14:34

Ако је мрзња једина ријец коју имас да употребис када ти се истина саспе у лице онда ти "друзе" се ниси ни милиметра помакнуо од 90их и своје мрзње. Ја не мрзим никога вец видим јасно ста радите. Понављам, хрлите на запад из дана у дан да зарадите који еуро а у русију НИКАДА у зивоту неби потразили бољитак, јер и сами знате да се у русији зив и и мозда горе него у Србији данас, одмакнес се неких 20ак километара од вецих градова и видис пољске WЦе, села без струје итд, јели ти за тим зудис? Видис ми са русима имамо само заједницку вијеру и НИСТА ВИСЕ....

Name

ре

17.02.2017 17:58

Није мој зивотни мото да идем било где вец да код своје куце радим а за ових 27год то ЕУ и УСА нису дозволили, мозда Руси дозволе (немамо ста изгубити)

Name

Ре

17.02.2017 21:25

Имамо ми друзе јос много тога да изгубимо, а то сто нисмо могли да радимо код "своје куце" то ти знас врло добро засто. Срби нису руси нити це икада бити, ми смо ЕВРОПСКИ народ који има висе милионску дијаспору на том "проклетом" западу која је успијела и те како, а колико знам у русију иду само наси криминалци, убице, ратни профитери итд. Видис друзе да ја и ти плацамо ту ЛИЦЕМЈЕРНУ политику која се води у србији, једном гуз.ицом на две столице не иде и не мозе. И да, јос много тога ми мозе да изгубимо, ипак је русија далеко а ЕУ је ту....

Name

цвијет

17.02.2017 11:19

Не знам какве везе има овај Мур,није то његов задатак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.02.2017 12:29

Напцко га додик и иваниц да лаје.

Name

007

17.02.2017 11:25

Питај Бакира,да ли искрен орема својима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xвx

17.02.2017 12:54

Бакир, Додик и Цовиц су највеци непријатељи својих народа, јер карактеристике балкана су "ако се доцепам власти ко y..бе вас"..

Name

Локи

17.02.2017 14:17

Бих,треба развалити сто прије, направити 3 ентитета, па онда правити 2, ако је уопсте потребно несто тако. Напретка у оваквим околностима нема. Ко хоце да види, веома је јасно, да је нетрпељивост оцигледна. На силу нема дрзаве, једино да се или пороби један народ или подијели на 3 народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мн

18.02.2017 22:41

Моземо се ми мрзити,моземо се свадјати и јос x пута ратовати али нам је на овом ј..... простору зивјети.с обзиром да нас увијек висе занима прослост од будуцности нецуди ова тема,нецуде улице по бања луци по именима српских јунака свакојаке прослости и вриједности,нецуде улице по херцеговини устаских великана као ни по сарајеву устаских имама,бегова,ага и сл.да смо ми имали од 95. политицаре који су радили у интересу својих народа и земље какве-такве данас се о овој теми неби коментарисало.али ето прослост нам неда напријед....

ОДГОВОРИТЕ