Mur: Treći entitet nije prihvatljiv

O presudi Međunarodnog suda pravde februara 2007. godine govori se samo tokom zadnjih dana i šteta je da je to tako, rekao je Džonatan Mur, šef Misije OEBS-a u BiH, u pisanom intervjuu za "Nezavisne novine".

Bosna i Hercegovina 17.02.2017 | 10:33
Mur: Treći entitet nije prihvatljiv
Čuli smo brojne zabrinute komentare, koji sugerišu da je šansa za uspjeh bilo kakve revizije izuzetno niska, počevši od statusa Sakiba Softića, nedostatak potvrde da postoje novi dokazi, kao i činjenice da od četiri revizije koje su dostavljene ranije MSP nijedna nije bila uspješna", rekao je on.

"Važno je govoriti o pravdi. Niko u Misiji OSCE-a u BiH nije zaustavio, niti želi zaustaviti potragu za pravdom, niti odustati od nje. Međutim, šteta je da se o ovom izuzetno važnom pitanju govori samo tokom zadnjih dana desetogodišnjeg perioda od presude Međunarodnog suda pravde iz februara 2007. godine. Čuli smo brojne zabrinute komentare, koji sugerišu da je šansa za uspjeh bilo kakve revizije izuzetno niska. Faktori uključuju nedostatak jasnoće da li gospodin Sakib Softić i dalje ima ovlaštenje/mandat/punomoć pred Međunarodnim sudom pravde, nedostatak potvrde da postoje novi dokazi koji ispunjavaju stroge kriterije Međunarodnog suda pravde, kao i činjenicu da od četiri revizije koje su dostavljene ranije MSP nijedna nije bila uspješna", kazao je Mur.

Dodaje da je Međunarodni sud pravde potvrdio da je genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine i negiranje te činjenice je neprihvatljivo.

"Da bi se donijela pravda žrtvama i preživjelima genocida i ratnih zločina, koji su trpjeli duboku bol i frustracije više od 20 godina, trebalo bi se biti uvjerenijim da će bilo kakva revizija imati šansu za uspjeh. Političari bi trebalo da budu iskreni prema građanima ove zemlje o svim ovim pitanjima", rekao je Mur.

Kada je riječ o položaju Hrvata i njihovim zahtjevima, Mur naglašava da uspostava trećeg entiteta ili podjela BiH na bilo koji način nisu prihvatljivi, niti poželjni..

"Međunarodna zajednica govori već godinama da ideja trećeg entiteta ne dolazi u obzir. Svi u BiH zaslužuju jednakost i ista ljudska prava. Samo takvim putem će Bosanci i Hercegovci biti sigurni i prosperitetni", rekao je Mur.

(BN televizija)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

kameleon

17.02.2017 10:08

Mnogima u ovoj tzv državi nije prihvatljivo vaše prisustvo i miješanje u život, ali zlo se mora trpiti ako mu se ne možeš adekvatno suprostaviti.

ODGOVORITE
Name

Xvx

17.02.2017 12:00

Znam ja sta bi ti i to vas muci. Jedva cekas da strugnes na taj prokleti zapad da zaradis koji euro a u nebesa dizes rusiju u koju nebi ni u najgorim snovima pozelio kao buduci prosperitet. LICEMJERSTVO... Na svu srecu nema vise komunizma i vladanja nad slabijim, isto tako nema vise tzv. JNA. Zivjela EU I USA..

Name

re Xvx

17.02.2017 14:06

Druze ne volis ti EU i USA vec mrzis Ruse i Srbe a komunizam su Tito,Kardelj,Bakaric,Planinc,Bijedic,Azem Vlasi sve srbin do srbina

Name

Re

17.02.2017 14:34

Ako je mrznja jedina rijec koju imas da upotrebis kada ti se istina saspe u lice onda ti "druze" se nisi ni milimetra pomaknuo od 90ih i svoje mrznje. Ja ne mrzim nikoga vec vidim jasno sta radite. Ponavljam, hrlite na zapad iz dana u dan da zaradite koji euro a u rusiju NIKADA u zivotu nebi potrazili boljitak, jer i sami znate da se u rusiji ziv i i mozda gore nego u Srbiji danas, odmaknes se nekih 20ak kilometara od vecih gradova i vidis poljske WCe, sela bez struje itd, jeli ti za tim zudis? Vidis mi sa rusima imamo samo zajednicku vijeru i NISTA VISE....

Name

re

17.02.2017 17:58

Nije moj zivotni moto da idem bilo gde vec da kod svoje kuce radim a za ovih 27god to EU i USA nisu dozvolili, mozda Rusi dozvole (nemamo sta izgubiti)

Name

Re

17.02.2017 21:25

Imamo mi druze jos mnogo toga da izgubimo, a to sto nismo mogli da radimo kod "svoje kuce" to ti znas vrlo dobro zasto. Srbi nisu rusi niti ce ikada biti, mi smo EVROPSKI narod koji ima vise milionsku dijasporu na tom "prokletom" zapadu koja je uspijela i te kako, a koliko znam u rusiju idu samo nasi kriminalci, ubice, ratni profiteri itd. Vidis druze da ja i ti placamo tu LICEMJERNU politiku koja se vodi u srbiji, jednom guz.icom na dve stolice ne ide i ne moze. I da, jos mnogo toga mi moze da izgubimo, ipak je rusija daleko a EU je tu....

Name

cvijet

17.02.2017 11:19

Ne znam kakve veze ima ovaj Mur,nije to njegov zadatak.

ODGOVORITE
Name

Re

17.02.2017 12:29

Napcko ga dodik i ivanic da laje.

Name

007

17.02.2017 11:25

Pitaj Bakira,da li iskren orema svojima?

ODGOVORITE
Name

Xvx

17.02.2017 12:54

Bakir, Dodik i Covic su najveci neprijatelji svojih naroda, jer karakteristike balkana su "ako se docepam vlasti ko y..be vas"..

Name

Loki

17.02.2017 14:17

Bih,treba razvaliti sto prije, napraviti 3 entiteta, pa onda praviti 2, ako je uopste potrebno nesto tako. Napretka u ovakvim okolnostima nema. Ko hoce da vidi, veoma je jasno, da je netrpeljivost ocigledna. Na silu nema drzave, jedino da se ili porobi jedan narod ili podijeli na 3 naroda.

ODGOVORITE
Name

mn

18.02.2017 22:41

Mozemo se mi mrziti,mozemo se svadjati i jos x puta ratovati ali nam je na ovom j..... prostoru zivjeti.s obzirom da nas uvijek vise zanima proslost od buducnosti necudi ova tema,necude ulice po banja luci po imenima srpskih junaka svakojake proslosti i vrijednosti,necude ulice po hercegovini ustaskih velikana kao ni po sarajevu ustaskih imama,begova,aga i sl.da smo mi imali od 95. politicare koji su radili u interesu svojih naroda i zemlje kakve-takve danas se o ovoj temi nebi komentarisalo.ali eto proslost nam neda naprijed....

ODGOVORITE