Не постоји апетит за сукоб на Балкану

Јоханес Хан и Себастијан Курц само користе причу о „балканском бурету барута“ јер је то згодан алиби за пребацивање одговорности на овај регион, каже др Александар Митиц́, председник Центра за стратешке алтернативе. Ипак, шта следи кад престане дијалог између Београда, Загреба и Сарајева. . .

Босна и Херцеговина 16.02.2017 | 12:42
Не постоји апетит за сукоб на Балкану
Односи на Балкану никад нису били гори од окончања ратова за југословенско наслеђе. После скоро две деценије константног „отопљавања односа“, лидери земаља бивше СФРЈ престали су да међусобно комуницирају, па тако Ивица Дачиц́ нец́е путовати у Хрватску, а вероватно ни Томислав Николиц́ у Босну.

Истовремено, Милорад Додик не комуницира са званичним Сарајевом, док је дијалог Београда и Приштине под окриљем Европске уније запао у ц́орсокак, док из ЕУ стижу упозорења да би и најмања варница могла да запали Балкан.

Др Александар Митиц́, предсједник Центра за стратешке алтернативе, каже за Спутњик да смо у последњих неколико месеци сведоци дискурса у западним медијима у којем се поново потенцира „балканско буре барута“.

Према његовим речима, реч је о смишљеној, пропагандној комуникацији која је усмерена на стварање утиска да Русија и Србија користе слабљење ЕУ и Трампову победу на америчким изборима не би ли дестабилизовали Балкан и извршили ревизију односа снага.

Митиц́ оцењује да је реч о смишљеној замени теза, јер се зна ко подиже споменике усташама у Хрватској и тако ревидира историју, да Сарајево жели потпуну ревизију Дејтонског споразума, а да Приштина, која је добила све што је желела у бриселским преговорима, „прави фарсу око формирања Заједнице српских општина.

„Наравно, Запад у потпуности одржава и потпаљује своје ’протекторате‘, тако да се усташтво толерише, централизација БиХ охрабрује, независно Косово куражи тако да се покидају све везе са Београдом. И све то ништа није ново. Оно што је ново је нервоза због све слабијег утицаја ЕУ и САД на све снажније присуство Русије и Кине на Балкану“, каже Митиц́.

Све то доводи до нервозе како у Бриселу и у Вашингтону, тако и у Тирани, Сарајеву, Приштини и Подгорици. Утицај ЕУ драматично опада како се смањује њена привлачност и како се одлаже, скоро у недоглед, перспектива приступања за нове чланице, сматра он.

„Са друге стране, уколико је неко желео да изазове рат, чини ми се да је пропустио прилику, јер не постоје ни капацитет ни апетит за сукоб на Балкану, осим оног реторичког који је био и који ц́е, нажалост, још дуго бити присутан“, сматра Митиц́.

Кад је реч о упозорењима комесара за проширење ЕУ Јоханеса Хана и аустријског шефа дипломатије Себастијана Курца да је на Балкану кратак фитиљ, Митиц́ сматра да су обојици потребни алибији за даље успоравање европских интеграција, што је директно повезано са интерним проблемима у ЕУ, а много мање са испуњавањем критеријума за чланством.

„ЕУ не може да испуни оно што је обец́ала, па размишљају овако: ’Хајде да кривицу свалимо на ’балканско буре барута‘, нека прво они решавају своје проблеме, нека избегну неке будуц́е сукобе, па да касније, а то може бити много касније, размишљамо да их онда пустимо у наш клуб‘“, оцењује Митиц́.

Према његовим речима, ЕУ је генерално неспособна да реши фундаменталне проблеме са којима се суочава у последњих неколико година, поготово данас. Они не знају шта ц́е се дешавати у марту кад почну преговори у вези са „брегзитом“ и кад се отвори питање царина, нити знају шта ц́е се догодити у мају ако у Француској победи Марин ле Пен, нити у јуну кад нагне нови талас миграната, нити знају шта ц́е са Трампом, са сукобом у Украјини, нити колико ц́е трајати еврозона.

Дакле, Хан и Курц не могу да потпале ватру, али прича о ’балканском бурету барута‘ је згодан алиби за пребацивање одговорности“, истиче Митиц́.

(Спутњик)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

цвијет

16.02.2017 11:46

Вјероватно да тренутно не постоји али не знаци да неце постојати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биједа

16.02.2017 12:04

Ја ево имам 31 годину, проживјео сам рат у подруму, и сад кад видим како свијет функционише не пада ми на памет да ратујем, желим нешто времена нормално проживјети..заболи ме ко је Србин, Хрват, Бошњак... не интересује ме ни назив државе ни ничег... хоћу да се одморим од свега тога.

Name

ре увели цвијет

16.02.2017 12:10

Кад буде постојао тебе неће бити, јер ћеш увенути до краја.

Name

Мустафа

16.02.2017 12:36

Вјероватно да тренутно постоји али не знаци да неце постојати.

Name

Додо

16.02.2017 13:05

Срби дуго не ратују заборавит ће па шта онда.

Name

Балкан

16.02.2017 12:19

је непредвидим, баш да нема капацитета има. Свака кућа је наоружана бар са једном цијеви. Будаласти менталитет лахко ће да исплива на површину помијешан са енто националним и вјерским приликама, а онда боом. :) Држањем 20 и више година у статус qуо много више људи ће рећи боље и да се зарати него да је овако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ме

16.02.2017 12:27

.. куха се куха.. Опет????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Труе

16.02.2017 12:46

А у Давосу цвета љубав Вучића, Пленковића, Порошенка све са Ханом и Куртзом на челу. Наш Миле мало мало лети за Салцбург по инструкције. Све је само представа, док они узимају кеш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бице бице

16.02.2017 12:51

Кад овај народ узме мотке знају се непријатељи а имају кога и хапсит и затварати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

16.02.2017 12:55

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА ЈЕ ЦЕНТАР СВИЈЕТА САМО САД НЕМА ОПСАДЕ ГРАДОВА И ГРАНАТИРАЊА ГРАДОВА НЕМА ЈНА А БИЦЕ РАТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.02.2017 13:55

Сад нема окупаторске ЈНА али има окупаторска војска БиХ

Name

адзенда

16.02.2017 16:44

Балкан је разваљен, нема потребе за новим ратом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.02.2017 19:44

Сад то објасни овима у федерацији

Name

Хицо

16.02.2017 19:46

Па ако вам је лаксе пуцати једно на друге него ици на посао, основати породицу, одхранити и сколовати дијете ....онда хајте ста цекате. Пуцати мозе свака будала. То је лакси пут који бира кукавица, песимиста...Други а много тези пут који је и једино прави за тај пут треба имат стрпљења и вољу да мијењас а не да зелис промјену.Сви зеле промјене а нико неце да мијења.. Висе цес постици са једним транспарентом протествујуци него са пуском пуцајуци на оне тамо..И послије пуцања морас сјест за сто и разговарат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ооооо народе!

17.02.2017 20:03

Несреца је стизала на Балкан увек с поља.Зато памет у главу,постујте се и помагајте медјусобно,не дајте да неко манипулисе васим зивотима.

ОДГОВОРИТЕ