Ne postoji apetit za sukob na Balkanu

Johanes Han i Sebastijan Kurc samo koriste priču o „balkanskom buretu baruta“ jer je to zgodan alibi za prebacivanje odgovornosti na ovaj region, kaže dr Aleksandar Mitić, predsednik Centra za strateške alternative. Ipak, šta sledi kad prestane dijalog između Beograda, Zagreba i Sarajeva. . .

Bosna i Hercegovina 16.02.2017 | 12:42
Ne postoji apetit za sukob na Balkanu
Odnosi na Balkanu nikad nisu bili gori od okončanja ratova za jugoslovensko nasleđe. Posle skoro dve decenije konstantnog „otopljavanja odnosa“, lideri zemalja bivše SFRJ prestali su da međusobno komuniciraju, pa tako Ivica Dačić neće putovati u Hrvatsku, a verovatno ni Tomislav Nikolić u Bosnu.

Istovremeno, Milorad Dodik ne komunicira sa zvaničnim Sarajevom, dok je dijalog Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije zapao u ćorsokak, dok iz EU stižu upozorenja da bi i najmanja varnica mogla da zapali Balkan.

Dr Aleksandar Mitić, predsjednik Centra za strateške alternative, kaže za Sputnjik da smo u poslednjih nekoliko meseci svedoci diskursa u zapadnim medijima u kojem se ponovo potencira „balkansko bure baruta“.

Prema njegovim rečima, reč je o smišljenoj, propagandnoj komunikaciji koja je usmerena na stvaranje utiska da Rusija i Srbija koriste slabljenje EU i Trampovu pobedu na američkim izborima ne bi li destabilizovali Balkan i izvršili reviziju odnosa snaga.

Mitić ocenjuje da je reč o smišljenoj zameni teza, jer se zna ko podiže spomenike ustašama u Hrvatskoj i tako revidira istoriju, da Sarajevo želi potpunu reviziju Dejtonskog sporazuma, a da Priština, koja je dobila sve što je želela u briselskim pregovorima, „pravi farsu oko formiranja Zajednice srpskih opština.

„Naravno, Zapad u potpunosti održava i potpaljuje svoje ’protektorate‘, tako da se ustaštvo toleriše, centralizacija BiH ohrabruje, nezavisno Kosovo kuraži tako da se pokidaju sve veze sa Beogradom. I sve to ništa nije novo. Ono što je novo je nervoza zbog sve slabijeg uticaja EU i SAD na sve snažnije prisustvo Rusije i Kine na Balkanu“, kaže Mitić.

Sve to dovodi do nervoze kako u Briselu i u Vašingtonu, tako i u Tirani, Sarajevu, Prištini i Podgorici. Uticaj EU dramatično opada kako se smanjuje njena privlačnost i kako se odlaže, skoro u nedogled, perspektiva pristupanja za nove članice, smatra on.

„Sa druge strane, ukoliko je neko želeo da izazove rat, čini mi se da je propustio priliku, jer ne postoje ni kapacitet ni apetit za sukob na Balkanu, osim onog retoričkog koji je bio i koji će, nažalost, još dugo biti prisutan“, smatra Mitić.

Kad je reč o upozorenjima komesara za proširenje EU Johanesa Hana i austrijskog šefa diplomatije Sebastijana Kurca da je na Balkanu kratak fitilj, Mitić smatra da su obojici potrebni alibiji za dalje usporavanje evropskih integracija, što je direktno povezano sa internim problemima u EU, a mnogo manje sa ispunjavanjem kriterijuma za članstvom.

„EU ne može da ispuni ono što je obećala, pa razmišljaju ovako: ’Hajde da krivicu svalimo na ’balkansko bure baruta‘, neka prvo oni rešavaju svoje probleme, neka izbegnu neke buduće sukobe, pa da kasnije, a to može biti mnogo kasnije, razmišljamo da ih onda pustimo u naš klub‘“, ocenjuje Mitić.

Prema njegovim rečima, EU je generalno nesposobna da reši fundamentalne probleme sa kojima se suočava u poslednjih nekoliko godina, pogotovo danas. Oni ne znaju šta će se dešavati u martu kad počnu pregovori u vezi sa „bregzitom“ i kad se otvori pitanje carina, niti znaju šta će se dogoditi u maju ako u Francuskoj pobedi Marin le Pen, niti u junu kad nagne novi talas migranata, niti znaju šta će sa Trampom, sa sukobom u Ukrajini, niti koliko će trajati evrozona.

Dakle, Han i Kurc ne mogu da potpale vatru, ali priča o ’balkanskom buretu baruta‘ je zgodan alibi za prebacivanje odgovornosti“, ističe Mitić.

(Sputnjik)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

cvijet

16.02.2017 11:46

Vjerovatno da trenutno ne postoji ali ne znaci da nece postojati.

ODGOVORITE
Name

Bijeda

16.02.2017 12:04

Ja evo imam 31 godinu, proživjeo sam rat u podrumu, i sad kad vidim kako svijet funkcioniše ne pada mi na pamet da ratujem, želim nešto vremena normalno proživjeti..zaboli me ko je Srbin, Hrvat, Bošnjak... ne interesuje me ni naziv države ni ničeg... hoću da se odmorim od svega toga.

Name

re uveli cvijet

16.02.2017 12:10

Kad bude postojao tebe neće biti, jer ćeš uvenuti do kraja.

Name

Mustafa

16.02.2017 12:36

Vjerovatno da trenutno postoji ali ne znaci da nece postojati.

Name

Dodo

16.02.2017 13:05

Srbi dugo ne ratuju zaboravit će pa šta onda.

Name

Balkan

16.02.2017 12:19

je nepredvidim, baš da nema kapaciteta ima. Svaka kuća je naoružana bar sa jednom cijevi. Budalasti mentalitet lahko će da ispliva na površinu pomiješan sa ento nacionalnim i vjerskim prilikama, a onda boom. :) Držanjem 20 i više godina u status quo mnogo više ljudi će reći bolje i da se zarati nego da je ovako.

ODGOVORITE
Name

Me

16.02.2017 12:27

.. kuha se kuha.. Opet????

ODGOVORITE
Name

True

16.02.2017 12:46

A u Davosu cveta ljubav Vučića, Plenkovića, Porošenka sve sa Hanom i Kurtzom na čelu. Naš Mile malo malo leti za Salcburg po instrukcije. Sve je samo predstava, dok oni uzimaju keš.

ODGOVORITE
Name

Bice bice

16.02.2017 12:51

Kad ovaj narod uzme motke znaju se neprijatelji a imaju koga i hapsit i zatvarati.

ODGOVORITE
Name

yugosloven

16.02.2017 12:55

BOSNA I HERCEGOVINA JE CENTAR SVIJETA SAMO SAD NEMA OPSADE GRADOVA I GRANATIRANJA GRADOVA NEMA JNA A BICE RATA.

ODGOVORITE
Name

re

16.02.2017 13:55

Sad nema okupatorske JNA ali ima okupatorska vojska BiH

Name

adzenda

16.02.2017 16:44

Balkan je razvaljen, nema potrebe za novim ratom.

ODGOVORITE
Name

Re

16.02.2017 19:44

Sad to objasni ovima u federaciji

Name

Hico

16.02.2017 19:46

Pa ako vam je lakse pucati jedno na druge nego ici na posao, osnovati porodicu, odhraniti i skolovati dijete ....onda hajte sta cekate. Pucati moze svaka budala. To je laksi put koji bira kukavica, pesimista...Drugi a mnogo tezi put koji je i jedino pravi za taj put treba imat strpljenja i volju da mijenjas a ne da zelis promjenu.Svi zele promjene a niko nece da mijenja.. Vise ces postici sa jednim transparentom protestvujuci nego sa puskom pucajuci na one tamo..I poslije pucanja moras sjest za sto i razgovarat.

ODGOVORITE
Name

ooooo narode!

17.02.2017 20:03

Nesreca je stizala na Balkan uvek s polja.Zato pamet u glavu,postujte se i pomagajte medjusobno,ne dajte da neko manipulise vasim zivotima.

ODGOVORITE