Не оспоравајте наш суверенитет

Кина упозорила Вашингтон да не оспорава суверенитет те земље.  Званични Пекинг је на тај начин одговорио на наводе да САД планирају нове војне патроле на спорном Јужном кинеском мору.

Свијет 16.02.2017 | 08:35
Не оспоравајте наш суверенитет
Портпарол кинеског Министарства Генг Шуанг рекао је да су тензије у Јужном кинеском мору стабилизоване захваљујући интензивној сарадњи Кине и земаља Југоисточне Азије, и позвао стране земље укључујући САД да то поштују, преноси Ројтерс.

"Позивамо САД да не предузимају никакве акције које угрожавају суверенитет и безбједност Кине", истакао је Генг на конференцији за новинаре.

Амерички Лист Навy тимес објавио је данас, позивајући се на неименоване војне званичнике, да руководство америчке морнарице и Пацифичке команде разматрају могућност да уведу патроле у прометним водама Јужног кинеског мора, у складу са принципом слободне пловидбе, а патроле би спроводила јуришна група носача авиона "Карл Винсон" са базом у Сан Дијегу.

САД су последњи пут извеле операцију слободне пловидбе у тој области у октобру, када су у воде на које Кина полаже право послале разарач УСС Децатур, подсјећа британска агенција.

Кина полаже право на скоро цијело Јужно кинеско море, које је богато рибом и лежиштима гаса и нафте, а уз то је и важна саобраћајница за трговачке бродове, али на дијелове тог мора полажу право и Брунеј, Малезија, Филипини, Тајван и Вијетнам.

САД су критиковале Пекинг због изградње вјештачких острва и војних објеката у том мору, извазивши забринутост да би се они могли користити у сврхе ограничења слободе кретања.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Амери,

16.02.2017 08:45

на сваки нацин зеле нову гузву, незнају ниста висе :рат ,само рат "је.. их рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

16.02.2017 11:35

Од тога зиве. Закувај нек се зарати продај орузје кад се поубијају сто презиви поклопи извлаци све природне ресурсе које та дрзава има.то им је основно занимање.погледај само како се све одиграло у бивсој југи све јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: ...

17.02.2017 15:31

Ето ратовали су и срби босанци хрвати;огромне колицине разнога наорузања производили ,нема новаца сиротиња несто не стима "слаби математицари .

Name

јел' постоји

16.02.2017 14:01

Јузно америцко море

ОДГОВОРИТЕ