Ne osporavajte naš suverenitet

Kina upozorila Vašington da ne osporava suverenitet te zemlje.  Zvanični Peking je na taj način odgovorio na navode da SAD planiraju nove vojne patrole na spornom Južnom kineskom moru.

Svijet 16.02.2017 | 08:35
Ne osporavajte naš suverenitet
Portparol kineskog Ministarstva Geng Šuang rekao je da su tenzije u Južnom kineskom moru stabilizovane zahvaljujući intenzivnoj saradnji Kine i zemalja Jugoistočne Azije, i pozvao strane zemlje uključujući SAD da to poštuju, prenosi Rojters.

"Pozivamo SAD da ne preduzimaju nikakve akcije koje ugrožavaju suverenitet i bezbjednost Kine", istakao je Geng na konferenciji za novinare.

Američki List Navy times objavio je danas, pozivajući se na neimenovane vojne zvaničnike, da rukovodstvo američke mornarice i Pacifičke komande razmatraju mogućnost da uvedu patrole u prometnim vodama Južnog kineskog mora, u skladu sa principom slobodne plovidbe, a patrole bi sprovodila jurišna grupa nosača aviona "Karl Vinson" sa bazom u San Dijegu.

SAD su poslednji put izvele operaciju slobodne plovidbe u toj oblasti u oktobru, kada su u vode na koje Kina polaže pravo poslale razarač USS Decatur, podsjeća britanska agencija.

Kina polaže pravo na skoro cijelo Južno kinesko more, koje je bogato ribom i ležištima gasa i nafte, a uz to je i važna saobraćajnica za trgovačke brodove, ali na dijelove tog mora polažu pravo i Brunej, Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam.

SAD su kritikovale Peking zbog izgradnje vještačkih ostrva i vojnih objekata u tom moru, izvazivši zabrinutost da bi se oni mogli koristiti u svrhe ograničenja slobode kretanja.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ameri,

16.02.2017 08:45

na svaki nacin zele novu guzvu, neznaju nista vise :rat ,samo rat "je.. ih rat.

ODGOVORITE
Name

...

16.02.2017 11:35

Od toga zive. Zakuvaj nek se zarati prodaj oruzje kad se poubijaju sto prezivi poklopi izvlaci sve prirodne resurse koje ta drzava ima.to im je osnovno zanimanje.pogledaj samo kako se sve odigralo u bivsoj jugi sve jasno.

ODGOVORITE
Name

Re: ...

17.02.2017 15:31

Eto ratovali su i srbi bosanci hrvati;ogromne kolicine raznoga naoruzanja proizvodili ,nema novaca sirotinja nesto ne stima "slabi matematicari .

Name

jel' postoji

16.02.2017 14:01

Juzno americko more

ODGOVORITE