Чувамо наслијеђене вриједности Србије

Предсједник Србије Томислав Николић поручио је вечерас да Србија нема права да се одрекне давно насљеђених вриједности и да нема узмицања ни повлачења чак и када "ветрови хоће да вас сломе".

Србија 15.02.2017 | 19:07
Чувамо наслијеђене вриједности Србије
На нама да бранимо и одбранимо насљеђене вриједности учећи од мудрог кнеза Милоша како да се поставимо у историјским околностима, сачувамо себе у сталним искушењима и градимо хумано друштво, успјешну Србију поштовану у међународној заједници поручио је Николић на пријему поводом Дана државности.

"И нема узмицања и повлачења. Чак и када сви вјетрови хоће да вас повију и сломе, чак и када преговарате са Приштином чији самопроглашени властодршци, мимо сваке људске правде и међународног права, мимо истине, краду и сакате вашу кућу, трећину суверене државе Србије", нагласио је Николић.

Он је истакао да је Србија увијек спремна на договор, али не на уцијене и готова рјешења.

"Чак и када прогањају сваког ко је друге вере и нације, чак и када руше и пале хришћанске светиње - десетовековно памћење човечанста, па би хтели у УНЕСКО, као вук који би да чува стадо, дакле чак и тада спремни смо на разговор - не на уцене, спремни смо на договор - не на готова решења, спремни смо на суштинску аутономију у оквиру Србије, никад на независну државу Косово", рекао је председник.

Он је поручио да нема узмицања и повлачења пред формирањем Заједнице српских општина која је договорена и потписана пред међународним званичницима.

Има, како је рекао, само нечасног иступања приштинских властодржаца, прећуткивања међународне заједнице која би требало да буде гарант спровођења договореног и којој је Србија вјеровала.

Николић је поручио и да нема узмицања на нашем путу ка ЕУ чије смо основне принципе препознали у читању Сретењског устава, те додао да смо спремни "још само да и ЕУ препозна наше принципе и поштује међународно право".

"И нема узмицања од наше прошлости из које смо научили да си богат онолико колико имаш пријатеља. Зато неуморно унапређујемо своје односе са Кином, Русијом, државама Северне и Латинске Америке, афричким и арапским земљама, са свима који деле наше системе вредности", рекао је Николић.

Србија, нагласио је, оснажена таквим пријатељствима, може само да помогне Европској унији у остварењу њених циљева.

"Зато такав наш положај у свеколикој међународној заједници свим добро чини. Зато наш геостратешки положај, који је раскрсница цивилизација, данас постаје наша предност", истакао је Николић.

Предсједник је подвукао да су у протеклих пет година уздигнуте институције система, усправилљена посрнула привреда и индустрија, захуктали се инфраструктурни пројекти, отпочели процеси оживљавања села и пољопривреде, отпочеле реформе у највиталнијим областима од здравства и школства до науке и културе.

Започето мора да се настави, да се доврши, заокружи, иако су сви ови процеси заправо стални рад, бескрајна прича, навео је Николић.

Резултати су, казао је, видљиви - од смањења незапослености, кранова и грађевинаца на сваком кораку, до видљивог уважавања Србије у међународној заједници - од политичких структура до академске, научне, уметничке, спортске заједнице.

"За потезе и резове, како оно кажу ''непопуларне мере'', требало је одвећ Обилићеве храбрости и Милошеве мудрости. Не мањка нам ни једно ни друго, јер је одговорност пред Србијом и њеном будућношћу већа од свих нас појединачно", рекао је Николић.

"Зато ми је данас понос и част да се осврнем не само на победничку прошлост од времена оснивања модерне српске државе, већ и на садашњост која обећава просперитетну будућност", навео је предсједник.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Освит

15.02.2017 19:36

Кад би порадили на ономе сто моземо сами, елиминисали криминал који се вратио на улице градова Србије,порадили против сунда у медијима и култури,примитивизму у политици,отворили простор за развој привреде,мозда би нам и успјех на медународном плану био бољи. Памти Србија боља времена и квалитетније и одговорније политицаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оо

15.02.2017 21:24

Председнице не зури?