Čuvamo naslijeđene vrijednosti Srbije

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je večeras da Srbija nema prava da se odrekne davno nasljeđenih vrijednosti i da nema uzmicanja ni povlačenja čak i kada "vetrovi hoće da vas slome".

Srbija 15.02.2017 | 19:07
Čuvamo naslijeđene vrijednosti Srbije
Na nama da branimo i odbranimo nasljeđene vrijednosti učeći od mudrog kneza Miloša kako da se postavimo u istorijskim okolnostima, sačuvamo sebe u stalnim iskušenjima i gradimo humano društvo, uspješnu Srbiju poštovanu u međunarodnoj zajednici poručio je Nikolić na prijemu povodom Dana državnosti.

"I nema uzmicanja i povlačenja. Čak i kada svi vjetrovi hoće da vas poviju i slome, čak i kada pregovarate sa Prištinom čiji samoproglašeni vlastodršci, mimo svake ljudske pravde i međunarodnog prava, mimo istine, kradu i sakate vašu kuću, trećinu suverene države Srbije", naglasio je Nikolić.

On je istakao da je Srbija uvijek spremna na dogovor, ali ne na ucijene i gotova rješenja.

"Čak i kada proganjaju svakog ko je druge vere i nacije, čak i kada ruše i pale hrišćanske svetinje - desetovekovno pamćenje čovečansta, pa bi hteli u UNESKO, kao vuk koji bi da čuva stado, dakle čak i tada spremni smo na razgovor - ne na ucene, spremni smo na dogovor - ne na gotova rešenja, spremni smo na suštinsku autonomiju u okviru Srbije, nikad na nezavisnu državu Kosovo", rekao je predsednik.

On je poručio da nema uzmicanja i povlačenja pred formiranjem Zajednice srpskih opština koja je dogovorena i potpisana pred međunarodnim zvaničnicima.

Ima, kako je rekao, samo nečasnog istupanja prištinskih vlastodržaca, prećutkivanja međunarodne zajednice koja bi trebalo da bude garant sprovođenja dogovorenog i kojoj je Srbija vjerovala.

Nikolić je poručio i da nema uzmicanja na našem putu ka EU čije smo osnovne principe prepoznali u čitanju Sretenjskog ustava, te dodao da smo spremni "još samo da i EU prepozna naše principe i poštuje međunarodno pravo".

"I nema uzmicanja od naše prošlosti iz koje smo naučili da si bogat onoliko koliko imaš prijatelja. Zato neumorno unapređujemo svoje odnose sa Kinom, Rusijom, državama Severne i Latinske Amerike, afričkim i arapskim zemljama, sa svima koji dele naše sisteme vrednosti", rekao je Nikolić.

Srbija, naglasio je, osnažena takvim prijateljstvima, može samo da pomogne Evropskoj uniji u ostvarenju njenih ciljeva.

"Zato takav naš položaj u svekolikoj međunarodnoj zajednici svim dobro čini. Zato naš geostrateški položaj, koji je raskrsnica civilizacija, danas postaje naša prednost", istakao je Nikolić.

Predsjednik je podvukao da su u proteklih pet godina uzdignute institucije sistema, uspravilljena posrnula privreda i industrija, zahuktali se infrastrukturni projekti, otpočeli procesi oživljavanja sela i poljoprivrede, otpočele reforme u najvitalnijim oblastima od zdravstva i školstva do nauke i kulture.

Započeto mora da se nastavi, da se dovrši, zaokruži, iako su svi ovi procesi zapravo stalni rad, beskrajna priča, naveo je Nikolić.

Rezultati su, kazao je, vidljivi - od smanjenja nezaposlenosti, kranova i građevinaca na svakom koraku, do vidljivog uvažavanja Srbije u međunarodnoj zajednici - od političkih struktura do akademske, naučne, umetničke, sportske zajednice.

"Za poteze i rezove, kako ono kažu ''nepopularne mere'', trebalo je odveć Obilićeve hrabrosti i Miloševe mudrosti. Ne manjka nam ni jedno ni drugo, jer je odgovornost pred Srbijom i njenom budućnošću veća od svih nas pojedinačno", rekao je Nikolić.

"Zato mi je danas ponos i čast da se osvrnem ne samo na pobedničku prošlost od vremena osnivanja moderne srpske države, već i na sadašnjost koja obećava prosperitetnu budućnost", naveo je predsjednik.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Osvit

15.02.2017 19:36

Kad bi poradili na onome sto mozemo sami, eliminisali kriminal koji se vratio na ulice gradova Srbije,poradili protiv sunda u medijima i kulturi,primitivizmu u politici,otvorili prostor za razvoj privrede,mozda bi nam i uspjeh na medunarodnom planu bio bolji. Pamti Srbija bolja vremena i kvalitetnije i odgovornije politicare.

ODGOVORITE
Name

Oo

15.02.2017 21:24

Predsednice ne zuri?