ИРБ тужила Гарантни фонд Српске

Фонд за развој и запошљавање Републике Српске, којим управља Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) Републике Српске судском тужбом покушава присилити Гарантни фонд Српске да им исплати гаранцију од близу пола милиона КМ за државни кредит дат Планинском добру „Невесиње“. Гарантни фонд се брани да је дужност ИРБ-а да контролише коришћење кредита, а с обзиром на то да је он ненамјенски потрошен, нема никакве обавезе исплате гаранције, открива пословни порталЦАПИТАЛ. ба.

Република Српска 15.02.2017 | 17:36
ИРБ тужила Гарантни фонд Српске
Тужбом за наплату гаранције, поднесеном крајем јануара ове године, ИРБ тражи од Гарантног фонда накнаду од 425.000 КМ.

„С обзиром на то да ПД „Невесиње“ није искористило цјелокупан износ зајма, то сразмјерно искориштеним средствима тражимо наплату гарантованог износа од 425.000 КМ“, наводи се у тужбеном захтјеву ИРБ-а поднесеном Окружном привредном суду Бањалука у који је ЦАПИТАЛ имао увид.

Међутим, Гарантни фонд у одговору на тужбу наводи да је она у потпуности неоснована и да ИРБ није доказала да је овај кредит намјенски утрошен.

„Корисник гаранције, односно тужилац није поступио у складу са својим обавезама, а то је да докаже да су средства намјенски утрошена“, наводи се у одговору на тужбу у коју је ЦАПИТАЛимао увид.

Осим ненамјенског утрошка средстава Гарантни фонд тврди да је тужба неуредна јер је директору чије име стоји у потпису тужбе мандат истекао још у априлу прошле године.
„Тужба је неуредна јер у потпису тужбе стоји име директора којем је истекао мандат у априлу прошле године, а из потписа ЗА није јасно ко је тужбу потписао и да ли је уопште имао право на потпис“, наводи се у одговору.

Гарантни фонд наводи да је кредитом ИРБ-а ПД „Невесиње“, између осталог, требало да финансира набавку 200 грла јуница, али да је из докумената који су им прослијеђени видљиво да им добар дио тих грла никада није испоручен.

Крчмар: Гарантујемо само за намјенски утрошене кредите

Директор Гарантног фонда Републике Српске Радивоја Крчмар потврдио је за ЦАПИТАЛ да је ИРБ поднијела тужбу против њих јер нису исплатили гарантовани износ.

„Све стране морају заједно констатовати да је кредит утрошен намјенски, дакле ИРБ, ми и  корисник кредита, а у овом случају ми сматрамо да кредит није намјенски утрошен. Нашим прописима је дефинисано да исплаћујемо гаранцију, али само ако су сва средства намјенски утрошена“, казао је Крчмар.

Он је истакао да ће Гарантни фонд исплатити овај износ ако суд одлучи да су дужни то да плате.

Директорица ИРБ-а Снежана Вујнић ухапшена је крајем марта прошле године заједно са још девет особа због сумње да су оштетили Бобар банку и банкарски сектор БиХ за 123 милиона КМ, а против њих је у међувремену и Тужилаштво БиХ подигло оптужницу. Од тада функцију директора ИРБ-а обавља извршни директор Сектора за макроекономске анализе Иван Видовић.

Планинско добро „Невесиње“ отишло је у стечај крајем 2015. године. ИРБ је путем Фонда за развој и запошљавање ПД „Невесиње“ без финансијског посредника одобрила 850.000 КМ.

(Цапитал.ба)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Накриво

15.02.2017 16:41

Болесника на свр стране, на броду у којег је продрла вода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

15.02.2017 17:22

Паре потрошене. Сад треба одлука суда да се књижи губитак и да заборавимо још једну крадју...нико никад неће одговарати, а о намирењу штете можемо сањати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

15.02.2017 19:42

Ни Павловиц није намјенски потросио 5 милиона за аква парк, све пропада и нико неце одговарати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Попови

15.02.2017 22:07

И оно мало што је направљено од тих пара у Слобомиру кажу да није сигурно.Кажу да жељезна конструкција треба да се скида и прави друга а и бетони су попуцали.Пар милијона штете.

Name

МИЛИЦА

15.02.2017 21:47

СМЕСНО ИРБ ТУЗИО ГАРАТНИ ФОНД.А СВИ ЗАЈЕДНО РАДЕ И УЗИМАЈУ ЛОВУ ИДАЉЕ..ПОЛА ИРБ И ГАРТНОГ РАДЕ СВИ ЗАЕЈДНО......КРИМОСИ......НИСТА ОД ТОГА ..БРОД ТОНЕ ЛАГАНО....

ОДГОВОРИТЕ
Name

СИМА

15.02.2017 21:56

СКУП МАФИЈЕ КОЈИ СЕ БОГАТЕ...КАКВЕ ТУДЗБЕ ВЕЛИКИ СТРУЦЊАЦИ ......СВЕ УВЕЗАНИ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРАГИЊА

16.02.2017 01:47

ИРБ,ГАРТНИ ФОНД .САМО ЈОС ФАЛИ НИКОЛА ТЕСЛА ФИРМА И КОПЛЕТ СВИ У ИСТОЈ ЗГРАДИ ,ПО ТО ЈЕ СКУП ЛУПУЗА .. МЕЊАЈУ ИХ КО НА ТРАЦИ НЕМА ПАРА ЗАВРСЕНА ПРИЦА- ..СВЕ У ТО ИСТЕ ЛОПУЗЕ КОЈИ САМО ТРПАЈУ У СВОЈ ЗЕП ОД ОВОГ НАРОДА ЈАДНОГ. ПЛАТЕ БОГОВСКЕ ПЛАТЕ И ПОЗНАТИ СТРУЦАЊАЦИ. И НИКО НИКАД НИЈЕ КРИВ И СВЕ ВИСЕ И ВИСЕ БОГАТИЈИ........ЦУЈ ТУЗБА .......

ОДГОВОРИТЕ