IRB tužila Garantni fond Srpske

Fond za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske, kojim upravlja Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske sudskom tužbom pokušava prisiliti Garantni fond Srpske da im isplati garanciju od blizu pola miliona KM za državni kredit dat Planinskom dobru „Nevesinje“. Garantni fond se brani da je dužnost IRB-a da kontroliše korišćenje kredita, a s obzirom na to da je on nenamjenski potrošen, nema nikakve obaveze isplate garancije, otkriva poslovni portalCAPITAL. ba.

Republika Srpska 15.02.2017 | 17:36
IRB tužila Garantni fond Srpske
Tužbom za naplatu garancije, podnesenom krajem januara ove godine, IRB traži od Garantnog fonda naknadu od 425.000 KM.

„S obzirom na to da PD „Nevesinje“ nije iskoristilo cjelokupan iznos zajma, to srazmjerno iskorištenim sredstvima tražimo naplatu garantovanog iznosa od 425.000 KM“, navodi se u tužbenom zahtjevu IRB-a podnesenom Okružnom privrednom sudu Banjaluka u koji je CAPITAL imao uvid.

Međutim, Garantni fond u odgovoru na tužbu navodi da je ona u potpunosti neosnovana i da IRB nije dokazala da je ovaj kredit namjenski utrošen.

„Korisnik garancije, odnosno tužilac nije postupio u skladu sa svojim obavezama, a to je da dokaže da su sredstva namjenski utrošena“, navodi se u odgovoru na tužbu u koju je CAPITALimao uvid.

Osim nenamjenskog utroška sredstava Garantni fond tvrdi da je tužba neuredna jer je direktoru čije ime stoji u potpisu tužbe mandat istekao još u aprilu prošle godine.
„Tužba je neuredna jer u potpisu tužbe stoji ime direktora kojem je istekao mandat u aprilu prošle godine, a iz potpisa ZA nije jasno ko je tužbu potpisao i da li je uopšte imao pravo na potpis“, navodi se u odgovoru.

Garantni fond navodi da je kreditom IRB-a PD „Nevesinje“, između ostalog, trebalo da finansira nabavku 200 grla junica, ali da je iz dokumenata koji su im proslijeđeni vidljivo da im dobar dio tih grla nikada nije isporučen.

Krčmar: Garantujemo samo za namjenski utrošene kredite

Direktor Garantnog fonda Republike Srpske Radivoja Krčmar potvrdio je za CAPITAL da je IRB podnijela tužbu protiv njih jer nisu isplatili garantovani iznos.

„Sve strane moraju zajedno konstatovati da je kredit utrošen namjenski, dakle IRB, mi i  korisnik kredita, a u ovom slučaju mi smatramo da kredit nije namjenski utrošen. Našim propisima je definisano da isplaćujemo garanciju, ali samo ako su sva sredstva namjenski utrošena“, kazao je Krčmar.

On je istakao da će Garantni fond isplatiti ovaj iznos ako sud odluči da su dužni to da plate.

Direktorica IRB-a Snežana Vujnić uhapšena je krajem marta prošle godine zajedno sa još devet osoba zbog sumnje da su oštetili Bobar banku i bankarski sektor BiH za 123 miliona KM, a protiv njih je u međuvremenu i Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu. Od tada funkciju direktora IRB-a obavlja izvršni direktor Sektora za makroekonomske analize Ivan Vidović.

Planinsko dobro „Nevesinje“ otišlo je u stečaj krajem 2015. godine. IRB je putem Fonda za razvoj i zapošljavanje PD „Nevesinje“ bez finansijskog posrednika odobrila 850.000 KM.

(Capital.ba)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Nakrivo

15.02.2017 16:41

Bolesnika na svr strane, na brodu u kojeg je prodrla voda.

ODGOVORITE
Name

Piksi

15.02.2017 17:22

Pare potrošene. Sad treba odluka suda da se knjiži gubitak i da zaboravimo još jednu kradju...niko nikad neće odgovarati, a o namirenju štete možemo sanjati.

ODGOVORITE
Name

bn

15.02.2017 19:42

Ni Pavlovic nije namjenski potrosio 5 miliona za akva park, sve propada i niko nece odgovarati.

ODGOVORITE
Name

Popovi

15.02.2017 22:07

I ono malo što je napravljeno od tih para u Slobomiru kažu da nije sigurno.Kažu da željezna konstrukcija treba da se skida i pravi druga a i betoni su popucali.Par milijona štete.

Name

MILICA

15.02.2017 21:47

SMESNO IRB TUZIO GARATNI FOND.A SVI ZAJEDNO RADE I UZIMAJU LOVU IDALJE..POLA IRB I GARTNOG RADE SVI ZAEJDNO......KRIMOSI......NISTA OD TOGA ..BROD TONE LAGANO....

ODGOVORITE
Name

SIMA

15.02.2017 21:56

SKUP MAFIJE KOJI SE BOGATE...KAKVE TUDZBE VELIKI STRUCNJACI ......SVE UVEZANI....

ODGOVORITE
Name

DRAGINJA

16.02.2017 01:47

IRB,GARTNI FOND .SAMO JOS FALI NIKOLA TESLA FIRMA I KOPLET SVI U ISTOJ ZGRADI ,PO TO JE SKUP LUPUZA .. MENJAJU IH KO NA TRACI NEMA PARA ZAVRSENA PRICA- ..SVE U TO ISTE LOPUZE KOJI SAMO TRPAJU U SVOJ ZEP OD OVOG NARODA JADNOG. PLATE BOGOVSKE PLATE I POZNATI STRUCANJACI. I NIKO NIKAD NIJE KRIV I SVE VISE I VISE BOGATIJI........CUJ TUZBA .......

ODGOVORITE