Уставни суд БиХ одбацио апелацију

Уставни суд БиХ одбацио је данас као недопуштену апелацију Републичке комисије за спровођење референдума у Републици Српској против одлуке Суда БиХ и Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ којом јој је оспорено право на Централни бирачки списак, изјавио је регистрар Уставног суда БиХ Звонко Мијан.

Босна и Херцеговина 15.02.2017 | 15:48
Уставни суд БиХ одбацио апелацију
Мијан није могао да саопшти више детаља, али је навео да ће комплетна одлука Уставног суда БиХ о овој апелацији бити постављена на интернет страници Суда у наредним данима.

Мијан је раније изјавио да је прво ЦИК БиХ донио одлуку да је захтјев Комисије неоснован, а касније је ту одлуку потврдио и Суд БиХ.

Републичка комисија за спровођење референдума одлучила је да упути апелацију Уставном суду БиХ на одлуку Апелационог вијећа Суда БиХ и ЦИК-а БиХ, којом је Српској оспорено право на Централни бирачки списак.

Апелационо вијеће Суда БиХ одбацило је као недопуштену жалбу Републичке комисије за спровођење референдума Републике Српске на одлуку ЦИК-а БиХ, којом је одлучено да се одбије захтев за уступање Централног бирачког списка.

Члан ЦИК-а БиХ Суад Арнаутовић рекао је раније да је Суд БиХ, одлучујући о овом питању, нашао да не постоје процесно-правни услови за мериторно рјешавање жалбе, јер жалилац, Републичка комисија за спровођење референдума није овлаштен за подношење жалбе у конкретном случају.

Предсједник Републичке комисије Синиша Каран раније је изјавио да је повријеђено право Комисије на правни лијек и директно прекршена Европска конвенција о заштити људских права.

Апелацијом Уставном суду БиХ покушале су бити објашњене нелогичности Суда БиХ и ЦИК-а БиХ.

“Оно што је парадокс и због чега идемо са апелацијом – Суд БиХ и ЦИК сматрају да нисмо дио изборног законодавства. Наш закон о референдуму и грађанској иницијативи прихвата све принципе изборног законодавства”, појаснио је тада Каран.

Након што јој ЦИК БиХ није уступио Централни бирачки списак, Република Српска је, уз помоћ МУП-а и осталих ентитетских институција, направила властити бирачки списак.

(Срна)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Драган

15.02.2017 16:58

Уставни суд БИХ ни једном једином ријецју није навео у образлозењу због цега је одбацена апелација на право бирацког списка.Инаце је пракса уставног суда да у недостатку правних аргумената уопсте не излази са образлозењима зато сто је вецина њихових одлука дискутабилна па се не зеле бламирати пред јавносцу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Драган

15.02.2017 18:42

Нисам знао да си и правни факултет заврсио. Разумијес се у право?

Name

Кики

15.02.2017 20:37

Драги Драгане па и ти си сам дискутабилан без образлозења. Ал ајд,нема везе.

Name

одбацио апелацију

16.02.2017 07:25

Да ми је знати јесу ли је бар процитали.

Name

цобер

15.02.2017 18:25

@Драган Шта мислиш да је Федерација подније захтјев уставном суду за укидање РС??били би био прихвачен???Наравно да не би јер је неуставан тако и са овом апелацијомШта ти није јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Цобер

15.02.2017 19:07

Ајде не лупетај свега ти

Name

Ккк

16.02.2017 05:03

Не могу се референдумима ревидирати судске пресуде, посебно не пресуде Уставног суда који је највиша судска инстанца. То је највећа злоупотреба референдума као механизма директне демократије и сам тај чин је рушење правне државе. Замислите да неко почини убиство, буде правомоћно осуђен, а онда неко спроведе референдум са питањем да ли је тај неко крив за убиство. Грађани нису компетентни да доношење судских одлука. Осим тога, дио Устава БиХ је Европска декларација о људским правима, па и ако већина грађана РС не подржава та људска права, њихово поштивање је уставна обавеза, а у складу с тим је и спорна пресуда, јер су оспорена права других народа у ентитету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бабо

16.02.2017 06:37

Ни једна апелација из Републоке Српске неће бити разматрана па макар дошла и од Савеза за промјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб

16.02.2017 07:06

Браво ккк.Ко це будалама висе објасњавати.(или онима сто се праве будале).