Ustavni sud BiH odbacio apelaciju

Ustavni sud BiH odbacio je danas kao nedopuštenu apelaciju Republičke komisije za sprovođenje referenduma u Republici Srpskoj protiv odluke Suda BiH i Centralne izborne komisije /CIK/ BiH kojom joj je osporeno pravo na Centralni birački spisak, izjavio je registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.

Bosna i Hercegovina 15.02.2017 | 15:48
Ustavni sud BiH odbacio apelaciju
Mijan nije mogao da saopšti više detalja, ali je naveo da će kompletna odluka Ustavnog suda BiH o ovoj apelaciji biti postavljena na internet stranici Suda u narednim danima.

Mijan je ranije izjavio da je prvo CIK BiH donio odluku da je zahtjev Komisije neosnovan, a kasnije je tu odluku potvrdio i Sud BiH.

Republička komisija za sprovođenje referenduma odlučila je da uputi apelaciju Ustavnom sudu BiH na odluku Apelacionog vijeća Suda BiH i CIK-a BiH, kojom je Srpskoj osporeno pravo na Centralni birački spisak.

Apelaciono vijeće Suda BiH odbacilo je kao nedopuštenu žalbu Republičke komisije za sprovođenje referenduma Republike Srpske na odluku CIK-a BiH, kojom je odlučeno da se odbije zahtev za ustupanje Centralnog biračkog spiska.

Član CIK-a BiH Suad Arnautović rekao je ranije da je Sud BiH, odlučujući o ovom pitanju, našao da ne postoje procesno-pravni uslovi za meritorno rješavanje žalbe, jer žalilac, Republička komisija za sprovođenje referenduma nije ovlašten za podnošenje žalbe u konkretnom slučaju.

Predsjednik Republičke komisije Siniša Karan ranije je izjavio da je povrijeđeno pravo Komisije na pravni lijek i direktno prekršena Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava.

Apelacijom Ustavnom sudu BiH pokušale su biti objašnjene nelogičnosti Suda BiH i CIK-a BiH.

“Ono što je paradoks i zbog čega idemo sa apelacijom – Sud BiH i CIK smatraju da nismo dio izbornog zakonodavstva. Naš zakon o referendumu i građanskoj inicijativi prihvata sve principe izbornog zakonodavstva”, pojasnio je tada Karan.

Nakon što joj CIK BiH nije ustupio Centralni birački spisak, Republika Srpska je, uz pomoć MUP-a i ostalih entitetskih institucija, napravila vlastiti birački spisak.

(Srna)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Dragan

15.02.2017 16:58

Ustavni sud BIH ni jednom jedinom rijecju nije naveo u obrazlozenju zbog cega je odbacena apelacija na pravo birackog spiska.Inace je praksa ustavnog suda da u nedostatku pravnih argumenata uopste ne izlazi sa obrazlozenjima zato sto je vecina njihovih odluka diskutabilna pa se ne zele blamirati pred javnoscu...

ODGOVORITE
Name

Re Dragan

15.02.2017 18:42

Nisam znao da si i pravni fakultet zavrsio. Razumijes se u pravo?

Name

Kiki

15.02.2017 20:37

Dragi Dragane pa i ti si sam diskutabilan bez obrazlozenja. Al ajd,nema veze.

Name

odbacio apelaciju

16.02.2017 07:25

Da mi je znati jesu li je bar procitali.

Name

cober

15.02.2017 18:25

@Dragan Šta misliš da je Federacija podnije zahtjev ustavnom sudu za ukidanje RS??bili bi bio prihvačen???Naravno da ne bi jer je neustavan tako i sa ovom apelacijomŠta ti nije jasno.

ODGOVORITE
Name

Re Cober

15.02.2017 19:07

Ajde ne lupetaj svega ti

Name

Kkk

16.02.2017 05:03

Ne mogu se referendumima revidirati sudske presude, posebno ne presude Ustavnog suda koji je najviša sudska instanca. To je najveća zloupotreba referenduma kao mehanizma direktne demokratije i sam taj čin je rušenje pravne države. Zamislite da neko počini ubistvo, bude pravomoćno osuđen, a onda neko sprovede referendum sa pitanjem da li je taj neko kriv za ubistvo. Građani nisu kompetentni da donošenje sudskih odluka. Osim toga, dio Ustava BiH je Evropska deklaracija o ljudskim pravima, pa i ako većina građana RS ne podržava ta ljudska prava, njihovo poštivanje je ustavna obaveza, a u skladu s tim je i sporna presuda, jer su osporena prava drugih naroda u entitetu.

ODGOVORITE
Name

Babo

16.02.2017 06:37

Ni jedna apelacija iz Republoke Srpske neće biti razmatrana pa makar došla i od Saveza za promjene.

ODGOVORITE
Name

Bob

16.02.2017 07:06

Bravo kkk.Ko ce budalama vise objasnjavati.(ili onima sto se prave budale).