Пуљић: Није ми важан трећи ентитет

Надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић у интервјуу за РСЕ истиче, између осталог, да му "није важан трећи ентитет, већ да се Босна и Херцеговина уреди тако да се сви народи осјећају сигурним и једнакоправним".

Босна и Херцеговина 15.02.2017 | 14:45
Пуљић: Није ми важан трећи ентитет
"Међународна заједница је направила многе погрешке у БиХ и због тога је потребно да се оне исправе", наводи кардинал Пуљић. 

Он каже да је превише вјеровао у добронамјерност моћника међународне заједнице.

"Међутим, проблем је што они прагматички направе неке своје закључке. Битно је да се не пуца, а њима пуно не значи што је неправда. Жао ми је што нису схватили да је Дејтонски споразум требао бити само прелазна фаза и да је требао само зауставити рат, али касније је требало истински процес направити", сматра кардинал Пуљић.

Додаје да је и онај процес који су правили на штету мањег народа. "Не бих хтио да друга два народа доживе да говорим против њих, него требамо ријешити једнака права у овој земљи. Међународна заједница је направила велике погрешке и неће никада рећи "мој гријех", него – нека то локални политичари ријеше", рекао је Пуљић.

Говорећи о приједлогу федерализације БиХ, он каже да је велики пропуст моћника када су креирали овакво уређење земље. "Назвали су један дио ове државе Федерација, међутим, то није Федерација. Зато је потребно да то што се зове Федерација створити и да буде Федерација. Како ће то уредити, не знам јер нисам ни правник, нити политичар.

Начела су таква да нема једнаких права. Хоће ли се европска заједница пробудити и схватити своју одговорност за ову земљу која је дио Еуропе, не знам, али очекујем. Еванђеоско је златно правило – што желим себи, морам желити и другоме, а што не желим себи, не желим ни другоме", рекао је кардинал Пуљић.

Што се тиче трећег ентитета, кардинал каже да му се чини да је то, заправо, стварање климе напињања.

"Ако је ово Федерација, онда се мора наћи модус – као да и Хрвати своје бирају? Мислим да сама ријеч "трећи ентитет" иритира партнере у власти и ствара нездраву климу. Одједанпут смо ми сви Хрвати криви што смо ту. То би требало тако уредити да се људи осјећају сигурним и једнакоправним на овим просторима. То је нешто што политичари морају ријешити. Поновио би из рата ону реченицу – "цртајте, али нас немојте прецртати, постојимо и желимо опстати", рекао је надбискуп врхбонски кардинал Пуљић.

(БН телевизија)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

15.02.2017 13:47

ПРЕЦРТАШЕ ЗАПАДНУ И ИСТОЧНУ СЛАВОНИЈУ, РЕПУБЛИКУ СРПСКУ КРАЈИНУ......!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ххххххххххххх

15.02.2017 13:56

Ал овај просипа ево ја сам хрватица и нећу да на изборима бирам само и искључиво хрвата, хоћу да б ирам кога ја хоћу а баш ме брига из ког народа долази................

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

15.02.2017 14:02

Исти сам хрватице сви прицају једну прицу у Сарајеву цим макну из њега одмах друга реторика продаје м...да за бубреге.

Name

контрас

15.02.2017 14:04

Ево ја сам Марсовац и хоцу да на изборима бирам само и искјљуциво Марсовце

Name

цвијет

15.02.2017 14:09

Тако је Александра.

Name

за ххххххх

15.02.2017 14:17

Само да знас ,ако будете ви зене бирале кога хоцете онда цете бират сто дебљи и сто дузи...

Name

цобер

15.02.2017 14:39

Да је тврд и да дуго стоји (мислим на парадајз)

Name

трећа срећа

15.02.2017 14:04

Овај поп опет паламуди и просипа из шупљег у празно. А не именује кривце. И лаже да му није важан трећи ентитет. Он је инспиратор. Српска му је трн у оку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.02.2017 16:11

Ниста цудно

Name

Хрвоје

16.02.2017 12:54

То није поп сељацино, већ кардинал и надбискуп босански. Немој вриједјати. За разлику од ваших епископа, Метрополита, патријарха Итд., катом има вјера не просипа мржњу и не позива отворено на рат и мржњу, како су ваши чинили 90-их па и данас!

Name

Нисам одавде

15.02.2017 17:48

Може ли неко дати стручно тумачење. На првом мјесту ваљда су сви држављани БиХ. Мислио сам да су три највеће групације у БиХ (немојмо се оптерећавати формалностима око великих/малих слова него саштином): срби, католици и муслимани (термин бошњаци или босанци не би био баш прикладан јер онда значи да постоје и херцеговци?). У овом тексту дотични тумачи све дотичне као хрвате? То ми није јасно: ваљда су хрвати држављани Хрватске? Наравно да многи дотични имају оба држављанства (као што је можда случај и многих муслимана из БиХ, Србије и Црне Горе) али задржимо се молим вас на суштини (нејасног) тумачења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таксират

15.02.2017 18:28

Наравно да међународна заједница није могла и знала направити прави босански лонац и јадна ти је држава која спадне да јој други кроји капу. Уз то да су грешке и које, то сматрају наравно сви наши заинтересовани табори. Е ако су сви они толико паметни и стручни да знају шта и како треба, онда нека се прво око тога лијепо сложе па потпишу да за свагда и свакоме буде јасно шта, када и како треба радити. Затим да одмах утврде и законе и строге санкције па када некога погоде, онда да ни њему ни другима више никада не падне на памет да га подрива.

ОДГОВОРИТЕ