Puljić: Nije mi važan treći entitet

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u intervjuu za RSE ističe, između ostalog, da mu "nije važan treći entitet, već da se Bosna i Hercegovina uredi tako da se svi narodi osjećaju sigurnim i jednakopravnim".

Bosna i Hercegovina 15.02.2017 | 14:45
Puljić: Nije mi važan treći entitet
"Međunarodna zajednica je napravila mnoge pogreške u BiH i zbog toga je potrebno da se one isprave", navodi kardinal Puljić. 

On kaže da je previše vjerovao u dobronamjernost moćnika međunarodne zajednice.

"Međutim, problem je što oni pragmatički naprave neke svoje zaključke. Bitno je da se ne puca, a njima puno ne znači što je nepravda. Žao mi je što nisu shvatili da je Dejtonski sporazum trebao biti samo prelazna faza i da je trebao samo zaustaviti rat, ali kasnije je trebalo istinski proces napraviti", smatra kardinal Puljić.

Dodaje da je i onaj proces koji su pravili na štetu manjeg naroda. "Ne bih htio da druga dva naroda dožive da govorim protiv njih, nego trebamo riješiti jednaka prava u ovoj zemlji. Međunarodna zajednica je napravila velike pogreške i neće nikada reći "moj grijeh", nego – neka to lokalni političari riješe", rekao je Puljić.

Govoreći o prijedlogu federalizacije BiH, on kaže da je veliki propust moćnika kada su kreirali ovakvo uređenje zemlje. "Nazvali su jedan dio ove države Federacija, međutim, to nije Federacija. Zato je potrebno da to što se zove Federacija stvoriti i da bude Federacija. Kako će to urediti, ne znam jer nisam ni pravnik, niti političar.

Načela su takva da nema jednakih prava. Hoće li se evropska zajednica probuditi i shvatiti svoju odgovornost za ovu zemlju koja je dio Europe, ne znam, ali očekujem. Evanđeosko je zlatno pravilo – što želim sebi, moram želiti i drugome, a što ne želim sebi, ne želim ni drugome", rekao je kardinal Puljić.

Što se tiče trećeg entiteta, kardinal kaže da mu se čini da je to, zapravo, stvaranje klime napinjanja.

"Ako je ovo Federacija, onda se mora naći modus – kao da i Hrvati svoje biraju? Mislim da sama riječ "treći entitet" iritira partnere u vlasti i stvara nezdravu klimu. Odjedanput smo mi svi Hrvati krivi što smo tu. To bi trebalo tako urediti da se ljudi osjećaju sigurnim i jednakopravnim na ovim prostorima. To je nešto što političari moraju riješiti. Ponovio bi iz rata onu rečenicu – "crtajte, ali nas nemojte precrtati, postojimo i želimo opstati", rekao je nadbiskup vrhbonski kardinal Puljić.

(BN televizija)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

15.02.2017 13:47

PRECRTAŠE ZAPADNU I ISTOČNU SLAVONIJU, REPUBLIKU SRPSKU KRAJINU......!

ODGOVORITE
Name

hhhhhhhhhhhhh

15.02.2017 13:56

Al ovaj prosipa evo ja sam hrvatica i neću da na izborima biram samo i isključivo hrvata, hoću da b iram koga ja hoću a baš me briga iz kog naroda dolazi................

ODGOVORITE
Name

Ante

15.02.2017 14:02

Isti sam hrvatice svi pricaju jednu pricu u Sarajevu cim maknu iz njega odmah druga retorika prodaje m...da za bubrege.

Name

kontras

15.02.2017 14:04

Evo ja sam Marsovac i hocu da na izborima biram samo i iskjljucivo Marsovce

Name

cvijet

15.02.2017 14:09

Tako je Aleksandra.

Name

za hhhhhhh

15.02.2017 14:17

Samo da znas ,ako budete vi zene birale koga hocete onda cete birat sto deblji i sto duzi...

Name

cober

15.02.2017 14:39

Da je tvrd i da dugo stoji (mislim na paradajz)

Name

treća sreća

15.02.2017 14:04

Ovaj pop opet palamudi i prosipa iz šupljeg u prazno. A ne imenuje krivce. I laže da mu nije važan treći entitet. On je inspirator. Srpska mu je trn u oku.

ODGOVORITE
Name

Re

15.02.2017 16:11

Nista cudno

Name

Hrvoje

16.02.2017 12:54

To nije pop seljacino, već kardinal i nadbiskup bosanski. Nemoj vrijedjati. Za razliku od vaših episkopa, Metropolita, patrijarha Itd., katom ima vjera ne prosipa mržnju i ne poziva otvoreno na rat i mržnju, kako su vaši činili 90-ih pa i danas!

Name

Nisam odavde

15.02.2017 17:48

Može li neko dati stručno tumačenje. Na prvom mjestu valjda su svi državljani BiH. Mislio sam da su tri najveće grupacije u BiH (nemojmo se opterećavati formalnostima oko velikih/malih slova nego saštinom): srbi, katolici i muslimani (termin bošnjaci ili bosanci ne bi bio baš prikladan jer onda znači da postoje i hercegovci?). U ovom tekstu dotični tumači sve dotične kao hrvate? To mi nije jasno: valjda su hrvati državljani Hrvatske? Naravno da mnogi dotični imaju oba državljanstva (kao što je možda slučaj i mnogih muslimana iz BiH, Srbije i Crne Gore) ali zadržimo se molim vas na suštini (nejasnog) tumačenja.

ODGOVORITE
Name

Taksirat

15.02.2017 18:28

Naravno da međunarodna zajednica nije mogla i znala napraviti pravi bosanski lonac i jadna ti je država koja spadne da joj drugi kroji kapu. Uz to da su greške i koje, to smatraju naravno svi naši zainteresovani tabori. E ako su svi oni toliko pametni i stručni da znaju šta i kako treba, onda neka se prvo oko toga lijepo slože pa potpišu da za svagda i svakome bude jasno šta, kada i kako treba raditi. Zatim da odmah utvrde i zakone i stroge sankcije pa kada nekoga pogode, onda da ni njemu ni drugima više nikada ne padne na pamet da ga podriva.

ODGOVORITE