Више од хиљаду функционера у БиХ

У Босни и Херцеговини постоји више од једне хиљаде функционера који имају имунитет од кривичне или грађанске одговорности, што значи да су у великој мери изнад закона.

Босна и Херцеговина 15.02.2017 | 10:11
Више од хиљаду функционера у БиХ
Само законима о имунитету БиХ, Републике Српске и Федерације БиХ, које је 2002. наметнуо ОХР, створено је око 800 „белих медведа“ односно функционера у институцијама власти који уживају разне врсте имунитета за оно што раде и говоре у оквиру мандата, али не и ван њега. То практично значи да посланик у Народној скупштини РС не може одговарати за тешке речи током расправе, али ако, на пример, скриви саобраћајну несрећу пред законом би требало да је једнак као и сваки грађанин РС.

Према законима о имунитету, које је донео бивши високи представник у БиХ Волфганг Петрич, заштиту од грађанске и кривичне оговорности у оквиру својих послова имају посланици у НС РС и делегати у Већу народа Српске, посланици и делегати у парламенту БиХ, у Парламенту ФБиХ, као и делегати у кантоналним скупштинама. Имунитет посланика и делегата у РС дефинисан је на исти начин и у Уставу Српске.

Од грађанске, односно парничне одговорности за поступке у обављању функције законима ОХР ослобођени су председник и потпредседници РС и ФБиХ, премијер и министри у владама ентитета, као и чланови кантоналних влада. У исту групу спадају и чланови Председништва, те председавајучи и министри у Савету министара БиХ.



Међутим, имунитет није општа препорека за процесуирање политичара, јер може да буде одузет одлуком институције и суда који евентуално води процес. У том контексту треба посматрати и акатуелна саслушања српских политичара пред Тужилаштвом БиХ због одржаног референдума у Српској. Никоме од них за сада није затражено одузимање имунитета, будући да још не постоји оптужница у овом случају. Ако се то деси, одузимање имунитета биће неопходно само посланицима и делегатима, док остали функционери имају само парнични имунитет, а овде је реч о кривичном поступку.

Међутим, јавност у БиХ за сада не памти да је неком политичару узет имунитет да би одговарао пред законом.

Иначе, круг заштићених имунитетом у БиХ много је шири од оног обухваћеног законима ОХР. Између осталог, у овим законима није споменут имунитет који имају судије и тужиоци у правосудним институцијама у БиХ. Наиме, имунитет од кривичне и грађанске одговорности у раду имају и судије уставних судова РС, БиХ и ФБиХ.

Такође, у закону о Високом судском и тужилачком савету (ВСТС) БиХ пише да судија Суда БиХ, Апелационог и Основног суда Дистрикта Брчко, као и тужилац или заменик тужиоца Тужилаштва БиХ и Тужилаштва Дистрикта Брчко неће бити кривично гоњен, хапшен или држан у притвору.



Неће одговарати ни у грађанском поступку за мишљења или за одлуке које донесе обављајући службене дужности. Према закону о ВСТС, иста заштита важи и за чланове овог већа, као и за кадрове у његовим комисијама или оделењима.

С друге стране, имунитет у ентитетским осталим судовима регулисан је поприлично конфузно. На пример, Закон о судовима РС наводи да ће „судије уживати имунитет“, али без дефинисања његове природе.

У ФБиХ судије Врховног суда не могу бити кривично гоњени нити одговорни у грађанском поступку. Судије кантоналних и општинских судова су ослобођени од надокнађивања штете, када се кантон сматра одговорним за њу, а проузроковао ју је судија.

(Блиц)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Ауу

15.02.2017 09:22

То ни ММФ не би подмирио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.02.2017 10:53

Треба дићи праг код странака,да им се смањи број,као и укинути дотације од државе.

Name

јих хиљаду

15.02.2017 09:26

То и јест тих хиљаду бандита који униставају цетири милиона људи па се сад мислите колико су нам допринели.Цаст појединцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Братија

15.02.2017 11:29

БАс тако, то је 1000 лопова и кримоса који се баве само јавним набавкама и немају времена низараста висе.

Name

лабуд

15.02.2017 12:26

Тацно је, њих је 1000, али кад ту урацунамо близу и даљњу фамилију цифра иде и до 6-7000. Превисе нехљебовица за овако малу и сиромасну дрзаву.

Name

борац

15.02.2017 09:43

Сва банда је застицена ово је земља криминала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

15.02.2017 11:14

Тако је друзе, све гола банда коју неби ни Америка изфинансирати.

Name

Ре

15.02.2017 13:31

Јебо ову дрзаву и све њезине законе. Сваким даном све ми се висе гади а глуме неке паметњаковице и сколоване особе. Пууу п.... вам се на дипломе. Свима без изузетка.

Name

Браво

15.02.2017 09:59

Остатак Европе нема 1000 функционера заштићених имунитетом, немају ни 30. Додуше немају ни просјек од три здрава зуба по квадратном километру као "паметни" босанци, најпаметнији глупани у сунчевом систему! Дери их Миле, не вади га! Недај стоци ни ваздуха да удахне!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Психо аналитичар

15.02.2017 10:08

Поставља ли неко питање о одговорности ових изабаних лица и чињенице да је правобраниоц РС поднијела оставко и она и њен наследник...Да ли се неко упитао зашто, може ли неко објаснити зашто је Слободан Радуљ , бивши правобраниоц РС тако отишао, зна ли се чињеница да ће сваком будућем правобраниоцу бити Сизифовски тешко радити јер је Радуљ све пријаве , предмете који имало утичу на решавање законитости у функционисању власти, а тичу се " Елите на власти " -склањао и гурао под тепих.....Да то су ноторне чињенице којих се једино смије и мора дотакнути "неко из вана " јер код наших судија нема "МУДА" за ту причу....Систем је режимски и у служби Баје и његове багре која ради што год хоће..., а народ ко народ гласат ће за њега је " лијепо на зборовима арлауче " , нека "можда тако треба"...Правобранилаштво и Тужилаштво РС су двије нај корумпираније институције у РС, иза њих је МУП тј. лица на његовом челу.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.02.2017 12:11

Да дали сагласност да се сеоска куца од сто хиљада максимално, плати скоро три милиона у Кобатовцима код Лактаса за потребе ауто пута Лактаси Градиска. Поднијета кривицна пријава која се кисели по ладицама правосуда.

Name

"Борци"

15.02.2017 12:39

Па то су "борци"-за свој (а не народни) бољитак. Фућка се њима за народом у БиХ. Сви они србују, хрватују и бошњакују како би њима (и њиховима) било боље. Али, народ ко народ: воли чути њихове приче које им уху погодују... А о цијени, тог лазног патриотизма СВИХ, не размишљају. Гласају за оне који им "лијепо" зборе, а наредне 4 године гладују... И тако ће нам бити док за ЊИХ размишљамо-и због ЊИХ гладујемо...

ОДГОВОРИТЕ