Više od hiljadu funkcionera u BiH

U Bosni i Hercegovini postoji više od jedne hiljade funkcionera koji imaju imunitet od krivične ili građanske odgovornosti, što znači da su u velikoj meri iznad zakona.

Bosna i Hercegovina 15.02.2017 | 10:11
Više od hiljadu funkcionera u BiH
Samo zakonima o imunitetu BiH, Republike Srpske i Federacije BiH, koje je 2002. nametnuo OHR, stvoreno je oko 800 „belih medveda“ odnosno funkcionera u institucijama vlasti koji uživaju razne vrste imuniteta za ono što rade i govore u okviru mandata, ali ne i van njega. To praktično znači da poslanik u Narodnoj skupštini RS ne može odgovarati za teške reči tokom rasprave, ali ako, na primer, skrivi saobraćajnu nesreću pred zakonom bi trebalo da je jednak kao i svaki građanin RS.

Prema zakonima o imunitetu, koje je doneo bivši visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič, zaštitu od građanske i krivične ogovornosti u okviru svojih poslova imaju poslanici u NS RS i delegati u Veću naroda Srpske, poslanici i delegati u parlamentu BiH, u Parlamentu FBiH, kao i delegati u kantonalnim skupštinama. Imunitet poslanika i delegata u RS definisan je na isti način i u Ustavu Srpske.

Od građanske, odnosno parnične odgovornosti za postupke u obavljanju funkcije zakonima OHR oslobođeni su predsednik i potpredsednici RS i FBiH, premijer i ministri u vladama entiteta, kao i članovi kantonalnih vlada. U istu grupu spadaju i članovi Predsedništva, te predsedavajuči i ministri u Savetu ministara BiH.



Međutim, imunitet nije opšta preporeka za procesuiranje političara, jer može da bude oduzet odlukom institucije i suda koji eventualno vodi proces. U tom kontekstu treba posmatrati i akatuelna saslušanja srpskih političara pred Tužilaštvom BiH zbog održanog referenduma u Srpskoj. Nikome od nih za sada nije zatraženo oduzimanje imuniteta, budući da još ne postoji optužnica u ovom slučaju. Ako se to desi, oduzimanje imuniteta biće neophodno samo poslanicima i delegatima, dok ostali funkcioneri imaju samo parnični imunitet, a ovde je reč o krivičnom postupku.

Međutim, javnost u BiH za sada ne pamti da je nekom političaru uzet imunitet da bi odgovarao pred zakonom.

Inače, krug zaštićenih imunitetom u BiH mnogo je širi od onog obuhvaćenog zakonima OHR. Između ostalog, u ovim zakonima nije spomenut imunitet koji imaju sudije i tužioci u pravosudnim institucijama u BiH. Naime, imunitet od krivične i građanske odgovornosti u radu imaju i sudije ustavnih sudova RS, BiH i FBiH.

Takođe, u zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom savetu (VSTS) BiH piše da sudija Suda BiH, Apelacionog i Osnovnog suda Distrikta Brčko, kao i tužilac ili zamenik tužioca Tužilaštva BiH i Tužilaštva Distrikta Brčko neće biti krivično gonjen, hapšen ili držan u pritvoru.



Neće odgovarati ni u građanskom postupku za mišljenja ili za odluke koje donese obavljajući službene dužnosti. Prema zakonu o VSTS, ista zaštita važi i za članove ovog veća, kao i za kadrove u njegovim komisijama ili odelenjima.

S druge strane, imunitet u entitetskim ostalim sudovima regulisan je poprilično konfuzno. Na primer, Zakon o sudovima RS navodi da će „sudije uživati imunitet“, ali bez definisanja njegove prirode.

U FBiH sudije Vrhovnog suda ne mogu biti krivično gonjeni niti odgovorni u građanskom postupku. Sudije kantonalnih i opštinskih sudova su oslobođeni od nadoknađivanja štete, kada se kanton smatra odgovornim za nju, a prouzrokovao ju je sudija.

(Blic)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Auu

15.02.2017 09:22

To ni MMF ne bi podmirio.

ODGOVORITE
Name

Re

15.02.2017 10:53

Treba dići prag kod stranaka,da im se smanji broj,kao i ukinuti dotacije od države.

Name

jih hiljadu

15.02.2017 09:26

To i jest tih hiljadu bandita koji unistavaju cetiri miliona ljudi pa se sad mislite koliko su nam doprineli.Cast pojedincima.

ODGOVORITE
Name

Bratija

15.02.2017 11:29

BAs tako, to je 1000 lopova i krimosa koji se bave samo javnim nabavkama i nemaju vremena nizarasta vise.

Name

labud

15.02.2017 12:26

Tacno je, njih je 1000, ali kad tu uracunamo blizu i daljnju familiju cifra ide i do 6-7000. Previse nehljebovica za ovako malu i siromasnu drzavu.

Name

borac

15.02.2017 09:43

Sva banda je zasticena ovo je zemlja kriminala.

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

15.02.2017 11:14

Tako je druze, sve gola banda koju nebi ni Amerika izfinansirati.

Name

Re

15.02.2017 13:31

Jebo ovu drzavu i sve njezine zakone. Svakim danom sve mi se vise gadi a glume neke pametnjakovice i skolovane osobe. Puuu p.... vam se na diplome. Svima bez izuzetka.

Name

Bravo

15.02.2017 09:59

Ostatak Evrope nema 1000 funkcionera zaštićenih imunitetom, nemaju ni 30. Doduše nemaju ni prosjek od tri zdrava zuba po kvadratnom kilometru kao "pametni" bosanci, najpametniji glupani u sunčevom sistemu! Deri ih Mile, ne vadi ga! Nedaj stoci ni vazduha da udahne!!!

ODGOVORITE
Name

Psiho analitičar

15.02.2017 10:08

Postavlja li neko pitanje o odgovornosti ovih izabanih lica i činjenice da je pravobranioc RS podnijela ostavko i ona i njen naslednik...Da li se neko upitao zašto, može li neko objasniti zašto je Slobodan Radulj , bivši pravobranioc RS tako otišao, zna li se činjenica da će svakom budućem pravobraniocu biti Sizifovski teško raditi jer je Radulj sve prijave , predmete koji imalo utiču na rešavanje zakonitosti u funkcionisanju vlasti, a tiču se " Elite na vlasti " -sklanjao i gurao pod tepih.....Da to su notorne činjenice kojih se jedino smije i mora dotaknuti "neko iz vana " jer kod naših sudija nema "MUDA" za tu priču....Sistem je režimski i u službi Baje i njegove bagre koja radi što god hoće..., a narod ko narod glasat će za njega je " lijepo na zborovima arlauče " , neka "možda tako treba"...Pravobranilaštvo i Tužilaštvo RS su dvije naj korumpiranije institucije u RS, iza njih je MUP tj. lica na njegovom čelu.....

ODGOVORITE
Name

Re

15.02.2017 12:11

Da dali saglasnost da se seoska kuca od sto hiljada maksimalno, plati skoro tri miliona u Kobatovcima kod Laktasa za potrebe auto puta Laktasi Gradiska. Podnijeta krivicna prijava koja se kiseli po ladicama pravosuda.

Name

"Borci"

15.02.2017 12:39

Pa to su "borci"-za svoj (a ne narodni) boljitak. Fućka se njima za narodom u BiH. Svi oni srbuju, hrvatuju i bošnjakuju kako bi njima (i njihovima) bilo bolje. Ali, narod ko narod: voli čuti njihove priče koje im uhu pogoduju... A o cijeni, tog laznog patriotizma SVIH, ne razmišljaju. Glasaju za one koji im "lijepo" zbore, a naredne 4 godine gladuju... I tako će nam biti dok za NJIH razmišljamo-i zbog NJIH gladujemo...

ODGOVORITE