Анализа: Барсине црне рупе... Сјетимо се Барсиних највећих падова у ЛШ...

Дејов Милан и онај лоб, кијевски снајпериста Шевченко, Хајнкесов Перпетуум Мобиле и страшни ПСЖ! Присетимо се тренутака када је Барса падала најниже у Лиги шампиона. . .

Фудбал 15.02.2017 | 23:00
Анализа: Барсине црне рупе... Сјетимо се Барсиних највећих падова у ЛШ...
Кошмар. Тешко да Луис Енрике и било ко у редовима Барселоне може да објасни шта се то догодило вечерас на Парку принчева. Један од најубојитијих тимова данашњице није изгледао ни налик рушилачкој експедицији која гази све пред собом. Напротив - Барса је од страшног Пари Сен Жермена претрпела један од најтежих европских пораза у клупској историји и практично већ после прве утакмице кренула да пада у амбис. 

Многе је вечерашња експлозија екипе Унаја Емерија подсетила на један од најболнијих тренутака у новијој Барселониној историји - дан када је стрељана на Алијанц Арени, 23. априла 2013. године. Бајернова машинерија чувеног мастермајнда Јупа Хајнкеса на ситне комаде исецкала је Барсу у првом мечу полуфинала и славила са 4:0, да је одлазак на Камп Ноу две недеље касније изгледао као екскурзија за Томаса Милера, Бастијана Швајнштајгера, Франка Риберија и друштво. Тај полуфинални двомеч остаће уписан црним словима у Барсиној историји, јер је Бајерн тада демонстрирао силу и славио са укупних 7:0. 



Ипак, синоћна брука тима вођеног невидљивим Лионелом Месијем и Луисом Суарезом и тек на моменте приметног Нејмара заголицао нас је да погледамо алманахе и присетимо се дана када је каталонски гигант падао најниже. 

Искреним фудбалским заљубљеницима сећање иде директно у 1994. годину, финале Лиге шампиона и незаборавни плес Генија! Дејо Савићевић тада је водио страшни Милан до пете титуле првака Европе, а Јохан Кројф и његова Барса нису знали шта их је снашло. Десио се један црногорски мађионичар и његов чудесни гол, који и данас важи за један од најлепших икада виђених у елитном такмичењу. Резултат је и тада био 4:0. 



Свега три и по године „чекало се“ на нови Барсин дебакл. А тада је Лују ван Галу и његовом тиму, са све Ривалдом и Луисом Фигом, на црту дошао кијевски Динамо Валерија Лобановског и убица по имену Андреј Шевченко. Нико није могао да претпостави да би Барса могла да доживи такав хаос на свом терену, али Шевченко је тада са три хица усмртио великана, у утакмици која га је лансирала у нове фудбалске звезде! 

Била је то групна фаза, али тај 5. новембар 1997. године и резултат 4:0 даље се по злу памти у Каталонији. 



А онда, у тренутку када је Барселона један од најдоминантнијих тимова на планети, нашао се неко ко ће да лупи толико јаку шамарчину, да ће образи бридети дуго након ове вечери. Докторска дисертација Унаја Емерија, звездано вече Анхела Ди Марије, али и целог Пари Сен Жермена, неће се заборавити. 

Барси се не пише добро, а питање је може ли у наредне три седмице да смисли план за освету. 

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар