Analiza: Barsine crne rupe... Sjetimo se Barsinih najvećih padova u LŠ...

Dejov Milan i onaj lob, kijevski snajperista Ševčenko, Hajnkesov Perpetuum Mobile i strašni PSŽ! Prisetimo se trenutaka kada je Barsa padala najniže u Ligi šampiona. . .

Fudbal 15.02.2017 | 23:00
Analiza: Barsine crne rupe... Sjetimo se Barsinih najvećih padova u LŠ...
Košmar. Teško da Luis Enrike i bilo ko u redovima Barselone može da objasni šta se to dogodilo večeras na Parku prinčeva. Jedan od najubojitijih timova današnjice nije izgledao ni nalik rušilačkoj ekspediciji koja gazi sve pred sobom. Naprotiv - Barsa je od strašnog Pari Sen Žermena pretrpela jedan od najtežih evropskih poraza u klupskoj istoriji i praktično već posle prve utakmice krenula da pada u ambis. 

Mnoge je večerašnja eksplozija ekipe Unaja Emerija podsetila na jedan od najbolnijih trenutaka u novijoj Barseloninoj istoriji - dan kada je streljana na Alijanc Areni, 23. aprila 2013. godine. Bajernova mašinerija čuvenog mastermajnda Jupa Hajnkesa na sitne komade iseckala je Barsu u prvom meču polufinala i slavila sa 4:0, da je odlazak na Kamp Nou dve nedelje kasnije izgledao kao ekskurzija za Tomasa Milera, Bastijana Švajnštajgera, Franka Riberija i društvo. Taj polufinalni dvomeč ostaće upisan crnim slovima u Barsinoj istoriji, jer je Bajern tada demonstrirao silu i slavio sa ukupnih 7:0. 



Ipak, sinoćna bruka tima vođenog nevidljivim Lionelom Mesijem i Luisom Suarezom i tek na momente primetnog Nejmara zagolicao nas je da pogledamo almanahe i prisetimo se dana kada je katalonski gigant padao najniže. 

Iskrenim fudbalskim zaljubljenicima sećanje ide direktno u 1994. godinu, finale Lige šampiona i nezaboravni ples Genija! Dejo Savićević tada je vodio strašni Milan do pete titule prvaka Evrope, a Johan Krojf i njegova Barsa nisu znali šta ih je snašlo. Desio se jedan crnogorski mađioničar i njegov čudesni gol, koji i danas važi za jedan od najlepših ikada viđenih u elitnom takmičenju. Rezultat je i tada bio 4:0. 



Svega tri i po godine „čekalo se“ na novi Barsin debakl. A tada je Luju van Galu i njegovom timu, sa sve Rivaldom i Luisom Figom, na crtu došao kijevski Dinamo Valerija Lobanovskog i ubica po imenu Andrej Ševčenko. Niko nije mogao da pretpostavi da bi Barsa mogla da doživi takav haos na svom terenu, ali Ševčenko je tada sa tri hica usmrtio velikana, u utakmici koja ga je lansirala u nove fudbalske zvezde! 

Bila je to grupna faza, ali taj 5. novembar 1997. godine i rezultat 4:0 dalje se po zlu pamti u Kataloniji. 



A onda, u trenutku kada je Barselona jedan od najdominantnijih timova na planeti, našao se neko ko će da lupi toliko jaku šamarčinu, da će obrazi brideti dugo nakon ove večeri. Doktorska disertacija Unaja Emerija, zvezdano veče Anhela Di Marije, ali i celog Pari Sen Žermena, neće se zaboraviti. 

Barsi se ne piše dobro, a pitanje je može li u naredne tri sedmice da smisli plan za osvetu. 

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar