Четврти Лауреус - Болт наслиједио Ђоковића!

Атлетичар с Јамајке Јусеин Болт добио је престижну награду "Лауреус" као најбољи спортиста света за 2016. годину.  Ђоковић, Ђоковић - Болт! Заслужено! У жестокој конкуренцији, најбржи човек света свих времена проглашен је за најбољег спортисту света. Четврти пут. После две године владавине нашег тенисера, Лауреус се вратио у Болтове руке.

Остали спортови 15.02.2017 | 09:15
Четврти Лауреус - Болт наслиједио Ђоковића!
Болту је то четврти пут у каријери да га "Лауреус академија" бира за најбољег.

Претходно, иста част припадала му је 2009, 2010. и 2013.

Јамајчанин је на трону наследио Новака Ђоковића, који је владао светским спортом две године заредом.

После две године владавине Новака Ђоковића, најбољег спортисте света у 2014. и 2015. години, али пре тога и у 2011, ред је дошао на опет на - Усеина Болта!

Најбржи човек свих времена, спринтер са Јамајке са осам олимпијских злата, четврти пут у каријери проглашен је за најбољег спортисту света, након што је увек оштру конкуренцију остављао иза себе 2009, 2010. и 2013. године.

Ово је трећи узастопни олимпијски циклус после којег је Болт проглашен за најбољег на свету, исто се догодило и после Игара у Пекингу и после Игара у Лондону.

Вишеструка олимпијска шампионка из Рија, америчка гимнастичарка Симон Бајлс, за коју се после Игара сазнало да је наступала уз дозволу да користи амфетамин (уличним жаргоном речено - спид), проглашена је за најбољу у женској конкуренцији, чувајући трофеј у САД, с обзиром на то да је прошле сезоне Лауреус припао Серени Вилијамс.

Бајлсовој је ово први тријумф, док се Болт са четири признања изједначио са рекордером Роџером Федерером (4), а прати их Ђоковић са три, односно Тајгер Вудс и Михаел Шумахер са две. Једном су тријумфовали Рафаел Надал и Себастијан Фетел, док је признање које је 2003. припало Ленсу Армстронгу касније поништено.

У женској конкуренцији, Серена Вилијамс је рекордерка са три тријумфа, а више од једном за најбољу је проглашена само још руска атлетичарка Јелена Исинбајева.

Чувени енглески глумац Хју Грант водио је гала вече у Монаку, где је жири састављен од самих легенди светског спорта (навешћемо рецимо имена Бекенбауера, Бекера, Бубке, Кафуа, Коуа, Команечијеве, Десаија, Дел Пјера, Фига, Фитипалдија, Фицпатрика, Раула, Хакинена, Ришове, Индураина, Џонсона, Минга, Мозеса, Настасеа, Навратилове, Пујола, Порте, Селешове, Шпица, Тендулкара, Томбе, Витове, Јанга, Канћеларе и Луиса - то није крај) већао и одлучио ко су били најбољи појединци, а ко тимови у олимпијској 2016. години.

У конкуренцији за спортисту године били су: Кристијано Роналдо (Португалија, фудбал), Усеин Болт (Јамајка, атлетика), Мо Фарах (Британија, атлетика), Енди Мареј (Британија, тенис), Стефен Кари (САД, кошарка) и Леброн Џејмс (САД, кошарка).

У конкуренцији дама, за најпрестижнију индивидуалну награду у свету спорта бориле су се: Симон Бајлс (САД, гимнастика), Кети Ледецки (САД, пливање), Алисон Феликс (САД, атлетика), Анђелик Кербер (Немачка, тенис), Елен Томпсон (Јамајка, атлетика) и Лора Кени (Британија, бициклизам).

Најбоља екипа света у 2016. години је МЛБ шампион, тим Чикаго Кубса.

Кубси су постали шампиони САД у бејзболу после 108 година, што је био адут који Ф1 тим Мерцедеса, фудбалска репрезентација Португалије, освајач Лиге шампиона Реал Мадрид и олимпијски фубалски тим Бразила нису имали. У конкуренцији су били и НБА прваци Кливленд Кавалирси.

Мајкл Фелпс, најтрофејнији олимпијац свих времена награђен је наградом за "повратак године", јер се после одређеног времена у пензији реактивирао пред Рио и освојио још пет злата и сребро, а у тој категорији надмашио Рут Беитију, Хуана Мартина Дел Потра, Ника Скелтона, Фабијена Сент Луиса и Аксела Лунда Свиндала.

"Дух спорта" награда припала је фудбалерима Лестера, сензационалним шампионима Енглеске у фудбалу, а примио ју је менаџер екипе Клаудио Ранијери.

Олимпијски тим састављен од избеглица са Блиског Истока добио је награду "инспирација у спорту", док је нови шампион Формуле 1, Нико Розберг, добио нагаду у категорији "пробој године". Занимљиво, Немцу је припала награда за пробој у друштво великана у години која је завршена његовим повлачењем из професионалног спорта.

Најбоља спортисткиња света у конкуренцији такмичара са инвалидитетом је италијанска олимпијска шампионка у мачевању, Бетрис Вио.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар