Četvrti Laureus - Bolt naslijedio Đokovića!

Atletičar s Jamajke Jusein Bolt dobio je prestižnu nagradu "Laureus" kao najbolji sportista sveta za 2016. godinu.  Đoković, Đoković - Bolt! Zasluženo! U žestokoj konkurenciji, najbrži čovek sveta svih vremena proglašen je za najboljeg sportistu sveta. Četvrti put. Posle dve godine vladavine našeg tenisera, Laureus se vratio u Boltove ruke.

Ostali sportovi 15.02.2017 | 09:15
Četvrti Laureus - Bolt naslijedio Đokovića!
Boltu je to četvrti put u karijeri da ga "Laureus akademija" bira za najboljeg.

Prethodno, ista čast pripadala mu je 2009, 2010. i 2013.

Jamajčanin je na tronu nasledio Novaka Đokovića, koji je vladao svetskim sportom dve godine zaredom.

Posle dve godine vladavine Novaka Đokovića, najboljeg sportiste sveta u 2014. i 2015. godini, ali pre toga i u 2011, red je došao na opet na - Useina Bolta!

Najbrži čovek svih vremena, sprinter sa Jamajke sa osam olimpijskih zlata, četvrti put u karijeri proglašen je za najboljeg sportistu sveta, nakon što je uvek oštru konkurenciju ostavljao iza sebe 2009, 2010. i 2013. godine.

Ovo je treći uzastopni olimpijski ciklus posle kojeg je Bolt proglašen za najboljeg na svetu, isto se dogodilo i posle Igara u Pekingu i posle Igara u Londonu.

Višestruka olimpijska šampionka iz Rija, američka gimnastičarka Simon Bajls, za koju se posle Igara saznalo da je nastupala uz dozvolu da koristi amfetamin (uličnim žargonom rečeno - spid), proglašena je za najbolju u ženskoj konkurenciji, čuvajući trofej u SAD, s obzirom na to da je prošle sezone Laureus pripao Sereni Vilijams.

Bajlsovoj je ovo prvi trijumf, dok se Bolt sa četiri priznanja izjednačio sa rekorderom Rodžerom Federerom (4), a prati ih Đoković sa tri, odnosno Tajger Vuds i Mihael Šumaher sa dve. Jednom su trijumfovali Rafael Nadal i Sebastijan Fetel, dok je priznanje koje je 2003. pripalo Lensu Armstrongu kasnije poništeno.

U ženskoj konkurenciji, Serena Vilijams je rekorderka sa tri trijumfa, a više od jednom za najbolju je proglašena samo još ruska atletičarka Jelena Isinbajeva.

Čuveni engleski glumac Hju Grant vodio je gala veče u Monaku, gde je žiri sastavljen od samih legendi svetskog sporta (navešćemo recimo imena Bekenbauera, Bekera, Bubke, Kafua, Koua, Komanečijeve, Desaija, Del Pjera, Figa, Fitipaldija, Ficpatrika, Raula, Hakinena, Rišove, Induraina, Džonsona, Minga, Mozesa, Nastasea, Navratilove, Pujola, Porte, Selešove, Špica, Tendulkara, Tombe, Vitove, Janga, Kanćelare i Luisa - to nije kraj) većao i odlučio ko su bili najbolji pojedinci, a ko timovi u olimpijskoj 2016. godini.

U konkurenciji za sportistu godine bili su: Kristijano Ronaldo (Portugalija, fudbal), Usein Bolt (Jamajka, atletika), Mo Farah (Britanija, atletika), Endi Marej (Britanija, tenis), Stefen Kari (SAD, košarka) i Lebron Džejms (SAD, košarka).

U konkurenciji dama, za najprestižniju individualnu nagradu u svetu sporta borile su se: Simon Bajls (SAD, gimnastika), Keti Ledecki (SAD, plivanje), Alison Feliks (SAD, atletika), Anđelik Kerber (Nemačka, tenis), Elen Tompson (Jamajka, atletika) i Lora Keni (Britanija, biciklizam).

Najbolja ekipa sveta u 2016. godini je MLB šampion, tim Čikago Kubsa.

Kubsi su postali šampioni SAD u bejzbolu posle 108 godina, što je bio adut koji F1 tim Mercedesa, fudbalska reprezentacija Portugalije, osvajač Lige šampiona Real Madrid i olimpijski fubalski tim Brazila nisu imali. U konkurenciji su bili i NBA prvaci Klivlend Kavalirsi.

Majkl Felps, najtrofejniji olimpijac svih vremena nagrađen je nagradom za "povratak godine", jer se posle određenog vremena u penziji reaktivirao pred Rio i osvojio još pet zlata i srebro, a u toj kategoriji nadmašio Rut Beitiju, Huana Martina Del Potra, Nika Skeltona, Fabijena Sent Luisa i Aksela Lunda Svindala.

"Duh sporta" nagrada pripala je fudbalerima Lestera, senzacionalnim šampionima Engleske u fudbalu, a primio ju je menadžer ekipe Klaudio Ranijeri.

Olimpijski tim sastavljen od izbeglica sa Bliskog Istoka dobio je nagradu "inspiracija u sportu", dok je novi šampion Formule 1, Niko Rozberg, dobio nagadu u kategoriji "proboj godine". Zanimljivo, Nemcu je pripala nagrada za proboj u društvo velikana u godini koja je završena njegovim povlačenjem iz profesionalnog sporta.

Najbolja sportistkinja sveta u konkurenciji takmičara sa invaliditetom je italijanska olimpijska šampionka u mačevanju, Betris Vio.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar