ЛШ: ПСЖ уништио Барсу! Борусија боља, Бенфика побиједила!

Нема бољег наслова од резултата: ПСЖ - Барса 4:0! Пари Сен Жермен "прегазио" је Барселону на "Парку принчева". Ово дуго није виђено.  УНИШТЕЊЕ! Наплатили су све - Барселона је демолирана као ретко када! Нестварно добра, савршена утакмица Пари Сен Жермена и победа која већ сада готово да гарантује пролаз у четвртфинале - 4:0! Не броје се шансе, већ гол, а дала га је Бенфика! Дортмунд нападао, промашивао и уз огроман труд ипак није савладао лисабонске "орлове". Митроглу поставио коначних 1:0, а Обамејанг катастрофално извео пенал који је скривио Фејса. Блистао голман Едерсон.  Дортмундово самоубиство у Лисабону! Обамејан пуцао у здраву ногу, Фејса најсрећнији. . .  Бенфика једним потезом Митроглуа казнила промашаје Немаца (1:0) и стекла предност пред реванш на Вестфалену.

Фудбал 14.02.2017 | 23:20
ЛШ: ПСЖ уништио Барсу! Борусија боља, Бенфика побиједила!
Уништење, разбијање у парампарчад!

Унај Емери је ове вечери фудбалској академији доставио својеврсни докторат на тему „Када уништити Барселону и учинити да Лионел Меси нестане“. Пари Сен Жермен је експлодирао и демолирао једног од фаворита за освајање Лиге шампиона резултатом 4:0, иако је резултат на семафору тако лако могао да буде и већи, бар за два гола више.

Зато се већ сада поставља логично питање - да ли је Барсин европски поход већ сада завршен? Гледајући дешавања од вечерас, Барси ће бити потребно и више од чуда да би прегрмела Пари Сен Жермен и отишла у четвртфинале. Засад то изгледа као немогућа мисија, али ако неко може да се врати из овог пакла - онда је то Барса. А, како после ове бруке?

Пари Сен Жермен је наплатио све старе дугове, малтретирања из групних фаза и елиминације у круцијалним тренуцима. И све то само у једној, савршеној утакмици. 

Луис Енрике је тактички надигран, Барселона демолирана као ретко када. Од свих оружја које је Енрике имао на располагању, једино је Нејмар био донекле спреман за изазов на крцатом Парку принчева. Спремио је је једну шансу Андреу Гомешу и имао један добар трк ка голу Кевина Трапа. Остало - ништа. Меси - невидљив, Суарез - невидљив. Имала је Барселона „зицер“ и ослабљену одбрану домаћина, са Маркињосом и Пренселом Кимпембеом у срцу. Упркос свим сумњама, Барса није имала прилику да запрети. 

Зато је одбрана Барселоне била на кошмарним мукама. И тешко да ће се ускоро опоравити од оваквог терора. Пари Сен Жермен је удавио Барселону као змија жабу. 

Четири гола на једној утакмици Барселона није примила још од августа 2015. и Суперкупа Шпаније, када је Билбао натрпао мрежу каталонског великана. А у Лиги шампиона - још од априла 2013. године, од стране Бајернове машинерије на челу са Јупом Хајнкесом. 

Ако постоји један детаљ који је умрљао савршено, звездано вече Пари Сен Жермена, онда је то повреда Марка Вератија у 69. минуту. Јер, италијански везиста био је као полицајац, који је хапсио све Барселонине лопте. Због њега и издања изванредног Блеза МатуидијаБарселонин напад срављен је са земљом, а због Ђавола у кожи Анђела, Ди Марије, од последње линије гостујућег састава ни дугмићи нису остали. 

Два спектакуларна поготка Ди Марије, беспрекорно одлични Јулијан Дракслер, који је сада уписао гол и на дебију за ПСЖ у Лиги шампиона, баш као што је то учинио и у Лиги 1 и Купу Француске. А онда и Матадор Единсон Кавани, упркос томе што дуго није био у форми, а онда затресао мрежу. Шта ли би било да је и Уругвајац био на врхунцу, баш као и његови саиграчи. 

Барсин суноврат у провалију почео је већ у 18. минуту, када је Ди Марија спремио крцатим трибинама Парка принчева праву посластицу и гол из слободног ударца са готово 17 метара. И то тачно преко места где су Дракслер и Верати направили блок у Барсином „живом зиду“.

То је био само почетак. Како је време пролазило изгледало је као да ПСЖ у сваком тренутку има бар једног играча више у навали, а на средини терена непробојну баријеру. Баш зато што се ПСЖ бранио свим расположивим снагама, али и нападао на исти начин. Тако је, уосталом и украдена лопта Месију на средини терена пре другог гола. Све је кренуло одВератија, а завршило Дракслеровим хируршки прецизним хицем, право у срце Барселони.  

Тешко да је неко могао да предвиди Барсин кошмар, али после првог дела утакмице било је јасно да ће ово бити једна од најтежих вечери за Енрикеа, Месија и Барсу у целини.

И тек што је прошло десет минута у другом полувремену, Ди Марија је опет био звезда вечери. Страшан напад који је почео од Трапа, а кулминација је виђена перфектно пласираним ударцем, који ни Тер Штеген није могао да одбрани.

Као круна вечери, само неколико тренутака пошто је Верати напустио терен, Кавани је искористио успаваност Барсине одбране и учинио да Парк принчева експлодира, а Барса потоне. 

На крају, после свега, Барса је имала једну велику шансу да унесе бар трунку наде да би у реваншу могло да се деси нешто што се ретко виђа. Али, ударац Самуела Умтитија главом из непосредне близине завршио је на стативи. 

Лепо је живети у Паризу у овом тренутку, а Барселона ће имати две недеље да покуша да искреира тактику за повратак међу живе. 

18. мај 1994. године (Атина): Милан - Барселона 4:0
5. новембар 1997. године: Барселона - Динамо Кијев 0:4
24. април 2013. године: Бахерн Минхен - Барселона 4:0

А онда…

Иако се петоструком прваку Европе током 117 година славне историје већ догађало слично, додуше само три пута, мало ко је очекивао ово:

Пари Сен Жермен - Барселона 4:0 (2:0) у првој утакмици осмине финала Лиге шампиона, у којој је првак Француске не само нанео један од најтежих пораза Барси од 1899. до данас, већ приказао једну од најимпресивнијих фудбалских представа у последњих неколико година.

Пре било чега, мора се констатовати да је једанаесторка коју је на терен распродатог "Парка принчева" послао шпански стручњак Унаи Емери приредила најуспешнијем европском фудбалском клубу у последњој деценији - бирамо речи - најмизерније евро-вече у поменутом периоду.

Уз минхенских 4:0 од пре нешто мање од четири године…

Од првог до 80. минута, када је "свецима" нестало снаге услед упорног, досадног, иритантног и убојитог пресинга, на терену је постојао један тим, а играч утакмице лако могао да буде голман гостију Андре Тер Штеген, упркос томе што му је Анхел Ди Марија дао два, а Јулијан Дракслер и Единсон Кавани по један гол.

Тек у последњих десетак минута, после замене Ди Марије, повреде играча утакмице Марка Вератија и, као што рекосмо, замора, "Блауграна" је успела да створи две шансе, од којих је прву поред гола послао Нејмар, а другу у стативу Самуел Умтити.

Ни да је једна од тих лопти завршила у мрежи голмана Кевина Трапа, који је био у опасности једном у првом полувремену после акције Нејмара и Андреа Гомеша, ништа се од коначног утиска не би променило, јер да је према шансама, тим збуњеног Луиса Енрикеа могао је овог уторка увече да доживи и знатно убедљивији пораз.

Везни ред са уморним капитеном Андресом Инијестом, непрепознатљивим Серђом Бускетсом и неупотребљивим Гомешом, за ког мало ко зна како уопште игра за Барселону и то, рецимо, пре Ивана Ракитића, провео се као "бос по трњу" у судару са тачним Вератијем, свеприсутним капитеном Блазом Матуидијем и, вечерас маестралним Адријеном Равијоом.

Ова игра "три на три" у потпуности је припала "свецима", који су прва три гола постигли освајајући лопту на средини терена и отварајући "ливаду" за брзе и тачне (када су офсајд замке у питању) Ди Марију, Дракслера и Каванија.

Колико су били "одсечени", безопасни и ван ритма, говори и следећи податак - најубојитији трио нападача у Европи (неки кажу и у историји фудбала), Меси, Суарез и Нејмар, упутили су НУЛАшутева у оквир гола вечерас.

Кавани, који је промашио два зицера при резултату 0:0, ставио је "тачку на и" у финишу утакмице и то након што су из игре изашли Ди Марија и Верати, што само потврђује да је ПСЖ меч добио правим скаутингом и планом игре, а тек онда индивидуалним мајсторијама, а било их је…

Једну такву контру, Барселона је "секла" фаулом на 18 метара одакле је бивши ас Реала, који је вечерас славио 29. рођендан, оставио Тер Штегена у улози гледаоца са најбољом улазницом - слободњак Ди Марије за 1:0 у 18. минуту био је награда за офанзиву до тада и наговештај онога што следи.

Само једном, у акцији Нејмар/Гомеш, Барса је припретила до одласка на одмор, а у том периоду Тер Штеген је већ имао осам интервенција.

Бранио је све, осим ударца у јануару купљеног Дракслера, који је крунисао брзу контру започету клизећим стартом Равијоа над Месијем, бегом Вератија и пасом у простор који је Немац претворио у 2:0 против земљака на голу каталонског гиганта.

Играо се тада 40. минут, а како Емери и Енрике ништа нису мењали на паузи, иста прича могла је да буде настављена и у другом полувремену.

После две-три добре акције, други и најлепши гол на утакмици постигао је Ди Марија, после још једне контре, варке, промене ритма и хируршки прецизног шута у десни Тер Штегенов угао - стадион се умало тада није "срушио" од буке и скакања…

Тек тада Енрике је схватио да мора нешто да мења, али је било прекасно - улазак Рафиње Алкантаре уместо Гомеша у 58. минуту није променио ништа од односа снага на терену, баш као ни када је Емери овацијама почастио Ди Марију и на терен послао Лукаса Муру, пар минута пре него што је Меси нехотице у дуелу повредио Вератија и натерао Емерија да уведе и младог Кристофера Нкункуа.

Минут је Нкунку играо, а ПСЖ је постигао и четврти гол.

Овог пута после акције коју је започео Трап. И тај детаљ најбоље сведочио о томе колико је Енрикеова чета била потучена, разбијена... Десни бек "светаца" Томас Меније једним потезом избацио је Нејмара из игре на десној страни и онда се, без да му је ико пришао, нашао скоро на "капици" пред голом Барселоне, одакле је послао прави пас у простор за голова жељног Каванија, који је до 32. поготка у сезони стигао удрцем из прве - "бам", 4:0, 71. минут.

Ракитић је тада заменио Инијесту, који је пружио једну од најлошијих партија у каријери, а ПСЖ се одлучио за дефанзиву која му је сачувала четири гола предности пред реванш 7. марта на "Камп Ноу" стадиону.

Ваља рећи и да Суарез и Меси, играчи светске класе и вероватно најбољи на својим позицијама у свету фудбала тренутно, нису ушли у шансу за 90 и "кусур" минута. ПСЖ је Месија "држао" на средини терена, где је омалени мађионичар био потпуно безопасан, најчешће осуђен на пасове уназад или покушаје соло продора од којих се шансом завршио ниједан.

Пари Сен Жермен није испао пре четвртфинала од сезоне 2005/06.

Барселона није испала пре четвртфинала од сезоне 2006/07.

Ове сезоне, жреб их је спојио већ у осмини финала Лиге шампиона, тако да ће једна од ове две завидне традиције морати да буде прекинута.

После првих 90 минута, јасно је која је традиција угроженија...

Скор између ова два клуба сада је 3-3-3, уз податак да је Барса добила последња три званична сусрета (3:1, 1:3 и 2:0), као и да је елиминисала Парижане у два претходна двомеча: 2:2/1:1 у четвртфиналу 2012/13 и 1:3/2:0 у четвртфиналу 2014/15.

Тешко да ће и ове сезоне то бити случај...

ПСЖ у Лиги шампиона:

2011/12: -

2012/13: четвртфинале

2013/14: четвртфинале

2014/15: четвртфинале

2015/16: четвртфинале

Барслеона у Лиги шампоина:

2011/12: полуфинале

2012/13: полуфинале

2013/14: четвртфинале

2014/15: шампион

2015/16: четвртфинале

ПСЖ - БАРСЕЛОНА 4:0 (2:0)
/Ди Марија 18, 55, Дракслер 40, Кавани 71/

ПСЖ (4-2-3-1): Трап - Муније, Маркињос, Кимпембе, Курзава - Верати (од 69. Нкунку), Рабио - Ди Марија (од 61. Лукас), Матуиди, Дракслер (од 86. Пасторе) - Кавани;

БАРСЕЛОНА (4-3-3): Тер Штеген - Роберто, Пике, Умтити, Алба - Андре Гомеш (од 58. Рафиња), Бускетс, Инијеста (од 72. Ракитић) - Меси, Суарез, Нејмар. 

Уколико Борусија из Дортмунда не буде играла у четвртфиналу Лиге шампиона наредног месеца, биће то само зато што не уме да постигне гол. Надиграо је немачки вицешампион вечерас Бенфику на њеном терену, створио неколико невероватних прилика, али очајни Пјер Емерик Обамејан није успео да реализује ниједну од бар три изгледне и он је искључиви кривац за дебакл Милионера.

Промашио је најбољи стрелац Борусије чак и једанаестерац у 58. минуту, па је јасно зашто је Бенфикина публика вечерас отишла раздрагана кући после великих 1:0, који јој дају лепу наду за реванш у Немачкој кроз три недеље (7. марта) на Вестфалену.

Нема шта, нападач Милионера није онај исти који је био пре него што је отишао на Куп Африке, а откако се вратио из домовине приметно је да не може више ни вола да убоде, што се одразило и на резултате Борусије у последње време. Немоћан је био нападач гостију вечерас, толико да га је Томас Тухел од муке заменио и без најбољег стрелца јурио предност домаћина, коју је донео Костас Митроглу почетком другог дела.

Из једног јединог конкретног напада, после корнера са десне стране, легендарни капитен Луизао, који је одиграо 500. меч у дресу Орлова, мајстоски је спустио лопту главом до Грка, који је лагано примирио на неколико метара, преварио голмана Биркија и ћушнуо је у мрежу за 1:0 и експлозију на Лужу.

Била је то уједно и сурова казна за госте после нестварних промашаја у првом полувремену Обамејана (два пута) и младог Усмана Дембелеа, који без обзира на брзину такође пати од недостатка реализаторских моћи. Једноставно, дечак је слаб када треба дати гол…

И опет је Борусија имала прилику да се врати у живот, а после још једног невероватног промашаја Обамејана у ситуацији један на један у 53. минуту, уследио је поклон судијеРицолија. Тешко је рећи да ли је српски репрезентативац Љубомир Фејса играо намерно руком или не, тек италијански арбитар је показао на белу тачку, а лопту је дохватио Обамејан. И некако је деловало да ће га промашити с обзиром какво је вече имао, шутирао је млако, право у голмана Едерсона који се прославио у том 58. минуту.

Био је то знак Тухелу да истера најбољег стрелца из игре, али улазак Андреа Ширлеа није поправио проблем неефикасности Милионера. Имала је Борусија већи посед лопте, створила врло добре шансе, али је сјајни Едерсон заиста вечерас спустио ролетну посебно у 84. минуту када је маестрално зауставио ударац резервисте Пулишића са неких 17 метара. Није Борусија имала вечерас ни капитена Марка Ројса који је већ неко време одсутан, а евидентно је да и његови квалитети итекако недостају овом тиму.

Кад нема Ројса и Обамејана, Борусија је тупих зуба, али ако им је нека утеха, нису Милионери вечерас изгубили све шансе за пласман у наредну рунду. Једино што ће морати много боље у реваншу кроз три недеље.

Бенфика је вечерас била тактички беспрекорна. Знао је тренер Руи Виторија да његов тим нема шансе у јурњави са Немцима, да треба да их сачека и тај план су његови играчи спровели у дело беспрекорно. Љубомир Фејса је одиграо цео меч, поприлично се трудио, правио и грешке (скривио једанаестерац), али је важно да је његов тим остао непоражен, а он напустио стадион срећан, јер је Обамејан "исправио" његов кикс пенал...      

Не броје се шансе, већ гол, а дала га је Бенфика! Дортмунд нападао, промашивао и уз огроман труд ипак није савладао лисабонске "орлове". Митроглу поставио коначних 1:0, а Обамејанг катастрофално извео пенал који је скривио Фејса. Блистао голман Едерсон.

Овакви мечеви служе за пример утакмица у којима коначан резултат не показује ко је био бољи ривал. Међутим, то вечерас уопште неће бринути навијаче Бенфике.

Голом Костаса Митроглуа почетком другог полувремена, ударцем са два метра после корнера, португалски тим искористио је ЈЕДИНУ своју праву прилику и казнио "милионере" за бројне промашаје!

Херој утакмице, ипак, није стрелац јединог поготка, већ чувар мреже домаћина Едерсон, који је зауставио све шутеве ка свом голу. А било их је!

Са друге стране, апсолутни трагичар је Пјер Емерик Обамејанг, нападач Дортмунда који није искористио два "чиста" зицера, а потом ни једанаестерац, који је играњем руком скривио српски интернационалац Љубомир Фејса.

Катастрофалним ударцем, при резултату 1:0, центарфор немачког тима послао је лопту право у руке хероја Лисабона!

Због Едерсоновог наступа и ипак непробојне одбране "орлова", али и због катастрофалног учинка Обамејанга, овакав исход може се назвати сасвим заслуженим пред реванш у Дортмунду, заказан за 8. март.

БЕНФИКА - ДОРТМУНД 1:0 (0:0)

Добра игра и чак 11 удараца ка голу (четири у оквир) даће Томасу Тухелу и његовој екипи већ од сутра разлог за оптимизам. Вечерас ће и он и сви у гостујућем тиму неизбежно жалити за неискоришћеном и потпуном иницијативом у дугим сегментима утакмице, испуштеним шансама и највише - због дословно "просутог" једанаестерца.

Са друге стране, "орлови" ће дефинитивно учинити све да њихов "аутобус" још боље функционише у Немачкој, на челу са командантом Луизаом, ветераном (36 година), који је 500. наступ за клуб украсио асистенцијом за Митроглуов гол.

Наравно, бразилски чувар мреже Едерсон (23) поново ће и тада бити у првом плану, као што је био и вечерас, пред представницима стручног штаба репрезентације своје земље. Бразил дефинитивно има сјајно решење пред стативама већ за актуелни мундијалски циклус, иако млади голман још није дебитовао за "А" селекцију.

У утакмици против Дортмунда, он је показао да је сасвим спреман за највећу сцену и "најтежи" дрес.

БЕНФИКА - БОРУСИЈА ДОРТМУНД 1:0 (0:0)
/Митроглу 49/

Стадион: Луж
Гледалаца: 60.000.
Судија: Никола Рицоли (Италија)
Жути картони: Фејса (Бенфика), Шмелцер, Пулишић (Дортмунд)

БЕНФИКА (4-4-2): Едерсон - Семедо, Луизао, Линделеф, Елисеу - Салвио, Фејса, Пици, Рафа (од 67. Серви) - Кариљо (од 46. Аугусто), Митроглу (од 75. Хименез).

ДОРТМУНД (5-3-2): Бирки - Пишчек, Сократис, Бартра, Шмелцер, Дурм - Дембеле, Вајгл, Гереиро (од 82. Кастро) - Ројс (од 82. Пулишић), Обамејан (од 62. Ширле).

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар