LŠ: PSŽ uništio Barsu! Borusija bolja, Benfika pobijedila!

Nema boljeg naslova od rezultata: PSŽ - Barsa 4:0! Pari Sen Žermen "pregazio" je Barselonu na "Parku prinčeva". Ovo dugo nije viđeno.  UNIŠTENJE! Naplatili su sve - Barselona je demolirana kao retko kada! Nestvarno dobra, savršena utakmica Pari Sen Žermena i pobeda koja već sada gotovo da garantuje prolaz u četvrtfinale - 4:0! Ne broje se šanse, već gol, a dala ga je Benfika! Dortmund napadao, promašivao i uz ogroman trud ipak nije savladao lisabonske "orlove". Mitroglu postavio konačnih 1:0, a Obamejang katastrofalno izveo penal koji je skrivio Fejsa. Blistao golman Ederson.  Dortmundovo samoubistvo u Lisabonu! Obamejan pucao u zdravu nogu, Fejsa najsrećniji. . .  Benfika jednim potezom Mitroglua kaznila promašaje Nemaca (1:0) i stekla prednost pred revanš na Vestfalenu.

Fudbal 14.02.2017 | 23:20
LŠ: PSŽ uništio Barsu! Borusija bolja, Benfika pobijedila!
Uništenje, razbijanje u paramparčad!

Unaj Emeri je ove večeri fudbalskoj akademiji dostavio svojevrsni doktorat na temu „Kada uništiti Barselonu i učiniti da Lionel Mesi nestane“. Pari Sen Žermen je eksplodirao i demolirao jednog od favorita za osvajanje Lige šampiona rezultatom 4:0, iako je rezultat na semaforu tako lako mogao da bude i veći, bar za dva gola više.

Zato se već sada postavlja logično pitanje - da li je Barsin evropski pohod već sada završen? Gledajući dešavanja od večeras, Barsi će biti potrebno i više od čuda da bi pregrmela Pari Sen Žermen i otišla u četvrtfinale. Zasad to izgleda kao nemoguća misija, ali ako neko može da se vrati iz ovog pakla - onda je to Barsa. A, kako posle ove bruke?

Pari Sen Žermen je naplatio sve stare dugove, maltretiranja iz grupnih faza i eliminacije u krucijalnim trenucima. I sve to samo u jednoj, savršenoj utakmici. 

Luis Enrike je taktički nadigran, Barselona demolirana kao retko kada. Od svih oružja koje je Enrike imao na raspolaganju, jedino je Nejmar bio donekle spreman za izazov na krcatom Parku prinčeva. Spremio je je jednu šansu Andreu Gomešu i imao jedan dobar trk ka golu Kevina Trapa. Ostalo - ništa. Mesi - nevidljiv, Suarez - nevidljiv. Imala je Barselona „zicer“ i oslabljenu odbranu domaćina, sa Markinjosom i Prenselom Kimpembeom u srcu. Uprkos svim sumnjama, Barsa nije imala priliku da zapreti. 

Zato je odbrana Barselone bila na košmarnim mukama. I teško da će se uskoro oporaviti od ovakvog terora. Pari Sen Žermen je udavio Barselonu kao zmija žabu. 

Četiri gola na jednoj utakmici Barselona nije primila još od avgusta 2015. i Superkupa Španije, kada je Bilbao natrpao mrežu katalonskog velikana. A u Ligi šampiona - još od aprila 2013. godine, od strane Bajernove mašinerije na čelu sa Jupom Hajnkesom. 

Ako postoji jedan detalj koji je umrljao savršeno, zvezdano veče Pari Sen Žermena, onda je to povreda Marka Veratija u 69. minutu. Jer, italijanski vezista bio je kao policajac, koji je hapsio sve Barselonine lopte. Zbog njega i izdanja izvanrednog Bleza MatuidijaBarselonin napad sravljen je sa zemljom, a zbog Đavola u koži Anđela, Di Marije, od poslednje linije gostujućeg sastava ni dugmići nisu ostali. 

Dva spektakularna pogotka Di Marije, besprekorno odlični Julijan Draksler, koji je sada upisao gol i na debiju za PSŽ u Ligi šampiona, baš kao što je to učinio i u Ligi 1 i Kupu Francuske. A onda i Matador Edinson Kavani, uprkos tome što dugo nije bio u formi, a onda zatresao mrežu. Šta li bi bilo da je i Urugvajac bio na vrhuncu, baš kao i njegovi saigrači. 

Barsin sunovrat u provaliju počeo je već u 18. minutu, kada je Di Marija spremio krcatim tribinama Parka prinčeva pravu poslasticu i gol iz slobodnog udarca sa gotovo 17 metara. I to tačno preko mesta gde su Draksler i Verati napravili blok u Barsinom „živom zidu“.

To je bio samo početak. Kako je vreme prolazilo izgledalo je kao da PSŽ u svakom trenutku ima bar jednog igrača više u navali, a na sredini terena neprobojnu barijeru. Baš zato što se PSŽ branio svim raspoloživim snagama, ali i napadao na isti način. Tako je, uostalom i ukradena lopta Mesiju na sredini terena pre drugog gola. Sve je krenulo odVeratija, a završilo Drakslerovim hirurški preciznim hicem, pravo u srce Barseloni.  

Teško da je neko mogao da predvidi Barsin košmar, ali posle prvog dela utakmice bilo je jasno da će ovo biti jedna od najtežih večeri za Enrikea, Mesija i Barsu u celini.

I tek što je prošlo deset minuta u drugom poluvremenu, Di Marija je opet bio zvezda večeri. Strašan napad koji je počeo od Trapa, a kulminacija je viđena perfektno plasiranim udarcem, koji ni Ter Štegen nije mogao da odbrani.

Kao kruna večeri, samo nekoliko trenutaka pošto je Verati napustio teren, Kavani je iskoristio uspavanost Barsine odbrane i učinio da Park prinčeva eksplodira, a Barsa potone. 

Na kraju, posle svega, Barsa je imala jednu veliku šansu da unese bar trunku nade da bi u revanšu moglo da se desi nešto što se retko viđa. Ali, udarac Samuela Umtitija glavom iz neposredne blizine završio je na stativi. 

Lepo je živeti u Parizu u ovom trenutku, a Barselona će imati dve nedelje da pokuša da iskreira taktiku za povratak među žive. 

18. maj 1994. godine (Atina): Milan - Barselona 4:0
5. novembar 1997. godine: Barselona - Dinamo Kijev 0:4
24. april 2013. godine: Bahern Minhen - Barselona 4:0

A onda…

Iako se petostrukom prvaku Evrope tokom 117 godina slavne istorije već događalo slično, doduše samo tri puta, malo ko je očekivao ovo:

Pari Sen Žermen - Barselona 4:0 (2:0) u prvoj utakmici osmine finala Lige šampiona, u kojoj je prvak Francuske ne samo naneo jedan od najtežih poraza Barsi od 1899. do danas, već prikazao jednu od najimpresivnijih fudbalskih predstava u poslednjih nekoliko godina.

Pre bilo čega, mora se konstatovati da je jedanaestorka koju je na teren rasprodatog "Parka prinčeva" poslao španski stručnjak Unai Emeri priredila najuspešnijem evropskom fudbalskom klubu u poslednjoj deceniji - biramo reči - najmizernije evro-veče u pomenutom periodu.

Uz minhenskih 4:0 od pre nešto manje od četiri godine…

Od prvog do 80. minuta, kada je "svecima" nestalo snage usled upornog, dosadnog, iritantnog i ubojitog presinga, na terenu je postojao jedan tim, a igrač utakmice lako mogao da bude golman gostiju Andre Ter Štegen, uprkos tome što mu je Anhel Di Marija dao dva, a Julijan Draksler i Edinson Kavani po jedan gol.

Tek u poslednjih desetak minuta, posle zamene Di Marije, povrede igrača utakmice Marka Veratija i, kao što rekosmo, zamora, "Blaugrana" je uspela da stvori dve šanse, od kojih je prvu pored gola poslao Nejmar, a drugu u stativu Samuel Umtiti.

Ni da je jedna od tih lopti završila u mreži golmana Kevina Trapa, koji je bio u opasnosti jednom u prvom poluvremenu posle akcije Nejmara i Andrea Gomeša, ništa se od konačnog utiska ne bi promenilo, jer da je prema šansama, tim zbunjenog Luisa Enrikea mogao je ovog utorka uveče da doživi i znatno ubedljiviji poraz.

Vezni red sa umornim kapitenom Andresom Inijestom, neprepoznatljivim Serđom Busketsom i neupotrebljivim Gomešom, za kog malo ko zna kako uopšte igra za Barselonu i to, recimo, pre Ivana Rakitića, proveo se kao "bos po trnju" u sudaru sa tačnim Veratijem, sveprisutnim kapitenom Blazom Matuidijem i, večeras maestralnim Adrijenom Ravijoom.

Ova igra "tri na tri" u potpunosti je pripala "svecima", koji su prva tri gola postigli osvajajući loptu na sredini terena i otvarajući "livadu" za brze i tačne (kada su ofsajd zamke u pitanju) Di Mariju, Drakslera i Kavanija.

Koliko su bili "odsečeni", bezopasni i van ritma, govori i sledeći podatak - najubojitiji trio napadača u Evropi (neki kažu i u istoriji fudbala), Mesi, Suarez i Nejmar, uputili su NULAšuteva u okvir gola večeras.

Kavani, koji je promašio dva zicera pri rezultatu 0:0, stavio je "tačku na i" u finišu utakmice i to nakon što su iz igre izašli Di Marija i Verati, što samo potvrđuje da je PSŽ meč dobio pravim skautingom i planom igre, a tek onda individualnim majstorijama, a bilo ih je…

Jednu takvu kontru, Barselona je "sekla" faulom na 18 metara odakle je bivši as Reala, koji je večeras slavio 29. rođendan, ostavio Ter Štegena u ulozi gledaoca sa najboljom ulaznicom - slobodnjak Di Marije za 1:0 u 18. minutu bio je nagrada za ofanzivu do tada i nagoveštaj onoga što sledi.

Samo jednom, u akciji Nejmar/Gomeš, Barsa je pripretila do odlaska na odmor, a u tom periodu Ter Štegen je već imao osam intervencija.

Branio je sve, osim udarca u januaru kupljenog Drakslera, koji je krunisao brzu kontru započetu klizećim startom Ravijoa nad Mesijem, begom Veratija i pasom u prostor koji je Nemac pretvorio u 2:0 protiv zemljaka na golu katalonskog giganta.

Igrao se tada 40. minut, a kako Emeri i Enrike ništa nisu menjali na pauzi, ista priča mogla je da bude nastavljena i u drugom poluvremenu.

Posle dve-tri dobre akcije, drugi i najlepši gol na utakmici postigao je Di Marija, posle još jedne kontre, varke, promene ritma i hirurški preciznog šuta u desni Ter Štegenov ugao - stadion se umalo tada nije "srušio" od buke i skakanja…

Tek tada Enrike je shvatio da mora nešto da menja, ali je bilo prekasno - ulazak Rafinje Alkantare umesto Gomeša u 58. minutu nije promenio ništa od odnosa snaga na terenu, baš kao ni kada je Emeri ovacijama počastio Di Mariju i na teren poslao Lukasa Muru, par minuta pre nego što je Mesi nehotice u duelu povredio Veratija i naterao Emerija da uvede i mladog Kristofera Nkunkua.

Minut je Nkunku igrao, a PSŽ je postigao i četvrti gol.

Ovog puta posle akcije koju je započeo Trap. I taj detalj najbolje svedočio o tome koliko je Enrikeova četa bila potučena, razbijena... Desni bek "svetaca" Tomas Menije jednim potezom izbacio je Nejmara iz igre na desnoj strani i onda se, bez da mu je iko prišao, našao skoro na "kapici" pred golom Barselone, odakle je poslao pravi pas u prostor za golova željnog Kavanija, koji je do 32. pogotka u sezoni stigao udrcem iz prve - "bam", 4:0, 71. minut.

Rakitić je tada zamenio Inijestu, koji je pružio jednu od najlošijih partija u karijeri, a PSŽ se odlučio za defanzivu koja mu je sačuvala četiri gola prednosti pred revanš 7. marta na "Kamp Nou" stadionu.

Valja reći i da Suarez i Mesi, igrači svetske klase i verovatno najbolji na svojim pozicijama u svetu fudbala trenutno, nisu ušli u šansu za 90 i "kusur" minuta. PSŽ je Mesija "držao" na sredini terena, gde je omaleni mađioničar bio potpuno bezopasan, najčešće osuđen na pasove unazad ili pokušaje solo prodora od kojih se šansom završio nijedan.

Pari Sen Žermen nije ispao pre četvrtfinala od sezone 2005/06.

Barselona nije ispala pre četvrtfinala od sezone 2006/07.

Ove sezone, žreb ih je spojio već u osmini finala Lige šampiona, tako da će jedna od ove dve zavidne tradicije morati da bude prekinuta.

Posle prvih 90 minuta, jasno je koja je tradicija ugroženija...

Skor između ova dva kluba sada je 3-3-3, uz podatak da je Barsa dobila poslednja tri zvanična susreta (3:1, 1:3 i 2:0), kao i da je eliminisala Parižane u dva prethodna dvomeča: 2:2/1:1 u četvrtfinalu 2012/13 i 1:3/2:0 u četvrtfinalu 2014/15.

Teško da će i ove sezone to biti slučaj...

PSŽ u Ligi šampiona:

2011/12: -

2012/13: četvrtfinale

2013/14: četvrtfinale

2014/15: četvrtfinale

2015/16: četvrtfinale

Barsleona u Ligi šampoina:

2011/12: polufinale

2012/13: polufinale

2013/14: četvrtfinale

2014/15: šampion

2015/16: četvrtfinale

PSŽ - BARSELONA 4:0 (2:0)
/Di Marija 18, 55, Draksler 40, Kavani 71/

PSŽ (4-2-3-1): Trap - Munije, Markinjos, Kimpembe, Kurzava - Verati (od 69. Nkunku), Rabio - Di Marija (od 61. Lukas), Matuidi, Draksler (od 86. Pastore) - Kavani;

BARSELONA (4-3-3): Ter Štegen - Roberto, Pike, Umtiti, Alba - Andre Gomeš (od 58. Rafinja), Buskets, Inijesta (od 72. Rakitić) - Mesi, Suarez, Nejmar. 

Ukoliko Borusija iz Dortmunda ne bude igrala u četvrtfinalu Lige šampiona narednog meseca, biće to samo zato što ne ume da postigne gol. Nadigrao je nemački vicešampion večeras Benfiku na njenom terenu, stvorio nekoliko neverovatnih prilika, ali očajni Pjer Emerik Obamejan nije uspeo da realizuje nijednu od bar tri izgledne i on je isključivi krivac za debakl Milionera.

Promašio je najbolji strelac Borusije čak i jedanaesterac u 58. minutu, pa je jasno zašto je Benfikina publika večeras otišla razdragana kući posle velikih 1:0, koji joj daju lepu nadu za revanš u Nemačkoj kroz tri nedelje (7. marta) na Vestfalenu.

Nema šta, napadač Milionera nije onaj isti koji je bio pre nego što je otišao na Kup Afrike, a otkako se vratio iz domovine primetno je da ne može više ni vola da ubode, što se odrazilo i na rezultate Borusije u poslednje vreme. Nemoćan je bio napadač gostiju večeras, toliko da ga je Tomas Tuhel od muke zamenio i bez najboljeg strelca jurio prednost domaćina, koju je doneo Kostas Mitroglu početkom drugog dela.

Iz jednog jedinog konkretnog napada, posle kornera sa desne strane, legendarni kapiten Luizao, koji je odigrao 500. meč u dresu Orlova, majstoski je spustio loptu glavom do Grka, koji je lagano primirio na nekoliko metara, prevario golmana Birkija i ćušnuo je u mrežu za 1:0 i eksploziju na Lužu.

Bila je to ujedno i surova kazna za goste posle nestvarnih promašaja u prvom poluvremenu Obamejana (dva puta) i mladog Usmana Dembelea, koji bez obzira na brzinu takođe pati od nedostatka realizatorskih moći. Jednostavno, dečak je slab kada treba dati gol…

I opet je Borusija imala priliku da se vrati u život, a posle još jednog neverovatnog promašaja Obamejana u situaciji jedan na jedan u 53. minutu, usledio je poklon sudijeRicolija. Teško je reći da li je srpski reprezentativac Ljubomir Fejsa igrao namerno rukom ili ne, tek italijanski arbitar je pokazao na belu tačku, a loptu je dohvatio Obamejan. I nekako je delovalo da će ga promašiti s obzirom kakvo je veče imao, šutirao je mlako, pravo u golmana Edersona koji se proslavio u tom 58. minutu.

Bio je to znak Tuhelu da istera najboljeg strelca iz igre, ali ulazak Andrea Širlea nije popravio problem neefikasnosti Milionera. Imala je Borusija veći posed lopte, stvorila vrlo dobre šanse, ali je sjajni Ederson zaista večeras spustio roletnu posebno u 84. minutu kada je maestralno zaustavio udarac rezerviste Pulišića sa nekih 17 metara. Nije Borusija imala večeras ni kapitena Marka Rojsa koji je već neko vreme odsutan, a evidentno je da i njegovi kvaliteti itekako nedostaju ovom timu.

Kad nema Rojsa i Obamejana, Borusija je tupih zuba, ali ako im je neka uteha, nisu Milioneri večeras izgubili sve šanse za plasman u narednu rundu. Jedino što će morati mnogo bolje u revanšu kroz tri nedelje.

Benfika je večeras bila taktički besprekorna. Znao je trener Rui Vitorija da njegov tim nema šanse u jurnjavi sa Nemcima, da treba da ih sačeka i taj plan su njegovi igrači sproveli u delo besprekorno. Ljubomir Fejsa je odigrao ceo meč, poprilično se trudio, pravio i greške (skrivio jedanaesterac), ali je važno da je njegov tim ostao neporažen, a on napustio stadion srećan, jer je Obamejan "ispravio" njegov kiks penal...      

Ne broje se šanse, već gol, a dala ga je Benfika! Dortmund napadao, promašivao i uz ogroman trud ipak nije savladao lisabonske "orlove". Mitroglu postavio konačnih 1:0, a Obamejang katastrofalno izveo penal koji je skrivio Fejsa. Blistao golman Ederson.

Ovakvi mečevi služe za primer utakmica u kojima konačan rezultat ne pokazuje ko je bio bolji rival. Međutim, to večeras uopšte neće brinuti navijače Benfike.

Golom Kostasa Mitroglua početkom drugog poluvremena, udarcem sa dva metra posle kornera, portugalski tim iskoristio je JEDINU svoju pravu priliku i kaznio "milionere" za brojne promašaje!

Heroj utakmice, ipak, nije strelac jedinog pogotka, već čuvar mreže domaćina Ederson, koji je zaustavio sve šuteve ka svom golu. A bilo ih je!

Sa druge strane, apsolutni tragičar je Pjer Emerik Obamejang, napadač Dortmunda koji nije iskoristio dva "čista" zicera, a potom ni jedanaesterac, koji je igranjem rukom skrivio srpski internacionalac Ljubomir Fejsa.

Katastrofalnim udarcem, pri rezultatu 1:0, centarfor nemačkog tima poslao je loptu pravo u ruke heroja Lisabona!

Zbog Edersonovog nastupa i ipak neprobojne odbrane "orlova", ali i zbog katastrofalnog učinka Obamejanga, ovakav ishod može se nazvati sasvim zasluženim pred revanš u Dortmundu, zakazan za 8. mart.

BENFIKA - DORTMUND 1:0 (0:0)

Dobra igra i čak 11 udaraca ka golu (četiri u okvir) daće Tomasu Tuhelu i njegovoj ekipi već od sutra razlog za optimizam. Večeras će i on i svi u gostujućem timu neizbežno žaliti za neiskorišćenom i potpunom inicijativom u dugim segmentima utakmice, ispuštenim šansama i najviše - zbog doslovno "prosutog" jedanaesterca.

Sa druge strane, "orlovi" će definitivno učiniti sve da njihov "autobus" još bolje funkcioniše u Nemačkoj, na čelu sa komandantom Luizaom, veteranom (36 godina), koji je 500. nastup za klub ukrasio asistencijom za Mitrogluov gol.

Naravno, brazilski čuvar mreže Ederson (23) ponovo će i tada biti u prvom planu, kao što je bio i večeras, pred predstavnicima stručnog štaba reprezentacije svoje zemlje. Brazil definitivno ima sjajno rešenje pred stativama već za aktuelni mundijalski ciklus, iako mladi golman još nije debitovao za "A" selekciju.

U utakmici protiv Dortmunda, on je pokazao da je sasvim spreman za najveću scenu i "najteži" dres.

BENFIKA - BORUSIJA DORTMUND 1:0 (0:0)
/Mitroglu 49/

Stadion: Luž
Gledalaca: 60.000.
Sudija: Nikola Ricoli (Italija)
Žuti kartoni: Fejsa (Benfika), Šmelcer, Pulišić (Dortmund)

BENFIKA (4-4-2): Ederson - Semedo, Luizao, Lindelef, Eliseu - Salvio, Fejsa, Pici, Rafa (od 67. Servi) - Kariljo (od 46. Augusto), Mitroglu (od 75. Himenez).

DORTMUND (5-3-2): Birki - Pišček, Sokratis, Bartra, Šmelcer, Durm - Dembele, Vajgl, Gereiro (od 82. Kastro) - Rojs (od 82. Pulišić), Obamejan (od 62. Širle).

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar