Поднијели оставке у Правобранилаштву!

Правобранилац Републике Српске Данијела Новаковић и замјеник правобраниоца у Бањалуци Мирко Стојчиновић поднијели су данас писане оставке на те функције.

Република Српска 14.02.2017 | 22:57
Поднијели оставке у Правобранилаштву!
Министар правде Републике Српске Антон Касиповић потврдио је данас да су Новаковићева и Стојчиновић поднијели оставке те да је Министарство о томе обавијештено, преноси Цапитал.ба.

"Њих двоје су данас, у складу са законском процедуром, посредством овог министарства поднијели захтјев Народној скупштини Републике Српске за разрјешење са својих послова", рекао је Касиповић.

Он је истакао да су за несметан рад ове институције неопходне кадровске промене и доношење новог закона о Правобранилаштву Републике Српске.

"Посебно истичем и чињеницу да НСРС није усвојила извештај о раду Правобранилаштва за 2015. годину. Три ствари су кључне сада, успоставити функционисање институције, смањити тензије код запослених и усвојити нови закон о Правобранилаштву" - нагласио је Касиповић.

Коментаришући чињеницу да изненадне оставке долазе након бурне расправе у Народној скупштини средином децембра и откривања да је заменик правобраниоца претио Новаковићевој, Касиповић је рекао да је на сједници Скупштине на којој је разматран извештај о раду Правобранилаштва акценат био само на проблемима, а да се није водило рачуна о „изванредним резултатима које је Правобранилаштво у цјелости имало“.

"Ипак, одлука НСРС, каква год била, обавезује и запослене у Правобранилаштву Републике Српске и мене као министра правде да у складу са таквом одлуком поступамо", нагласио је Касиповић.

Кулминација нетрпељивости и притисака

Оставка Новаковићеве, која је за главног републичког правобраниоца изабрана је половином 2015. године, долази након бурне расправе у Народној скупштини Републике Српске средином децембра када је изнијела бројне замјерке на рад замјеника Правобраниоца у Бањалуци, те чак открила да јој је упутио озбиљне пријетње због њеног ангажовања да се испоштује законска процедура у случају земљишта Пољопривредне школе у Бањалуци.

Она је чак поднијела и иницијативу за његово разрешење, након чега је министар Касиповић обећао да ће ускоро предложити Народној скупштини персоналне измјене у Правобранилаштву Српске.

“С обзиром да нисам могао имати јасну слику из њихове аргументације, сазвао сам састанак којем су присуствовали правобранилац Српске и сви замјеници, а на основу анализе и дискусије учесника у расправи информисаћу Владу и предложити Народној скупштини персоналне измјене”, истакао је Касиповић у Народној скупштини 12. децембра током расправе о извјештају о раду Правобранилаштва за 2015. годину.

Касиповић је тада рекао да нису тачне информације о притисцима врха власти да се Данијела Новаковић смијени.

Сукоб главног правобраниоца Данијеле Новаковић и замјеника са сједиштем у Бањалуци Мирка Стојчиновића траје мјесецима. Разлог је земљиште Пољопривредне школе, односно инсистирање Новаковићеве да се поступа у складу са захтјевом града Бањалука и штити интерес града у случају земљишта од 30 дунума.

Замјерке на рад замјеника републичког правобраниоца Мирка Стојчиновића имао је и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић који је недавно у писму упућеном Антону Касиповићу навео да је Стојчиновић нанио велику штету граду Бањалуци.

Радојичић навео је низ спорних предмета, попут спора око земљишта Пољопривредне школе, у којима је, по његовим ријечима, Стојчиновић нанио огромну штету Граду. У групу спорних предмета у оквиру тог случаја уврстио је и управни спор око некретнина у насељима Лазарево, Дракулић и Дервиши.

„Сви побројани предмети имају за посљедицу имовинску штету за град. Из поступања бањалучког Правобранилаштва стиче се утисак да овај орган није опредјељен да штити интересе Града на законит начин“, навео је Радојичић у писму.

Радојичић је указао и да је Правобранилаштво у Бањалуци често самостално доносило одлуке у којим заступа Град те да је Стојчиновић пропуштао рокове за жалбе на више пресуда, које би могле имати милионске посљедице по градску касу.

(Цапитал.ба)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Драган

14.02.2017 18:44

Е да се хоће десити да Будо Станковић мора вратити 7 милиона КМ власнику Бинга...ух!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мало сутра

14.02.2017 20:31

Долази "постењацина" Пејовић

Name

па да

14.02.2017 21:58

Тресла се гора родио се миш,врана врани не вади очију,само да дође Радојичићев човјек,одавно је на чекању...тек сад слиједи заплет...

Name

Зорица

15.02.2017 11:11

Све се бојим да су својевољно подњели оставке.Зена ни крива ни дузна мора да да оставку због не знам како висе да га назовем јест да је мала ријец за њега али ајде нека буде лоповцине Мирка Стојцинивица.Брука на ста су нам институције спале, Додик смјењује како му се цефне,постени људи пропадају а само лопови и полтрони напредују.

Name

Геодетска

14.02.2017 20:00

Богами све би како реце Глигориц да це кадровском смјеном затаскати криминал Буде Станковица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

градјанин

15.02.2017 06:29

Све је то лопуза Мирко Стојциновиц дwбело наплатио нек врати ста је лицно наплатио.Никада у зивоту није ниста постено урадио па знало се то да це окорели криминалац урадити и лицно себи наплатити.Кримос преварант и лазив сплеткарос то је звјек био.Која биографија цена хроника он је то а тек це се оркрити ста је све покро кад га помету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

15.02.2017 06:31

И ми сад као требамо бити задовљни сто су они дали оставке. Можда мало затвора за боље расположење свих опљачканих и пониженмих би било боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комсо Стојцин

15.02.2017 07:17

Стојцин је послузио Буди и згрнуо је паре, висе није потребан. А, ста реци о цовјеку који у позним годинама у свом родјеном граду није могао наци посао, окретали главу од њега, годинама незапослен, док му Глигориц, кога је касније издао, није прузио кров над главом и плату којом це врацати кредите да комсије не виде беспарицу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

НоОставка

15.02.2017 07:38

Господо посланици, немојте прихватити оставку главног правобраниоца, ако је истина, да је радила по закону, односно ако је истина да је г-дин Стојчиновић "радио" незакоње. Ако прихватите оставке обадвоје, онда сте на страни НЕЗАКОЊА. Грађани знају истину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

уј

15.02.2017 08:03

А који је то од посланика господин ?

Name

ругипп

15.02.2017 10:53

Ево појачања у крим књижењу и набавкама пословних простора, софтвера и др. од Додиковаца. Сад ће нова кредитна задужења од Светске банке, разне донације у ту сврху, а све у ненамјенске сврхе-80 милиона КМ до сада за 4 год.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РГУ-планови

15.02.2017 16:43

Све планове годишње које је тз.Влада РС усвојила, су не реализовани, а паре ненамјенски потрошене-око 60 милиона КМ у Гео Управи- ругип

Name

ргу.Добој

15.02.2017 16:46

Могуће да нам Стојчина додијела за шефа Катастра у Добоју, јер је ту и Глигорић, па ће се усмено препирати и тући, а Обрен ће бити скундант

Name

савјетник

15.02.2017 10:56

Сад ће Будо удомити Стојчина на мјесто савјетника дир. "Гузовачи" за правно-економско-лоповске послове, јер се за то оспособио савршено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РГУ

15.02.2017 16:40

Стојчин ће бити у ругип-у помоћник директора за надзор. То му је резервисао Будин мали, па ће тандем књижити некретнине у саставу, Деура-Ћана-Даниела-Стојчин, а уговарање Станко-мали, те уз асистенције надзора и др. а све уз потпис Кољеновића

Name

инг геодез

15.02.2017 17:17

Бајић Ненад, дипл.инж.геод. је најбољи геодез међу правницима у ругип, јер су га они тако прогласили

Name

Ргу2

15.02.2017 21:37

Бајиц Ненад је најструцнији и најкоректнији цовјек у РГУИП.

Name

ре ргу2

16.02.2017 07:02

Ти си правник док га тако сматраш. Питај инге у РС.

Name

РГУ2

16.02.2017 12:24

Па питај инге у РС за Бајића па ћеш чути све најбоље о човјеку, образован и нормалан човјек. Није куповао диплому као неки.

Name

ргу катастар

15.02.2017 11:02

Све укњижбе ове одрадио је Деурић и Ћане, дјелимично за мандата Глигора, а потом Комљена и за то добио 2 џипа и новац (жени за рођендан поклонио џипа нова).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

15.02.2017 11:31

Антон министар је добио милион у лоповлуку око пољопривредне сколе. А опарио се и Стојциновиц јер тај ради све за кес и јебе му се за заком. Алаво је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геодетска

15.02.2017 11:33

Привице те ви Глигорица од блата багро лоповска. Дабогда горили у паклу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

глигор богослов

15.02.2017 17:04

Глига је мунуо око 12 милиона КМ у РУГИП

Name

Посланик

15.02.2017 11:35

Хајде опозицијо да вас видимо сто би мафијаси смијенили Данијелу Новаковиц која је хтјела да ради по закону. Цуј у исти кос ставља мин.Антон и дјубре Додик Стојциновица и Данијелу.Срамота!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

прле

15.02.2017 11:54

хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=сзТ3ИиСИпXг&индеx=11&лист=РДа0И9-ФМРтСс

ОДГОВОРИТЕ