Podnijeli ostavke u Pravobranilaštvu!

Pravobranilac Republike Srpske Danijela Novaković i zamjenik pravobranioca u Banjaluci Mirko Stojčinović podnijeli su danas pisane ostavke na te funkcije.

Republika Srpska 14.02.2017 | 22:57
Podnijeli ostavke u Pravobranilaštvu!
Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović potvrdio je danas da su Novakovićeva i Stojčinović podnijeli ostavke te da je Ministarstvo o tome obaviješteno, prenosi Capital.ba.

"Njih dvoje su danas, u skladu sa zakonskom procedurom, posredstvom ovog ministarstva podnijeli zahtjev Narodnoj skupštini Republike Srpske za razrješenje sa svojih poslova", rekao je Kasipović.

On je istakao da su za nesmetan rad ove institucije neophodne kadrovske promene i donošenje novog zakona o Pravobranilaštvu Republike Srpske.

"Posebno ističem i činjenicu da NSRS nije usvojila izveštaj o radu Pravobranilaštva za 2015. godinu. Tri stvari su ključne sada, uspostaviti funkcionisanje institucije, smanjiti tenzije kod zaposlenih i usvojiti novi zakon o Pravobranilaštvu" - naglasio je Kasipović.

Komentarišući činjenicu da iznenadne ostavke dolaze nakon burne rasprave u Narodnoj skupštini sredinom decembra i otkrivanja da je zamenik pravobranioca pretio Novakovićevoj, Kasipović je rekao da je na sjednici Skupštine na kojoj je razmatran izveštaj o radu Pravobranilaštva akcenat bio samo na problemima, a da se nije vodilo računa o „izvanrednim rezultatima koje je Pravobranilaštvo u cjelosti imalo“.

"Ipak, odluka NSRS, kakva god bila, obavezuje i zaposlene u Pravobranilaštvu Republike Srpske i mene kao ministra pravde da u skladu sa takvom odlukom postupamo", naglasio je Kasipović.

Kulminacija netrpeljivosti i pritisaka

Ostavka Novakovićeve, koja je za glavnog republičkog pravobranioca izabrana je polovinom 2015. godine, dolazi nakon burne rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske sredinom decembra kada je iznijela brojne zamjerke na rad zamjenika Pravobranioca u Banjaluci, te čak otkrila da joj je uputio ozbiljne prijetnje zbog njenog angažovanja da se ispoštuje zakonska procedura u slučaju zemljišta Poljoprivredne škole u Banjaluci.

Ona je čak podnijela i inicijativu za njegovo razrešenje, nakon čega je ministar Kasipović obećao da će uskoro predložiti Narodnoj skupštini personalne izmjene u Pravobranilaštvu Srpske.

“S obzirom da nisam mogao imati jasnu sliku iz njihove argumentacije, sazvao sam sastanak kojem su prisustvovali pravobranilac Srpske i svi zamjenici, a na osnovu analize i diskusije učesnika u raspravi informisaću Vladu i predložiti Narodnoj skupštini personalne izmjene”, istakao je Kasipović u Narodnoj skupštini 12. decembra tokom rasprave o izvještaju o radu Pravobranilaštva za 2015. godinu.

Kasipović je tada rekao da nisu tačne informacije o pritiscima vrha vlasti da se Danijela Novaković smijeni.

Sukob glavnog pravobranioca Danijele Novaković i zamjenika sa sjedištem u Banjaluci Mirka Stojčinovića traje mjesecima. Razlog je zemljište Poljoprivredne škole, odnosno insistiranje Novakovićeve da se postupa u skladu sa zahtjevom grada Banjaluka i štiti interes grada u slučaju zemljišta od 30 dunuma.

Zamjerke na rad zamjenika republičkog pravobranioca Mirka Stojčinovića imao je i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić koji je nedavno u pismu upućenom Antonu Kasipoviću naveo da je Stojčinović nanio veliku štetu gradu Banjaluci.

Radojičić naveo je niz spornih predmeta, poput spora oko zemljišta Poljoprivredne škole, u kojima je, po njegovim riječima, Stojčinović nanio ogromnu štetu Gradu. U grupu spornih predmeta u okviru tog slučaja uvrstio je i upravni spor oko nekretnina u naseljima Lazarevo, Drakulić i Derviši.

„Svi pobrojani predmeti imaju za posljedicu imovinsku štetu za grad. Iz postupanja banjalučkog Pravobranilaštva stiče se utisak da ovaj organ nije opredjeljen da štiti interese Grada na zakonit način“, naveo je Radojičić u pismu.

Radojičić je ukazao i da je Pravobranilaštvo u Banjaluci često samostalno donosilo odluke u kojim zastupa Grad te da je Stojčinović propuštao rokove za žalbe na više presuda, koje bi mogle imati milionske posljedice po gradsku kasu.

(Capital.ba)

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Dragan

14.02.2017 18:44

E da se hoće desiti da Budo Stanković mora vratiti 7 miliona KM vlasniku Binga...uh!!!

ODGOVORITE
Name

Malo sutra

14.02.2017 20:31

Dolazi "postenjacina" Pejović

Name

pa da

14.02.2017 21:58

Tresla se gora rodio se miš,vrana vrani ne vadi očiju,samo da dođe Radojičićev čovjek,odavno je na čekanju...tek sad slijedi zaplet...

Name

Zorica

15.02.2017 11:11

Sve se bojim da su svojevoljno podnjeli ostavke.Zena ni kriva ni duzna mora da da ostavku zbog ne znam kako vise da ga nazovem jest da je mala rijec za njega ali ajde neka bude lopovcine Mirka Stojcinivica.Bruka na sta su nam institucije spale, Dodik smjenjuje kako mu se cefne,posteni ljudi propadaju a samo lopovi i poltroni napreduju.

Name

Geodetska

14.02.2017 20:00

Bogami sve bi kako rece Gligoric da ce kadrovskom smjenom zataskati kriminal Bude Stankovica.

ODGOVORITE
Name

gradjanin

15.02.2017 06:29

Sve je to lopuza Mirko Stojcinovic dwbelo naplatio nek vrati sta je licno naplatio.Nikada u zivotu nije nista posteno uradio pa znalo se to da ce okoreli kriminalac uraditi i licno sebi naplatiti.Krimos prevarant i laziv spletkaros to je zvjek bio.Koja biografija cena hronika on je to a tek ce se orkriti sta je sve pokro kad ga pometu.

ODGOVORITE
Name

Pravda

15.02.2017 06:31

I mi sad kao trebamo biti zadovljni sto su oni dali ostavke. Možda malo zatvora za bolje raspoloženje svih opljačkanih i poniženmih bi bilo bolje.

ODGOVORITE
Name

Komso Stojcin

15.02.2017 07:17

Stojcin je posluzio Budi i zgrnuo je pare, vise nije potreban. A, sta reci o covjeku koji u poznim godinama u svom rodjenom gradu nije mogao naci posao, okretali glavu od njega, godinama nezaposlen, dok mu Gligoric, koga je kasnije izdao, nije pruzio krov nad glavom i platu kojom ce vracati kredite da komsije ne vide besparicu...

ODGOVORITE
Name

NoOstavka

15.02.2017 07:38

Gospodo poslanici, nemojte prihvatiti ostavku glavnog pravobranioca, ako je istina, da je radila po zakonu, odnosno ako je istina da je g-din Stojčinović "radio" nezakonje. Ako prihvatite ostavke obadvoje, onda ste na strani NEZAKONJA. Građani znaju istinu.

ODGOVORITE
Name

uj

15.02.2017 08:03

A koji je to od poslanika gospodin ?

Name

rugipp

15.02.2017 10:53

Evo pojačanja u krim knjiženju i nabavkama poslovnih prostora, softvera i dr. od Dodikovaca. Sad će nova kreditna zaduženja od Svetske banke, razne donacije u tu svrhu, a sve u nenamjenske svrhe-80 miliona KM do sada za 4 god.

ODGOVORITE
Name

RGU-planovi

15.02.2017 16:43

Sve planove godišnje koje je tz.Vlada RS usvojila, su ne realizovani, a pare nenamjenski potrošene-oko 60 miliona KM u Geo Upravi- rugip

Name

rgu.Doboj

15.02.2017 16:46

Moguće da nam Stojčina dodijela za šefa Katastra u Doboju, jer je tu i Gligorić, pa će se usmeno prepirati i tući, a Obren će biti skundant

Name

savjetnik

15.02.2017 10:56

Sad će Budo udomiti Stojčina na mjesto savjetnika dir. "Guzovači" za pravno-ekonomsko-lopovske poslove, jer se za to osposobio savršeno.

ODGOVORITE
Name

RGU

15.02.2017 16:40

Stojčin će biti u rugip-u pomoćnik direktora za nadzor. To mu je rezervisao Budin mali, pa će tandem knjižiti nekretnine u sastavu, Deura-Ćana-Daniela-Stojčin, a ugovaranje Stanko-mali, te uz asistencije nadzora i dr. a sve uz potpis Koljenovića

Name

ing geodez

15.02.2017 17:17

Bajić Nenad, dipl.inž.geod. je najbolji geodez među pravnicima u rugip, jer su ga oni tako proglasili

Name

Rgu2

15.02.2017 21:37

Bajic Nenad je najstrucniji i najkorektniji covjek u RGUIP.

Name

re rgu2

16.02.2017 07:02

Ti si pravnik dok ga tako smatraš. Pitaj inge u RS.

Name

RGU2

16.02.2017 12:24

Pa pitaj inge u RS za Bajića pa ćeš čuti sve najbolje o čovjeku, obrazovan i normalan čovjek. Nije kupovao diplomu kao neki.

Name

rgu katastar

15.02.2017 11:02

Sve uknjižbe ove odradio je Deurić i Ćane, djelimično za mandata Gligora, a potom Komljena i za to dobio 2 džipa i novac (ženi za rođendan poklonio džipa nova).

ODGOVORITE
Name

Vuk

15.02.2017 11:31

Anton ministar je dobio milion u lopovluku oko poljoprivredne skole. A opario se i Stojcinovic jer taj radi sve za kes i jebe mu se za zakom. Alavo je to.

ODGOVORITE
Name

Geodetska

15.02.2017 11:33

Privice te vi Gligorica od blata bagro lopovska. Dabogda gorili u paklu.

ODGOVORITE
Name

gligor bogoslov

15.02.2017 17:04

Gliga je munuo oko 12 miliona KM u RUGIP

Name

Poslanik

15.02.2017 11:35

Hajde opozicijo da vas vidimo sto bi mafijasi smijenili Danijelu Novakovic koja je htjela da radi po zakonu. Cuj u isti kos stavlja min.Anton i djubre Dodik Stojcinovica i Danijelu.Sramota!!!

ODGOVORITE
Name

prle

15.02.2017 11:54

https://www.youtube.com/watch?v=szT3IiSIpXg&index=11&list=RDa0I9-FMRtSs

ODGOVORITE