Пољопривредници најављују протесте

Пољопривредници у Републици Српској најавили су за 23. фебруара протесте на којим ће исказати незадовољство ситуацијом у аграру.

Република Српска 14.02.2017 | 13:13
Пољопривредници најављују протесте
Мирни протест је планиран за 12 сати у Градишци, саопштено је данас из Савеза удружења пољопривредних произвођача и Удружења пољопривредних произвођача-мљекара Републике Српске.

Надлежне у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС оптужују за кашњење постицаја и траже смјену ресорног министра Стеве Мирјанића.

Дали су рок од 30 дана ресорном министарству да ратарима исплате заостале подстицаје из прошле године.

"Од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС захтијевамо да нам доставе информацију о обрачунатим и исплаћеним подстицајима за 2015. годину из које се види да је тај износ од 60 милиона КМ у потпуности исплаћен. Такође, захтијевамо и информацију о обрачунатим и исплаћеним подстицајима за 2016.", саопчтено је из Савеза удружења пољопривредних произвођача и Удружења пољопривредних произвођача-мљекара Републике Српске.

Истичу и да понуђени приједлог правилника о подстицајима треба промијенити, а као основу тога предлажу прошлогодишњи правилник у Федерацији БиХ да би субвенције биле усклађене с онима које имају пољопривредници у ФБиХ јер су на истом тржишту.

Указују и да више неће толерисати ситуацију да се годинама састанци између представника произвођача и министарства у вези с правилником одржавају форме ради, без уважавања нихових приједлога.

Пољопривредни произвођачи у Републици Српској траже и смјену министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића, од чијег ресора, као и Савјета министара БиХ, захтијевају да се у року од 30 дана омогући кориштење "плавог дизела" по хитној процедури, те да се почне с увођењем заштитних мјера при увозу производа који су тренутно угрожени или им пријети опасност да буду угрожени на територији БиХ.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

цобер

14.02.2017 12:26

Кави протести какви бакрачи Лове нема и готовоТреба малом Игору дати 20-так.милиончича да дијете стекне самопуздање у биснису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мљекар

14.02.2017 14:43

Усорац је веце зло направио пољопривредницима него Министар!! Док се не изврсе смјене у Министарству и у удрузењима нема наде пољопривредницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

17.02.2017 11:48

Да ли је нормално то што су се представници мљекара, сточара и пољопривредника обогатили као прије бегови, за само 3-4 године? Све што држава даје они покупише. За кратко вријеме су дошли до фарми вриједних по неколико милиона КМ. А обичан народ на протесте.

ОДГОВОРИТЕ