Poljoprivrednici najavljuju proteste

Poljoprivrednici u Republici Srpskoj najavili su za 23. februara proteste na kojim će iskazati nezadovoljstvo situacijom u agraru.

Republika Srpska 14.02.2017 | 13:13
Poljoprivrednici najavljuju proteste
Mirni protest je planiran za 12 sati u Gradišci, saopšteno je danas iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača i Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske.

Nadležne u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS optužuju za kašnjenje posticaja i traže smjenu resornog ministra Steve Mirjanića.

Dali su rok od 30 dana resornom ministarstvu da ratarima isplate zaostale podsticaje iz prošle godine.

"Od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS zahtijevamo da nam dostave informaciju o obračunatim i isplaćenim podsticajima za 2015. godinu iz koje se vidi da je taj iznos od 60 miliona KM u potpunosti isplaćen. Takođe, zahtijevamo i informaciju o obračunatim i isplaćenim podsticajima za 2016.", saopčteno je iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača i Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske.

Ističu i da ponuđeni prijedlog pravilnika o podsticajima treba promijeniti, a kao osnovu toga predlažu prošlogodišnji pravilnik u Federaciji BiH da bi subvencije bile usklađene s onima koje imaju poljoprivrednici u FBiH jer su na istom tržištu.

Ukazuju i da više neće tolerisati situaciju da se godinama sastanci između predstavnika proizvođača i ministarstva u vezi s pravilnikom održavaju forme radi, bez uvažavanja nihovih prijedloga.

Poljoprivredni proizvođači u Republici Srpskoj traže i smjenu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, od čijeg resora, kao i Savjeta ministara BiH, zahtijevaju da se u roku od 30 dana omogući korištenje "plavog dizela" po hitnoj proceduri, te da se počne s uvođenjem zaštitnih mjera pri uvozu proizvoda koji su trenutno ugroženi ili im prijeti opasnost da budu ugroženi na teritoriji BiH.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

cober

14.02.2017 12:26

Kavi protesti kakvi bakrači Love nema i gotovoTreba malom Igoru dati 20-tak.miliončiča da dijete stekne samopuzdanje u bisnisu.

ODGOVORITE
Name

Mljekar

14.02.2017 14:43

Usorac je vece zlo napravio poljoprivrednicima nego Ministar!! Dok se ne izvrse smjene u Ministarstvu i u udruzenjima nema nade poljoprivrednicima.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

17.02.2017 11:48

Da li je normalno to što su se predstavnici mljekara, stočara i poljoprivrednika obogatili kao prije begovi, za samo 3-4 godine? Sve što država daje oni pokupiše. Za kratko vrijeme su došli do farmi vrijednih po nekoliko miliona KM. A običan narod na proteste.

ODGOVORITE