Данас је Дан заљубљених

14. Фебруар је дан када православни вјерници обиљежавају дан посвећен Светом Трифуну, док католички вјерници на исти дан славе успомену на Светог Валентина. Ипак овај дан у скоро свим земљама свијета се слави као празник заљубљених и празник пријатељства. На тај дан парови размјењују њежне поруке и поклоне као доказ љубави.

Забава 14.02.2017 | 09:23
Данас је Дан заљубљених
Православни вјерници 14.фебруара славе Светог Трифуна, који пада на исти дан када се широм свијета слави Дан заљубљених, у католичким круговима Свети Валентин.Стручњаци процењују да на овај дан чак 10 милиона дјевојака буде запрошено широм свијета и да се већина парова вјенча у року од неколико месеци.

Енглези, који се сматрају родоначелницима празновања Дана заљубљених, кажу да, ако се двоје младих сретну у рано јутро 14. фебруара, биће осуђени на вјечну љубав!

Ово је најкомерцијализованији празник на свијету и тада "цвјета" посао у цвећарама и продавницама чоколаде и слаткиша, а истраживања показују да чак 78 одсто мушкараца поклања црвене руже и чоколадице. Парфеми су трећи на листи омиљених поклона, а даме се неће бунити ни ако изаберете неки занимљив комад гардеробе.На дар заборави 37 одсто мушкараца, док чак половина жена сматра да су цвијеће и бомбоњере само одраз немаштовитости.

Са појавом моде са запада, код нас је слављење Дана заљубљених најпопуларније међу младим људима од 17. до 25. године. Велика већина оних преко 35 година, ако је веровати статистикама, сматрају га незанимљивом новотаријом.

Ипак, нека истраживања показују да је Дан заљубљених за многе много стреснији од осталих дана (нарочито за самце), овај дан је "најгори дан" за чак 37 одсто испитаника.

Љубав није чудо, али зато чини чуда. То је ситуација у којој превазилазимо до сада познате нам границе, чинимо ствари које никада нисмо чинили, уз пут откривајући себи нешто што до јуче нисмо познавали.Живимо у времену у коме нас само чудо може спасити, а искрено се надамо и - љубав. Обичај зато и јесте да се на овај дан, 14. фебруара, сјетите свих оних које волите неким лијепим пригодним поклоном, који уопште не мора да буде скуп, јер он је у ствари, симбол дарова наше бескрајне љубави према тој вољеној особи. Шта је уосталом љубав, него пажња и могућност да се осећамо добро док смо са неким у друштву.
   
 Највећи проценат дама изјавио је да им је од поклона на дан љубави много важније да их партнер читаве године уважава, пази и воли. Романтика је нешто сасвим друго и не огледа се само у поклонима на Светог Трифуна или Светог Валентина, јер иако љубав и званично има свој дан, требало би да траје читавог живота, једногласне су. Било како било, за оне који су искрено заљубљени ово је само још један дан у години испуњен љубављу и пажњом.

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

а

14.02.2017 08:57

Срећна слава свима који славе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОБАВЈЕШТЕЊЕ!

14.02.2017 13:24

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ МУЧЕНИК ТРИФУН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

14.02.2017 21:40

Срецно свима који славе Валентиново и Труфуна, а понајвисе среце заљубљенима.

ОДГОВОРИТЕ