Пет година робије за напад на полицајца

У Министарству унутрашњих послова Републике Српске очекују да ће усвајањем новог Кривичног закона бити смањен број напада на њихове службенике, јер ће казне бити пооштрене.

Република Српска 13.02.2017 | 22:05
Пет година робије за напад на полицајца
Полицајци су протеклих година често били на мети насилника који их вријеђају, пљују, пријете и ударају, а послије тога се извлаче са малим казнама.

Када је ријеч о пријетњама службеним лицима по новом кривичном закону остале су исте казне, што значи да се за то дјело може изрећи казна до три године затвора. Међутим, када се службеном лицу нанесе повреда или му је пријећено оружјем, казна је значајно повећана.

До сада за овакав напад починиоци су могли добити од три мјесеца до три године затвора, али по новом закону могу остати иза решетака од шест мјесеци до пет година.

Према подацима МУП РС током прошле године нападнут је велики број полицајаца, а и у 2017. години тај тренд је настављен.

Посљедњих двадесетак дана све учесталији су напади на полицајце, а нападачи нису бирали средства. У Козарцу је Зијад Ј. изазвао инцидент на бензинској пумпи и приликом полицијске интервенције он је једног од њих покушао ударити сјекиром.

Полицајац је на срећу спретно реаговао и спријечио ударац. Необичан случај десио се у Бањалуци прије седам дана када су зауставили Н.Ш. (32) и покушали га легитимисати. Он је одбио да покаже личну карту, те је полицајце вријеђао и називао их „афричким мајмунима“.

Исти викенд у Добоју се догодио много озбиљнији случај. Тада је Милош Благојевић (52) прво нарушавао јавни ред и мир, а када су га полицајци покушали смирити он једног од њих напао ножем и посекао га по лицу, послије чега се забаракадирао у свом стану и тек после неколико часова се предао.

Портпарол МУП РС Мирна Миљановић рекла даје у току прошле године забиљежено 40 напада на полицајце.

“У 38 случајева нападнута су униформисана службена лица, а у два случаја мета су били припадници Криминалистичке полиције”, истакла је Миљановићева.

Према њеним ријечима у овом случају два полицајца су теже повријеђена, а 34 лакше.

“Највећи број напада био је на подручју ЦЈБ Бањалука, гдје их је било 15, затим у ЦЈБ Требиње гдје је било осам, онда слиједи ЦЈБ Зворник са три и ЦЈБ Приједор са два напада на полицајце”, истиче Миљановићева.

У МУП РС су појаснили да би санкционисање нападача и изрицање максималних казни од страна суда сигурно допринијело смањивању броја напада. Посљедњих пар година дешавало се да буду запаљени аутомобили полицајаца, али било је и случајева да се бацају бомбе на њихову имовину.

Највећи број напада

У МУП РС су појаснили да се највише напада на полицајце дешава приликом успостављања јавног реда и мира, затим приликом контроле и регулисања саобраћаја.

Мањи број се дешава приликом легитимисања и хапшења осумњичених.

Извор: ЕуроБлиц

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Брука

13.02.2017 21:17

Пред судом БиХ је спрдња од тог правосудја границном полицајцу П.Д.који је разоткрио микионски сверц цигарета прецено је смрцу.И то је за суд и тузиластво БиХ нормално вјероватно зато сто је рец о србину припаднику тог министарства.Назалост.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хиперион

13.02.2017 21:18

Напад на полицију треба казнити свакако ал шта кад полицајци изврше друмско разбојништво украду паре и ране човјека добију статус свједока сарадника

ОДГОВОРИТЕ
Name

АСЕ

13.02.2017 21:26

КОЛИКА ЈЕ ПОЛИЦИЈА КАЗНА КАД ИМ ДАЈЕС МИТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе

13.02.2017 21:53

5 година ако ударис полицајца а годину полицајцу ако опљацка милионе. А ако не санкционисе криминал, полицајцу ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из Масе

13.02.2017 22:23

За неупућене, по садашњем законодавству РС напад на полицајца гони спец. тужилаштво РС, а не окружна туж. А што се тиче, новог КЗ РС, то је таква гомила глупости, да би проф. М. Бабића и ону његову Иванку М. који су вође Стручног тима, требало послати да поново студирају право- Рецимо уводе казну забрану уп.мот.возилом, Па то никад није била казна. Или од Аустро-Угарске је крађа шуме, на овим просторима била шумска крађа, али се то укида, и претвара у обичну крађу. Уводе нова дјела, која су практично неспроводива, недоказива, али ваља узети паре, да се оправдају глупости. Шта значи увођење оштријих казни, кад је блага казнена политика судова, али се о томе нико не бави, нити кога интересује од Мин.правде, до других државних органа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

14.02.2017 08:40

Полиција туце а не народ полицију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

14.02.2017 16:03

А бас ти одговара име "ПРАВДА" види се да немас појма, кога то полиција туце, дали је нормално да један криминалац поломи вилицу полицајцу и то је за тебе нормално, и ником ниста, привелога без цвоке и ником ниста. Треба вама Титова полиција, сви сте били као бубице

Name

др

15.02.2017 05:48

Јос веце казне треба увести за напад на полицајца.напад на полицајца је несто нај горе.