Pet godina robije za napad na policajca

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske očekuju da će usvajanjem novog Krivičnog zakona biti smanjen broj napada na njihove službenike, jer će kazne biti pooštrene.

Republika Srpska 13.02.2017 | 22:05
Pet godina robije za napad na policajca
Policajci su proteklih godina često bili na meti nasilnika koji ih vrijeđaju, pljuju, prijete i udaraju, a poslije toga se izvlače sa malim kaznama.

Kada je riječ o prijetnjama službenim licima po novom krivičnom zakonu ostale su iste kazne, što znači da se za to djelo može izreći kazna do tri godine zatvora. Međutim, kada se službenom licu nanese povreda ili mu je prijećeno oružjem, kazna je značajno povećana.

Do sada za ovakav napad počinioci su mogli dobiti od tri mjeseca do tri godine zatvora, ali po novom zakonu mogu ostati iza rešetaka od šest mjeseci do pet godina.

Prema podacima MUP RS tokom prošle godine napadnut je veliki broj policajaca, a i u 2017. godini taj trend je nastavljen.

Posljednjih dvadesetak dana sve učestaliji su napadi na policajce, a napadači nisu birali sredstva. U Kozarcu je Zijad J. izazvao incident na benzinskoj pumpi i prilikom policijske intervencije on je jednog od njih pokušao udariti sjekirom.

Policajac je na sreću spretno reagovao i spriječio udarac. Neobičan slučaj desio se u Banjaluci prije sedam dana kada su zaustavili N.Š. (32) i pokušali ga legitimisati. On je odbio da pokaže ličnu kartu, te je policajce vrijeđao i nazivao ih „afričkim majmunima“.

Isti vikend u Doboju se dogodio mnogo ozbiljniji slučaj. Tada je Miloš Blagojević (52) prvo narušavao javni red i mir, a kada su ga policajci pokušali smiriti on jednog od njih napao nožem i posekao ga po licu, poslije čega se zabarakadirao u svom stanu i tek posle nekoliko časova se predao.

Portparol MUP RS Mirna Miljanović rekla daje u toku prošle godine zabilježeno 40 napada na policajce.

“U 38 slučajeva napadnuta su uniformisana službena lica, a u dva slučaja meta su bili pripadnici Kriminalističke policije”, istakla je Miljanovićeva.

Prema njenim riječima u ovom slučaju dva policajca su teže povrijeđena, a 34 lakše.

“Najveći broj napada bio je na području CJB Banjaluka, gdje ih je bilo 15, zatim u CJB Trebinje gdje je bilo osam, onda slijedi CJB Zvornik sa tri i CJB Prijedor sa dva napada na policajce”, ističe Miljanovićeva.

U MUP RS su pojasnili da bi sankcionisanje napadača i izricanje maksimalnih kazni od strana suda sigurno doprinijelo smanjivanju broja napada. Posljednjih par godina dešavalo se da budu zapaljeni automobili policajaca, ali bilo je i slučajeva da se bacaju bombe na njihovu imovinu.

Najveći broj napada

U MUP RS su pojasnili da se najviše napada na policajce dešava prilikom uspostavljanja javnog reda i mira, zatim prilikom kontrole i regulisanja saobraćaja.

Manji broj se dešava prilikom legitimisanja i hapšenja osumnjičenih.

Izvor: EuroBlic

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Bruka

13.02.2017 21:17

Pred sudom BiH je sprdnja od tog pravosudja granicnom policajcu P.D.koji je razotkrio mikionski sverc cigareta preceno je smrcu.I to je za sud i tuzilastvo BiH normalno vjerovatno zato sto je rec o srbinu pripadniku tog ministarstva.Nazalost.....

ODGOVORITE
Name

Hiperion

13.02.2017 21:18

Napad na policiju treba kazniti svakako al šta kad policajci izvrše drumsko razbojništvo ukradu pare i rane čovjeka dobiju status svjedoka saradnika

ODGOVORITE
Name

ASE

13.02.2017 21:26

KOLIKA JE POLICIJA KAZNA KAD IM DAJES MITO

ODGOVORITE
Name

He he

13.02.2017 21:53

5 godina ako udaris policajca a godinu policajcu ako opljacka milione. A ako ne sankcionise kriminal, policajcu nista.

ODGOVORITE
Name

Neko iz Mase

13.02.2017 22:23

Za neupućene, po sadašnjem zakonodavstvu RS napad na policajca goni spec. tužilaštvo RS, a ne okružna tuž. A što se tiče, novog KZ RS, to je takva gomila gluposti, da bi prof. M. Babića i onu njegovu Ivanku M. koji su vođe Stručnog tima, trebalo poslati da ponovo studiraju pravo- Recimo uvode kaznu zabranu up.mot.vozilom, Pa to nikad nije bila kazna. Ili od Austro-Ugarske je krađa šume, na ovim prostorima bila šumska krađa, ali se to ukida, i pretvara u običnu krađu. Uvode nova djela, koja su praktično nesprovodiva, nedokaziva, ali valja uzeti pare, da se opravdaju gluposti. Šta znači uvođenje oštrijih kazni, kad je blaga kaznena politika sudova, ali se o tome niko ne bavi, niti koga interesuje od Min.pravde, do drugih državnih organa.

ODGOVORITE
Name

Pravda

14.02.2017 08:40

Policija tuce a ne narod policiju.

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

14.02.2017 16:03

A bas ti odgovara ime "PRAVDA" vidi se da nemas pojma, koga to policija tuce, dali je normalno da jedan kriminalac polomi vilicu policajcu i to je za tebe normalno, i nikom nista, priveloga bez cvoke i nikom nista. Treba vama Titova policija, svi ste bili kao bubice

Name

dr

15.02.2017 05:48

Jos vece kazne treba uvesti za napad na policajca.napad na policajca je nesto naj gore.