Љубавна шопинг "грозница"

Поводом 14. фебруара, послодавци заљубљенима нуде плишане играчке, колаче у облику срца, романтична путовања, попусте од симболичних 14 одсто, па чак и постељину и намјештај за заљубљене.

Република Српска 13.02.2017 | 18:00
Љубавна шопинг "грозница"
Иако вјерници сутра обиљежавају Светог Трифуна, у свијету, а све више и код нас, 14. фебруар слави се као „Дан заљубљених“.

Док заљубљени овај дан виде као посебан када показују љубав партнеру, за послодавце је то идеална прилика да нешто зараде и истакну производе који дуго стоје на полицама.

Тако је дан пред „празник љубави“, прекривен црвеним штандовима, бутици нуде симболичне попусте од 14 одсто, агенције разна путовања, а ни муштерија, кажу, не мањка. Продају се украсне кесе, рамови за слике, кутије у облику срца, парфеми, а највише купују дјевојке.




''Радим овдје четири године и видим да ‘Дан заљубљених’ постаје све популарнији. Примјетила сам да се девојке више труде. Купују балоне, колаче, играчке или наруче да им се слике штампају на шоље, мајице или слично. Мушкарци су више за то да купе цвијеће или изведу даму на вечеру'', рекла је радница из једног поклон шопа.

Да је „Дан заљубљених“ узео маха свједоче и разни црвени украси у облику срца по маркетима, кафићима, козметичким салонима, чак и салонима намјештаја и продавницама за дом, па и они нуде попусте, на, како пише „постељину за заљубљене“. Прилику да нешто зараде искористили су и улични продавачи.

''‘Дан заљубљених’ искористим да продам ова срца и остале стварчице које симболизују љубав, али то ништа није скупље од 5 марака, тако да зарада није велика. Веће продавнице, парфимерије и бутици то добро искористе, фино упакују производе, ставе срце и онда то млади купују'', рекла је радница која има штанд на пијаци.





Широм Републике Српске,  ресторани су већ разервисани и спремни за ноћ романтике, а за све мушкарце који преферирају класику, ту су цвјећаре, у којима се сутра очекује добар промет. И књижаре су се припремиле, стигли су наслови који величају љубав, а највише се продају књижице са цитатима о љубави.

Маркетинг стручњаци објашњавају да се ради о триковима попут “психологије боје”, којим се производ може лакше продати ако је упакован у црвени папир.

И психолози имају стручне називе, те додају да се људи, славећи 14. фебруар уклапају у масу.

''Ради се о "ефекту масе", гдје људи да раде ствари зато сто их раде остали. Има и оних који мисле да им треба посебан дан у ком посвећују пажњу једно другом, али, нажалост, пазња се сведе на материјално'',  каже психолог Драгана Маринковић.

Извор: Блиц

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Снобизам

13.02.2017 19:45

Што већа криза, то налазимо више разлога да трошимо. Усвајамо туђе празнике и обичаје, а своје смо заборавили. Од уста одвајама за смартпхоне. Е, јадна нам мајка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

комсија

14.02.2017 12:20

МОДА МОДА МОДА...

Name

Михаило Микиц

15.02.2017 18:21

Народа који се у немоци својој попут СРБа одрекао Светосавског пута Светих Богоотаца својих постао је попуп лиса којег сваки вјетар по путу разноси. Једини излаз из теског стања у коме се СРБи Светог Саве сада налазе јесте у свенародном СРБском покајање и повратку СРБа својим СРБским Коренима: Богу и СРБству: Православљу и Светпсављу као врхунцу хрисцанске православне националне идеологије и СРБског нацина зивота. Све друге понуде СРБског лазног спасења долазе од Антихриста и слуга његови. СРБи имате Светосавље од Бога и Светог Саве СРБима за спасење дано. Зато цувајте СРБску вјеру своју, јер СРБин има праву вјеру своју - Светосавље, које нико други на свјету нема. СРБин има Свету вјеру своју. Свету вјеру Светог Оца Саве да се мозе поносити с њоме. СРБин има Свете и поунце обицаје своје које СРБе на Небо узносе. Цувајте се зато СРБи обицаја тудјих јер није злато све сто сија!