Ljubavna šoping "groznica"

Povodom 14. februara, poslodavci zaljubljenima nude plišane igračke, kolače u obliku srca, romantična putovanja, popuste od simboličnih 14 odsto, pa čak i posteljinu i namještaj za zaljubljene.

Republika Srpska 13.02.2017 | 18:00
Ljubavna šoping "groznica"
Iako vjernici sutra obilježavaju Svetog Trifuna, u svijetu, a sve više i kod nas, 14. februar slavi se kao „Dan zaljubljenih“.

Dok zaljubljeni ovaj dan vide kao poseban kada pokazuju ljubav partneru, za poslodavce je to idealna prilika da nešto zarade i istaknu proizvode koji dugo stoje na policama.

Tako je dan pred „praznik ljubavi“, prekriven crvenim štandovima, butici nude simbolične popuste od 14 odsto, agencije razna putovanja, a ni mušterija, kažu, ne manjka. Prodaju se ukrasne kese, ramovi za slike, kutije u obliku srca, parfemi, a najviše kupuju djevojke.
''Radim ovdje četiri godine i vidim da ‘Dan zaljubljenih’ postaje sve popularniji. Primjetila sam da se devojke više trude. Kupuju balone, kolače, igračke ili naruče da im se slike štampaju na šolje, majice ili slično. Muškarci su više za to da kupe cvijeće ili izvedu damu na večeru'', rekla je radnica iz jednog poklon šopa.

Da je „Dan zaljubljenih“ uzeo maha svjedoče i razni crveni ukrasi u obliku srca po marketima, kafićima, kozmetičkim salonima, čak i salonima namještaja i prodavnicama za dom, pa i oni nude popuste, na, kako piše „posteljinu za zaljubljene“. Priliku da nešto zarade iskoristili su i ulični prodavači.

''‘Dan zaljubljenih’ iskoristim da prodam ova srca i ostale stvarčice koje simbolizuju ljubav, ali to ništa nije skuplje od 5 maraka, tako da zarada nije velika. Veće prodavnice, parfimerije i butici to dobro iskoriste, fino upakuju proizvode, stave srce i onda to mladi kupuju'', rekla je radnica koja ima štand na pijaci.

Širom Republike Srpske,  restorani su već razervisani i spremni za noć romantike, a za sve muškarce koji preferiraju klasiku, tu su cvjećare, u kojima se sutra očekuje dobar promet. I knjižare su se pripremile, stigli su naslovi koji veličaju ljubav, a najviše se prodaju knjižice sa citatima o ljubavi.

Marketing stručnjaci objašnjavaju da se radi o trikovima poput “psihologije boje”, kojim se proizvod može lakše prodati ako je upakovan u crveni papir.

I psiholozi imaju stručne nazive, te dodaju da se ljudi, slaveći 14. februar uklapaju u masu.

''Radi se o "efektu mase", gdje ljudi da rade stvari zato sto ih rade ostali. Ima i onih koji misle da im treba poseban dan u kom posvećuju pažnju jedno drugom, ali, nažalost, paznja se svede na materijalno'',  kaže psiholog Dragana Marinković.

Izvor: Blic

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Snobizam

13.02.2017 20:45

Što veća kriza, to nalazimo više razloga da trošimo. Usvajamo tuđe praznike i običaje, a svoje smo zaboravili. Od usta odvajama za smartphone. E, jadna nam majka!

ODGOVORITE
Name

komsija

14.02.2017 13:20

MODA MODA MODA...

Name

Mihailo Mikic

15.02.2017 19:21

Naroda koji se u nemoci svojoj poput SRBa odrekao Svetosavskog puta Svetih Bogootaca svojih postao je popup lisa kojeg svaki vjetar po putu raznosi. Jedini izlaz iz teskog stanja u kome se SRBi Svetog Save sada nalaze jeste u svenarodnom SRBskom pokajanje i povratku SRBa svojim SRBskim Korenima: Bogu i SRBstvu: Pravoslavlju i Svetpsavlju kao vrhuncu hriscanske pravoslavne nacionalne ideologije i SRBskog nacina zivota. Sve druge ponude SRBskog laznog spasenja dolaze od Antihrista i sluga njegovi. SRBi imate Svetosavlje od Boga i Svetog Save SRBima za spasenje dano. Zato cuvajte SRBsku vjeru svoju, jer SRBin ima pravu vjeru svoju - Svetosavlje, koje niko drugi na svjetu nema. SRBin ima Svetu vjeru svoju. Svetu vjeru Svetog Oca Save da se moze ponositi s njome. SRBin ima Svete i pounce obicaje svoje koje SRBe na Nebo uznose. Cuvajte se zato SRBi obicaja tudjih jer nije zlato sve sto sija!